Moody's: Sıkılaştırma bankalar açısından olumsuz

Moody's, Merkez Bankası'nın faiz artırımı ile ilgili bir açıklama daha yaptı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

NEW YORK- Kuruluş bugünkü açıklamasında yüksek fonlama maliyeti ve ekonomide zayıflamanın banka kârlarını etkileyeceğini bildirdi. Açıklamada, parasal sıkılaştırmanın Türk bankacılık sektörünü olumsuz etkileyeceğine dikket çekildi

Moody's Investors Service, Türk Lirası'nın son 2 ayda yüzde 10,9 değer kaybettiğine işaret ederek, bunun yerel yönetimler için döviz cinsinden borçların geri ödemesi maliyetlerini artırdığına işaret etti.

Moody's tarafından yayımlanan değerlendirme notunda "Faiz artışı nedeniyle yerel fonlama maliyetlerinin artmasını ve Türkiye'de ekonomik büyümenin yavaşlamasını bekliyoruz. Bu da 2014'te bankaların kârlılığı ve aktif kalitesini baskılayarak kredi notuna dair negatif bir etki yaratacak" denildi. 

Bankaların aktif ve pasifleri arasında vade uyuşmazlığı  nedeniyle fonlama maliyetindeki ani artışın bankaların kâr marjını daraltması bekleniyor.
              
Notta ayrıca, kredilerin yeniden fiyatlanması riski nedeniyle bankaların aktif kalitesinin olumsuz etkileneceği ifade edilerek, "Teminatsız tüketici kredileri ve KOBİ kredileri kısa vadeli ve değişken faizli olmaları nedeniyle en yoğun risk altında bulunanlar. Bankacılık sisteminde kredi portföyü üç yılda neredeyse iki katına çıktı, (büyüyen portföy) ilk defa bu büyüklükte faiz şokuyla karşı karşıya kalıyor" denildi.
              
Moody's sıkılaşan para politikası nedeniyle bu yıl için yüzde 3 olan büyüme tahmini üzerinde aşağı yönlü riskin arttığını ve para politikasındaki sert sıkılaşmanın ekonomiye etkileri nedeniyle mevcut kredilerin kalitesinin zarar görebileceğini ve kredi büyümesini sınırlayacağını belirtti.
              
Moody's Türkiye'nin kredi notunu Baa3 düzeyinde ve durağan görünüm ile değerlendiriyor.


Moody's, geçen hafta da Merkez'in kararıyla ilgili bir rapor yayımlayarak, "Merkez Bankası'nın parasal sıkılaştırması döviz üzerindeki baskıyı hafifletecek ancak aşağı yönkü riskler sürüyor" demişti.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir