Mitaş Galvaniz, sektördeki pazar payını artırma hedefinde
Mitaş Galvaniz Şube Müdürü Akar, biri Ankara'da biri de İzmit'te olmak üzere iki tesis bulunduğunu açıkladı.
SABİHA TOPRAK
KOCAELİ - Sıcak daldırma galvaniz sektöründe faaliyet gösteren Mitaş Galvaniz sektördeki pazar payını artırmayı hedefliyor. Yapacakları yeni yatırımlarından buna bağlı olacağını söyleyen Mitaş Galvaniz Şube Müdürü Abdullah Akar, "Sektör özellikle Marmara Bölgesine sıkışmış durumda. Arz-talep dengesinde yaşanan dalgalanmalardan dolayı zaman zaman rekabetin çok acımasız yaşanmasına neden oluyor. Bu sebepten dolayı ülkemizde kullanılan demir-çeliğin daha fazla oranda galvaniz kaplanmasının sağlanması öncelikli hedeflerimiz arasında" diye konuştu.
Yurtiçi ve yurtdışında sektörle ilgili gelişmeleri yakından takip ederek çevreye ve insana olan duyarlılığımızı gereğince son teknoloji bilgisayar kontrollü tam otomatik sistemleri kullanarak müşterilerine en yüksek kaliteyi sunmayı istediklerini dile getiren Akar, "Bugün itibariyle biri Ankara'da biri de İzmit'te olmak üzere iki tesisimiz bulunuyor. Kocaeli'de bulunan firmamız ülkemizin en yüksek sıcak daldırma galvaniz kaplama kapasiteli firması. Buradaki firmamız 6 bin 90 metrekaresi kapalı alan olmak üzere toplamda 14 bin 950 metrekare toplam alan üzerine kurulu. 7,5m x 1,8m x 3,2m boyutlarındaki galvaniz ocağı ile yıllık 70 bin ton sıcak daldırma galvaniz yapıyoruz. Üretim 9 adet PLC kontrollü vinç sayesinde yapılıyor. Mitaş imalatları ve otomotiv parçalarının galvanizinin yanı sıra bölge firmalarının sıcak daldırma galvaniz ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Mitaş otomotiv sanayii ile bağlantılı olarak yabancı şirketlerle işbirliği içine girmiş olup, bu kapsamda otomobil parçalarına sıcak daldırma galvaniz kaplama uygulayarak Türkiye'de bir ilke imza attık" şeklinde konuştu.
2015 yılının ilk çeyreğinde Ankara'da faaliyete geçen tam otomatik 12,5 metre uzunluğunda ve 12.5x1.8x3.5 metre boyutlarındaki 20 milyon dolara mal olan ASO2 Galva tesisinini yeni tesislerinin kapasite olarak ülkenin en büyüğü olduğunu belirten Akar, "Tesis genel olarak fason, poligon, iletim hatları, anten direkleri ve şalt sahaları malzemeleri ve kaynaklı malzemelerin galvanizlendiği, PLC-PC kontrollü tam otomatik bir tesistir. Tesiste yılda 120 bin ton galvaniz kaplama yapılabiliyor. Üretimin tamamı PLC kontrollü olan 7 adet otomatik vinç sistemi ile gerçekleştiriliyor. Yüzey temizleme işlemlerinin tamamının kapalı olması, bu alanın havalandırma ve scrubber (yıkama) sistemi ile donatılmış olması sayesinde çalışma ortamı hiçbir şekilde asit buharına maruz kalmıyor. Tesis, DASt-Richtlinie 022'ye uygun ocak alaşımı ve yüzey temizleme işlemlerinde kullanılan özel kimyasallar sayesinde özellikle fason parçaların galvanizlenmesinde daha homojen ve daha estetik bir kaplama sağlıyor" dedi.
Demir-çelik sektöründeki dalgalanma galvanizi etkiledi
Kocaeli şubesinde 115, Ankara'da ise toplamda 225 olmak üzere toplamda 340 kişiye istihdam sağladıklarını söyleyen Akar, 2015 yılında toplamda 30 Milyon dolar ciro elde ettiklerini söyledi.2015 yılının üretimsel anlamda firmamız için bir önceki yıla oranla daha verimli geçmesine rağmen, demir-çelik sektöründe yaşanan dalgalanmaların galvaniz sektörünü etkilediğini belirten Akar, Özellikle piyasalarada meydana gelen finansal darboğaz sektörün daha da gelişmesine mani oldu.İş hacmini sürekli olarak arttırmayı hedef alan Mitaş Galvaniz, güvenli bir alanda büyüme odaklı çalışıyor.2015 yılında Mitaş Galvaniz teknolojisini, kapasitesini, insan kaynaklarını ve ürün gamını sürekli geliştirmeye çalıştı.Şirket bünyesinde bulunan MİTAŞ Grup' un diğer şirketleri tarafından imal edilip Mitaş Galvaniz Sanayi ve Ticaret A.Ş tarafından galvaniz kaplanan ürünler dünyanın 5 kıtasında 100' den fazla ülkeye ihraç edildi" ifadesinde bulundu. Türkiye'de galvaniz hammaddesi olarak kullanılan çinkonun tamamen dışa bağlı olduğunu bu da dışarıya bağımlılığı artırdığını söyleyen Akar, bu durumunda döviz kurunda yaşanan hareketlilik ve dalgalanmaların girdi maliyetlerini doğrudan etkilediğini belirtti.