Muş Şeker Fabrikası pancar alımlarına başladı

Vali Çınar: "Şeker fabrikası, kent ekonomisi ve istihdam için önemli"

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MUŞ - Muş Şeker Fabrikası, 31. kampanya dönemi şeker pancarı alımlarına başladı. Pancar alımları için düzenlenen programda bir konuşma yapan Vali Ali Çınar, şeker fabrikasının, kentin ekonomisi ve istihdamında önemli bir yere sahip olduğunu söyledi.

Vatandaşın zor şartlar altında ekimini yaptığı şeker pancarını, fabrikaya vererek ekonomiye ve aile bütçesine katkıda bulunduğunu belirten Vali Çınar, üretimde en önemli faktörün, üretim maliyetlerini düşürmek ve fabrikaları karlı çalıştırmak olduğunu bildirdi.
Devlete ait işletmelerin karlılıklarının, verimliliklerin düşmesi sebebiyle devleti bir takım çıkış yolları aramaya ittiğini ifade eden Çınar, şöyle konuştu:
"Kendimize ait işletmeleri çok karlı ve verimli çalıştırabilseydik, özelleştirme gündeme gelmeyecekti. Eğer şeker fabrikamızın özelleştirilmesini istemiyorsak, fabrikayı verimli ve karlı çalıştırmak zorundayız. Bunun için herkese görev düşmektedir. Karlılık ve verimlilik optimum olduğu zaman, özelleştirme gündeme gelmez. Aksi halde özelleştirme kaçınılmaz olur."

300 bin ton pancar işlenecek

Şeker Fabrikası Müdürü Ramazan Aytekin ise 4 il, 8 ilçe ve 116 köyde toplam 7 bin 190 çiftçinin 100 bin 400 dekar alanda pancar ekimi gerçekleştirdiğini söyledi.
Ekilen alanda fireli olarak yaklaşık 410 bin ton pancar tesellüm edileceğini belirten Aytekin, fabrikada bu yıl 300 bin ton pancar işleneceğini vurguladı.
İşlenecek pancar karşılığında, 42 bin ton kristal beyaz şeker, 12 bin ton melas ve 85 bin ton yaş küspe üretmeyi hedeflediklerini ifade eden Aytekin, "Bu sene çiftçimize 2 milyon lira ayni, 15 milyon 500 bin lira nakdi olmak üzere 17 milyon 500 bin lira avans ödemesi yapıldı. Fabrikamızın bu sene bölgemize sağlayacağı katma değerinse, 49 milyon lira civarında olması beklenmektedir" dedi.
Konuşmaların ardından kampanya, kurban kesilmesiyle başladı. Tören kapsamında bu yıl fabrikaya ilk pancar getiren 4 çiftçiye çeşitli hediyeler verildi.
Programa Belediye Başkan Vekili Muhterem Bozkurt, Cumhuriyet Başsavcısı Hasan Kaya, Emniyet Müdürü Muharrem Durmaz, kurum amirleri ve davetliler katıldı.

Bu konularda ilginizi çekebilir