MOBİSAD cep ithalatına gelecek 'maktu vergi'yi değerlendirdi

Vergilendirmenin 162 euro altındaki telefon satışını da 350-400 bin adet kadar düşürebileceği öngörüldü

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

İSTANBUL - Mobil İletişim Araçları ve Bilgi Teknolojileri İş Adamları Derneği (MOBİSAD), cep telefonu ithalatında getirilmesi düşünülen maktu verginin, ayda 600 bin adet civarında satılan 162 euro perakende fiyatın altındaki telefonların satışını 350-400 bin adet kadar düşürebileceğini tahmin ettiklerini bildirdi.

MOBİSAD açıklamasında, Maliye Bakanlığı'nca hazırlanan ve Başbakanlık tarafından TBMM'ne sunulan "Gelir Vergisi Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı" kapsamında; cep telefonu ithalatında CIF Değeri üzerinden yüzde 20 oranında uygulanan ÖTV yerine, CIF Değeri 200 liraya kadar olanlardan 40 lira maktu ÖTV alınmasının öngörüldüğü belirtildi.

Açıklamada, yetkililerin bu uygulamayı gündeme getiren tespit ve gerekçelerini doğru buldukları ancak öngörülen çözümün problemin bertaraf edilmesine katkı sağlamayacağı ve yeterli olmayacağı belirtildi.

Bilhassa son 2 yılda Çin'de ürettirilerek Türkiye'ye ithal edilen cep telefonlarının büyük bir kısmının sektörün ve kullanıcının önemli bir sorunu olarak ortaya çıktığına işaret edilen açıklamada şunlar kaydedildi:

"Gümrüklerimizde CIF Değeri 3-5 dolardan bile beyan edilerek yapılan cep telefonu ithalatına herhangi bir araştırma ve işlemin yapılmayıp, belirtilen fiyat aralığı içinde doğru beyanlarla ithalat yapan firmaları, satıcılarını ve bu cihazları satın alan tüketicileri adeta cezalandırır gibi bir vergi uygulamasına maruz bırakmak yanlıştır. Öngörülen bu düzenleme sadece düşük beyan ile bunu istismar eden ithalatçıları değil bu fiyat aralığında ithalat yapan tüm firmaları etkileyeceği için aradaki ek vergi farkı önemli bir değişiklik yaratmayacaktır. Tam tersine bu düzenlemeden cesaretle ithalatta daha da düşük beyanlara ve henüz teknik olarak tam çözüme kavuşturulamayan klonlama (IMEI kopyalama) yöntemi ile kaçakçılığın artmasına ve daha karlı bir illegal iş haline gelmesine sebep verilecektir."

"162 euro altındaki telefonların satışı düşecek"

Aylık cep telefonu pazar büyüklüğünün 750 -800 bin adet civarında seyrettiği ve 2008 yılı 3. çeyrek satışlarına göre pazarda yüzde 18 daralma olduğuna işaret edilen açıklamada, öngörülen vergi artışının 162 euro perakende fiyatın altında satılan telefonların fiyatlarında artışa sebebiyet vereceği ifade edilerek, "Satışların yüzde 75'lik kısmı 200 TL CIF fiyata karşılık gelen 162 euro perakende satış fiyatının altında gerçekleşiyor. Ekonomik kriz nedeniyle son kullanıcının fiyat hassasiyetinin artması nedeniyle, böyle bir vergilendirmenin ayda 600 bin adet civarında satılan 162 euro perakende fiyat altındaki telefonların satışının da 350-400 bin adet kadar düşürebileceğini tahmin etmekteyiz" denildi.

Satış miktarlarında tahmin edilen düşüşlerin gümrükte tahsil edilen vergi gelirlerinde de 7 milyon liradan fazla bir düşüşe neden olabileceği kaydedildi.

Açıklamada, bu yasa tasarısının, zaten yüksek vergiler nedeniyle olması gereken büyüklüğün gerisinde olan mobil iletişim sektörünü tümden olumsuz etkileyeceği belirtildi.