MMO'dan İZGAZ ihalesine iptal davası
Makina Mühendisleri Odası, özelleştirme ihale ilanının iptali istemiyle Danıştay'a başvurdu
ANKARA - Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Makina Mühendisleri Odası (MMO) İzmit Gaz Dağıtım Sanayi ve Tic. A.Ş. (İZGAZ) özelleştirmesi ihale ilanı ve ihalenin dayanağı olan Kocaeli Belediye Meclisi kararının yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle Danıştay'da dava açtı.
MMO Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, yazılı açıklamasında, Kocaeli sanayisi ile 200 bin konuta 2 bin 400 kilometre doğal gaz şebekesiyle hizmet veren İZGAZ'ın özelleştirilmesine ilişkin önce 17 Temmuz, daha sonra da 14 Ağustos'ta yapılması öngörülen ihale işlemi ve bu ihale işleminin dayanağı olan Kocaeli Belediye Meclisi kararının, MMO tarafından Danıştay'da dava konusu yapıldığını bildirdi.
İZGAZ özelleştirilmesinin yasal dayanağı bulunmadığını, İZGAZ'ın Anayasa ve Doğalgaz Piyasası Yasası'na aykırı bir şekilde özelleştirilmek istendiğini savunan Koramaz, dava gerekçelerini şöyle özetledi:
''Kamuya ait hangi kuruluşların özelleştirilebileceği ve bu özelleştirmenin esas ve usullerinin bir yasal düzenlemeyle açık şekilde belirtilmesi gerekirken İZGAZ AŞ'nin özelleştirilmesine ilişkin yasal bir düzenleme bulunmamaktadır. Anayasa gereği özelleştirilmesine ilişkin herhangi bir yasal düzenleme bulunmayan İZGAZ'ın özelleştirilmesine yönelik tesis edilen dava konusu işlemlerin iptali gerekmektedir.''
Doğal gaz dağıtım faaliyetlerinin özelleştirilmesinin şehir içi dağıtım şebekelerinin mülkiyetinin devri yoluyla yapılmasının Anayasa, kamu yararı ve hukuka aykırı olduğunu belirten Koramaz, dava konusu edilen işlemlerde lisans süresi olan 30 yıl boyunca şehir içi doğal gaz dağıtım şebekesinin işletme hakkının devredileceği, bu süre sonunda ilgili kamu idaresine iade edileceği yolunda herhangi bir düzenlemenin mevcut olmadığını kaydetti. Bu haliyle yapılan özelleştirmeyle; diğer tüm menkul ve gayrimenkuller yanında, dağıtım alt yapı tesislerinin mülkiyeti de devredilmek istendiği görüşünü ifade eden Koramaz, mülkiyetin devrini içeren dava konusu işlemlerin, kamu yararına ve hukuka aykırı olduğunu vurguladı.
Açıklamasında, doğal gaz dağıtım faaliyetinin özel hukuk sözleşmeleriyle gördürülmesinin mümkün olmadığını da ifade eden Koramaz, söz konusu özelleştirmeye ilişkin tanıtım dokümanı, şartnamesi ve ekleri incelendiğinde, yapılacak devire ilişkin sözleşmenin özel hukuk sözleşmesi niteliğinde olduğunun görüldüğünü kaydetti. Koramaz, dava konusu işlemlerin bu açıdan da hukuka aykırı olduğunu ve iptal edilmesi gerektiğini belirtti.