”MTA'nın sondaj ihalesinde kamu yararı yok”

GMİS, sondaj işini en verimli MTA'nın yaptığı ortaya çıkmışken, 120 bin metrelik işin, ihale yoluyla özel sektöre yaptırılmak istenildiğini belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ZONGULDAK - Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Ramis Muslu, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğünün (MTA), sondaj işini ihale yoluyla özel şirkete yaptırmasında kamu yararı olmadığını savundu.

Muslu, yazılı açıklamasında, MTA'nın 74 yıldır, ülkedeki yer altı ve yer üstü zenginlikleri ekonomiye kazandırdığını hatırlattı.

Kurumun, sondaj işini özel şirkete yaptırmasının geçmiş yıllarda da denendiğini ancak, istenen verimin alınamadığını savunan Muslu, şunları kaydetti:

"Sondaj işini en verimli ve hızlı şekilde MTA'nın yaptığı ortaya çıkmışken, bu yıl da 120 bin metrelik iş, ihale yoluyla özel sektöre yaptırılmak isteniyor. Kaldı ki sondaj işini ihale ile alan özel şirketler de MTA'dan emekli teknik elemanlarla personelini takviye ettiği halde yetişmiş uzman sıkıntısı yaşamaktadır. Ülkemiz açısından çok önemli olan maden tespitleri için sondaj işinin özel sektöre ihale edilmesinde hiçbir kamu yararı olmadığı gibi işin ihaleyle özel sektöre yaptırılmasına da gerek yoktur.

MTA mevcut durumuna, teknoloji, ekipman ve personel takviyesiyle bu sondajları daha az maliyetle özel sektöre göre daha hızlı ve kaliteli biçimde yapabilecek kapasitenin yanı sıra tecrübeye ve kalifiye personele sahiptir."