Mücevherden sonra en pahalı ihracat ürünü hazır giyim
Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Emre Kızılgüneşler, Türkiye'nin mücevherattan sonra kilogram bazında en pahalı ihraç ürününün hazır giyim olduğunu söyledi.
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
Sedat ALP
İZMİR - Türkiye'deki ihracatçılar, uluslararası pazarlarda fiyat konusunda rekabette zorlanınca, son yıllarda tasarımla katma değeri artırılmış ürünlere yönelerek, miktarda küçülse de değeri artan ürünler ihraç etmeyi başardı. Hindistan, Bangladeş gibi ülkeler bugün hazır giyim ürünlerini kilogramı 12-13 dolardan ihraç ederken, Türkiye'nin ürünleri, kilogramı 27.5 dolardan pazarlanıyor. Türkiye'nin mücevherattan sonra kilogram bazında en pahalı ihraç ettiği ürünün hazır giyim olduğuna işaret eden Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Emre Kızılgüneşler, bu tür ürünlerin de daha çok Ege Bölgesi'nden ihraç edildiğini vurguladı.
Türkiye'nin ihraç ürünlerinin kilogram bazındaki ortalama fiyatının 2.5 dolar olduğunu belirten Kızılgüneşler, "Ortalamaya bakıldığında hazır giyim ihracatının ülke ekonomisine katkısı daha iyi anlaşılıyor. Bangladeş, Hindistan gibi ülkeler hala hazır giyim ürünlerini kilogramı 12-13 dolardan ihraç ediyor. Buna karşılık İtalya ise kilogramını 60 dolardan satıyor. İtalya daha çok markalı ürünleri ihraç ederek bunu sağlıyor. Bu da sektör olarak önümüzde alacağımız çok uzun yol olduğunu gösteriyor" diye konuştu.
Hindistan, Pakistan ve Bangladeş gibi büyük hacimli siparişlere yoğunlaşan ülkelerin aksine Türkiye'nin hem küçük ölçekli hem de büyük ölçekli talepleri rahatlıkla karşılayabildiğini anlatan Kızılgüneşler, bu konuda Türkiye'ye ancak Portekiz, Tunus ve Ukrayna'nın rakip olabileceğini kaydetti. Ancak bu ülkelerin de altyapı ve deneyim konusunda Türkiye ile boy ölçüşemediğini vurgulayan Kızılgüneşler, Türkiye'de 40 yıldır sektöre yatırım yapıldığını ifade etti.
2013'ün hedefi 16 milyar doları aşmak
Türkiye'nin hazır giyim ihracatının Avrupa'daki kriz ortamından olumlu etkilendiğini dile getiren Kızılgüneşler, bu dönemlerde ülkelerinde talep azaldığı ve stok maliyetinden kaçındıkları için siparişlerini küçülten Avrupalı firmaların Hindistan, Bangladeş ve Pakistan'dan Türkiye'ye yöneldiğini belirtti. Kızılgüneşler, yıl sonu itibariyle, önceki yıla göre yüzde 5 oranında bir artışla, 16-17 milyar dolarlık bir hazır giyim ihracatına ulaşmayı hedeflediklerini söyledi. Pamuk fiyatlarının sabit gidiyor olmasının sektörleri açısından olumlu olduğunu kaydeden Kızılgüneşler, "Fiyatın yükselmesi bizim için biraz daha avantajlı olur. Fiyatın yükselmesi çiftçiyi de olumlu etkiler, pamuk ekim alanları artar, bu da istediğimiz bir gelişme olur" dedi.
Üretimde çalışanların vergileri düşürülsün
Hazır giyim sektörünün en önemli sorunun eleman sıkıntısı olduğunu, sektörün çalışanlarını işgücünün güvenlik elemanı, tezgahtar gibi hizmet sektörü alanlarına kaptırdığını belirten Kızılgüneşler, "İşsizliğe rağmen piyasada eleman bulamıyoruz. Hizmet sektörüne kayış sadece bizim sektörün sorunu değil, Türkiye'yi bekleyen bir tehlike. Almanya ve büyük sanayi ülkeleri hariç Avrupa'da krizle boğuşan ülkelerin çoğunluğu üretimden çok hizmet sektöründe geliştikleri için sorun yaşıyor. Türkiye'nin de tehlikeyi önceden görüp, önlemler alması lazım. Bizim sektör rekabetten dolayı çalışanlarına daha fazla ücret veremiyor. Ancak, hükümet üretim yapan sektörlerde çalışanlar üzerindeki vergilerde 10 puanlık bir indirim yaparsa, hem ücretleri iyileştirmiş olur, hem de kayıt altına geçişi hızlandırır. Bunun yanında hükümetin kıdem tazminatı konusunda yapmak istediği değişikliği de bir an önce yapması gerekiyor" diye konuştu.