Müezzinoğlu: Esnek çalışma konusunda bazı adımlar atacağız

Müezzinoğlu, "Saat 4'te iş yerini kapattım, hafta sonu tatilim gibi kavramlar eskide kaldı. Çalışma hayatının yüzde 30'u bayramlarda da gece gündüz çalışıyor. O nedenle biz esnek çalışmada, Almanya'da 3 milyon, Amerika'da 10 milyon esnek çalışanlar var. Biz de bu konuda adımlar atacağız" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu Habertürk TV'de gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

CHP'nin 'Adelet Yürüyüşü'nden, kıdem tazminatına kadar çok sayıda konuda açıklamalarda bulunan Müezzinoğlu'nun konuşmasından çıkan detaylar şöyle:

"En önemli nokta hak ve adalettir."

Adalet kelimesiyle yapılan etkinlikleri eleştirmek çok kolay değil. Hep hukuk adalet hep gündemdedir ve gündemde olmadır. En önemli nokta hak ve adalettir. Bu adalete sahip çıkmak hepimizin ortak paydaşıdır. Uzun yıllardır Türkiye adaletin hukukun peşinde koşuyor.

CHP'nin bu sembolik şemsiyenin arkasında durmasının toplumsal bir karşılığı yok. Siyasetçi olarak milletin vicdanının hak ve hukukunun arkasında durdu mu? Ana unsurlarda durmayıp da sembolik kişilerin arkasında duruyor. 15 Temmuz'da hak ve hukukun arkasında durdu mu? Geçmişi güçlü olsaydı, bardağı dolu olsaydı arkasında dururdum.

CHP milli vicdandan yana duramıyor, belirli güç odaklarının esiri oluyor. AK Parti milletin sesi olduğu için başarılı. CHP bu anlamda belirli güç odaklarının nefis mücadelesini veriyor. Sayın Berberoğlu dışında hak mücadelesi verecek başka alan bulamadı mı?

Bir siyasi partinin temsilcisine böyle bir şey yapılması çok şık değil. Kamu vicdanı bunu reddetti.

Yapılandırmada son gün

Devlete olan borcu vatandaşlarımız sırtında borç taşımak istemiyor. Esnafımız 2016 yılında zor günler geçirdi o yüzden ona bazı destekler verdik. 30 Haziran son gün, borçlarınızı yeniden yapılandırın, devletin verdiği teşviklerden mahrum kalmayın, son saatleri iyi değerlendirin, uzatma yetkimiz yok, bu gece saat 00.00'a kadar başvurular alınacak.

İstihdam seferberliği

İstihdam seferberliğinde 2017 itibariyle beklediğimizden daha hızlı artış oldu. 1.5 milyon istihdam hedefimiz var, ilk 5 ayda 1 milyona yaklaştık. Yıl sonunda bu rakam 2 milyonu geçecek. İnşallah 2 milyon hedefini yakalayarak işsizliği yıl sonunda tek haneli rakamlara düşürmüş olacağız.

Önümüzdeki hafta yeni eylem planımız var. Sayın Cumhurbaşkanımız da söyledi bütün Bakanlıklardan yıl sonuna kadar istihdam seferberliğinin yeni boyutunu koyuyoruz. Bu 2017 istihdam seferberliğinin dışında olacak.

2018-2019 eylem planını hazırlıyoruz, genç istihdamı kadın istihdamı ve dezavantajlı istihdamı olarak 3 grup hazırlıyoruz. 1 milyon 100 bin civarında iş arayıp da iş bulamayan genç işsizimiz var bu 1 milyon 100 bin gencimizin yüzde 80'i üniversite mezunu, bunlar çok hızlı belirli alanların çalışanı olabilirler. Sanayinin, enerjinin, bilişimi uzmanı veya nitelikli eleman olarak çalışabilirler.

Mesela enerji alanında nitelikli eleman olmak istiyorsa eğitim alacak eğitim süresince çalışıyormuş gibi görünecekler. Eleman sıkıntısını böyle 3 yıllık 5 yıllık eylem planımızla azaltacağız.

Kadınlarımız da daha fazla teşvikimiz var özellikle Güneydoğu'daki kadın girişimcilerimizi destekleyeceğiz. Orada çocuk sayısı da fazla. Kadın üretsin, aileye sahip çıksın, üretimini pazarlayabilsin.

Esnek çalışma saatleri

Uzaktan çalışma ve esnek çalışma saatleriyle ilgili bakanlık tarafından çalışmalarımız oldu. Meclis tatilde olduğu için Eylül-Ekim ayında belli olacak. Saat 4'te iş yerini kapattım, hafta sonu tatilim gibi kavramlar eskide kaldı. Çalışma hayatının yüzde 30'u bayramlarda da gece gündüz çalışıyor. Almanya'da 3 milyon, Amerika'da 10 milyon esnek çalışanlar var. Biz de bu konuda adımlar atacağız.

"Kamu çalışanları müjdeli haberi alacaklar"

Türk-İş Başkanımız yönetiyor kamu çalışanlarının görüşmelerini. Son derece iyi niyet ve samimiyet var. Tabiki haklarının mücadelesini veriyorlar. Pazartesi günü tekrar bir araya geleceğiz. Önümüzdeki hafta bitirmeyi ümit ediyorum. 190 bin kamu çalışanı müjdeli haberi alacak. İyi bir şekilde bitireceğiz. İnşallah müjdeli sonucu alacaklar. Yüzde 90'a kadar çok iyi niyetle gelindi. Gönül istiyor ki onların istediklerini verelim.

Kıdem tazminatı

Benim üzüldüğüm bir konu bu yaklaşık 13 milyon çalışanımız var bunların haklarının yüzde 80'nin korunmadığını görüyoruz. Sağlıklı bir düzenlemeyle destek alamadıklarını görüyoruz. Mahkemeler ciddi düzeyde yük altında. Çalışanın hak ve hukuku iş verenin kasasında birikiyor. Şayet salı günü ortak bir nokta bulabilme umudumuz var. Bir uzlaşma çıkmazsa salı günü yasal düzenleme yapabiliriz.

Biz fondan rahatsızız diyorlar, neticede işsizlik fonu var ve çok güçlü bir fon. Şu an iş verenin kasasında daha mı güvende? Fonun nasıl daha güvenceli olacağı konusunda öneriler gelebilir. Korkmamız gereken, 40 yılın mağduriyeti var. Yüzde 80'i mağdur. Fon kelimesinden veya fonun geçmişinden tereddüt ederek beklemeye devam etmemeliyiz diye düşünüyorum.

Emeklilik yaşının düzenlenmesi

Emeklilikle ilgili yaş düzenlemesi gündemde değil. Dünyanın en gelişmiş ekonomilerinin bile kaldıramadığı yükü Türkiye Cumhuriyeti taşımaya çalışıyor. 2002'den beri kriz yaşamıyorsak, borsada 100 binin üzerine çıkmayı, yüzde 5'lik büyümeyi yakaladıysak, 2023 büyüme hedeflerimiz varsa ülkeyi kriz değil, büyümeye götürmemiz lazım.

Yan tarafa bakın Yunanistan'a emekli maaşları yüzde 25 eksiltildi.

Personel alımı

Kamuya alacağımız rakam eksiltilmeli. Özel sektöre istihdam gerekiyor. Bu yıl için kamuya alacağımız 60 bin, özel sektöre 1 milyondan fazla istihdam sağlamışız.

Özellikle son yıllarda kamuya giriş hakkında çalışmalar yapılıyor. Kamuya giriş nasıl olacak, nasıl terfi olunacak bunlar görüşülüyor.

Sma hastaları

Şu an itibariyle 36 SMA hastalığıyla ilgili çalışmalarımız var. 1 hastanın maliyeti 750 bin dolar civarında. Kriterlere uygun hastalarımızın geri ödemelerini yapmaya başladık. Şu an da 36 hastaya ödememizi yapıyoruz. Tedavi masrafı ne olursa olsun, önemli olan tedaviden netice alınabiliyor mu. Milletin parası doğru yere gitmeli.

Bu konularda ilginizi çekebilir