Mücevher ihracatı Ağustos'ta zirve yaptı

2014 Ağustos ayında 210 bin 633 kilo ürün ihraç eden mücevher sektörü 2015 Ağustos ayında yüzde 133,89 ile yılın en yüksek ikinci artış oranını yakaladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Mücevher İhracatçıları Birliği tarafından açıklanan ağustos ayı verilerine göre, 2014 Ağustos ayında 210 bin 633 kilo ürün ihraç eden sektör 2015 Ağustos ayında yüzde 133,89 ile yılın en yüksek ikinci artış oranını yakaladı. Bu ay ihraç edilen ürün ağırlığı 492 bin 652 kilograma ulaştı.

Ağustos ayında değer bazında artış ise yüzde 25,62 oranında gerçekleşti. Birleşik Arap Emirlikleri, Irak, Libya, İsrail ve Hong Kong pazarlarındaki artışın da etkisiyle mücevher ihracatı ağustosta yüzde 25,62 yükselerek 246 milyon 728 bin dolar oldu.

Bu yılın ilk 8 aylık döneminde 2014 yılına göre miktar bazında yüzde 21,47 artış ile 1 milyon 945 bin 277 kilogram olan ihracat, 2 milyon 362 bin 886 kilograma yükseldi. 2014 yılı Ocak-Ağustos döneminde 1 milyar 464 milyon 728 bin dolar olan mücevher ihracatı 2015 yılı aynı döneminde yüzde 23,98 artış göstererek 1 milyar 816 milyon 27 bin dolar olarak gerçekleşti.

İhracatın aslan payını altından mamul takılar aldı. Bu dönemde toplamda 1 milyar 816 milyon 27 bin dolarlık ihracat yapılırken bunun 1 milyar 676 milyon 906 bin doları altından mamul mücevherci ve kuyumcu eşyası oldu.

'Mücevher ihracatçıları karınca gibi çalıştı'

Açıklamada görüşlerine yer verilen Mücevher İhracatçıları Birliği Başkanı Ayhan Güner, mücevher ihracatçılarını ağustos böceği hikayesindeki karıncaya benzeterek, "Pazarlarda dönemsel dalgalanmaları dengelemek için ülke ülke geziyoruz. Üyelerimiz çalışkan karınca gibi geçirdiler ağustos ayını. Sezona artış trendinde girmekten mutluyuz. Artışlar, azalışlar olur, önemli olan istikrarlı bir trend yakalamamız" ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin hem içinde bulunduğu coğrafyadan hem de küresel dalgalanmalardan etkilendiğini belirten Güner, özellikle yaz aylarında daha düşük ayarlı takıların ihraç edildiğine dikkati çekti. Geçen aylarda Almanya pazarının ciddi oranda gerilediğini anımsatan Güner, Rusya ve Almanya gibi 2 değerli pazarı geri kazanmaya çalıştıklarını aktardı.

Güner, ağustos ayı verilerine göre Almanya pazarında yukarı hareketin başladığını gözlemlediklerine belirterek, Hong Kong ve İsrail pazarlarındaki yukarı hareketi de memnuniyetle izlediklerini bildirdi.

Mücevher ihracatçılarının dünyanın her köşesiyle ihracat yaparak başarılı bir risk yönetimi yaptığını anlatan Güner, şu ifadeleri kullandı:

"Tüm elmasları aynı sepete koymamaya çalışıyoruz. Söylemek gerekir ki bu gelişme kendiliğinden olmuyor. Hem üyelerimiz hem de profesyonel kadrolarımız ile yaz aylarını da çalışarak geçirdik. Mücevher ihracatçıları ağustos böceği ile karınca hikayesindeki karınca misali çalışıyorlar. Bu mesai sayesinde sezona yükselen bir ihracat ivmesiyle girdik. Bunun avantajını değerlendirerek daha da başarılı sonuçlar almayı hedefliyoruz. Yılık ilk 8 ayındaki ihracatını karşılaştırdığımız zaman karşımıza istikrarlı bir tablo çıkıyor. Ağustos'ta ilk 10'a giren Lübnan pazarının da gelişerek dönemsel bir performans yakalamasını umuyorum. İlk 10'da yer almasalar da Azerbaycan, İtalya, Rusya gibi ülkeler ile son dönemde gelişme gösteren Singapur pazarları da umut veriyor."