MÜSİAD’dan DÜNYA’ya ‘özel’ ödül

Dünya Gazetesi, MÜSİAD 14. Ekonomi Basını Başarı Ödülleri'nde, Jüri Özel Ödülü'nün sahibi oldu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) 14. Ekonomi Basını Başarı Ödülleri sahiplerini buldu. Dünya Gazetesi, Jüri Özel Ödülü'ne layık görüldü.

MÜSİAD 14. Ekonomi Basını Başarı Ödülleri töreninde konuşan MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak,  Ekonomi Basını Başarı Ödülleri'nin Dernek tarafından 14 yıl önce, Türkiye ekonomisinin çok sıkıntılı bir süreçten geçtiği, 28 Şubat'ın sisli günlerinde, özelde ekonomi olmak üzere, medyaya güvenin azaldığı bir dönemde; iş dünyası ve medyayı bir araya getirmek ve güven iklimini yeniden inşa etmek amacıyla hayata geçirildiğini söyledi. 

MÜSİAD olarak, sürdürülebilirliği kendilerine ilke edindikleri belirten Olpak, bu ödülleri 14 yıldır ekonomi basınında kalite çıtasının yükselmesi için verdiklerini ifade etti. 

Ekonomi basınının ülke ekonomisinin nabzını tutarken büyük bir sorumluluk taşıdığını vurgulayan Olpak, şunları kaydetti: 

"Zira ekonomi basını, iş dünyasının ve çalışanların taleplerini, değişen piyasa koşullarını ve ülke ekonomisinin durumunu dile getirirken, kaygan bir zeminde bunu yapıyor. Bu netameli görevi üstlenenler, her ne koşulda olursa olsun doğruları net biçimde söylemek, yazdıklarıyla da toplumda kırılganlığa ve spekülasyonlara sebebiyet vermemek ve tarafsız davranmak durumundalar. İşte, bu sorumluluklara sahip olması gereken ekonomi basınının başarılı temsilcilerinin, iltifatı hak ettiklerini düşünüyoruz." 

MÜSİAD'ın yurt içinde Van'dan Tekirdağ'a, Sinop'tan Hatay'a, Türkiye'nin dört bir yanında 72 noktada ve yurt dışında 55 farklı ülkede 148 noktada faaliyet gösterdiği bilgisini veren Olpak, Derneğin kuruluşundan bu yana Türkiye'ye duydukları güveni her fırsatta dile getirdiklerini söyledi. 

Bu çerçevede, 2013 yılının ikinci yarısından itibaren, yurt içinde ve yurt dışında, Türkiye için oluşturulmaya çalışılan kara tabloya prim vermediklerinin altını çizen Olpak, "Aksine, iş dünyasının temsilcileri olarak, güvenimizi her ortamda vurguladık. 2013 yıl başına, Çözüm Süreci ve Demokratikleşma Paketi gibi ülkemizin aydınlık geleceği için çok önemli kararlarla başladık. İyiye giden bir ekonomik ortam vardı. Ancak, çok güzel ekonomik verilere sahip bir mayıs ayının sonunda, önce Fed'in açıklamaları ve arkasından gelen Gezi olaylarıyla sarsıldık. Birilerinin kötümser senaryolarına rağmen, büyüme dahil makroekonomik göstergeler yıl boyunca yine de iyi devam etti. Derken, Fed'in yeni açıklamaları ve arkasından 17 Aralık gündemi önümüze geldi" diye konuştu. 

"Ortada bir yolsuzluk iddiası varsa, masumiyet karinesini unutmadan, araştırılması elbette doğaldır. Ancak, adli boyutunu ayrı tutarak, böyle bir soruşturmanın sonunda gelinen noktayı ve ekonomimize bu şekilde yansımasını anlayamıyoruz, doğru da bulmuyoruz" diyen Olpak, iş adamları olarak kendilerinden beklenenin daha fazla yatırım yapmak ve daha fazla istihdam oluşturmak olduğunu belirtti. 

"Üretimle ve ticaretle uğraşan hiçbir iş adamı, faiz artışını olumlu karşılayamaz" 

Olpak, iş adamları olarak beklentilerinin büyük bedeller ödeyerek kazandıkları huzur, güven ve istikrar ortamının devam etmesi olduğunu söyledi. 

2 gün önce, Avrupa'daki MÜSİAD derneklerinin Avrupa basınında, Türkçe ve Almanca olarak, Türkiye'deki huzur, güven ve istikrarın önemini ve devamını isteyen bir ilanı kamuoyuyla paylaştıklarını anımsatan Olpak, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) geçen hafta aldığı faiz kararına ilişkin de şu değerlendirmeleri yaptı: 

"Şunu net olarak tekrar etmek isterim ki; matematiksel birtakım gerekçeleri olsa bile, üretimle, ticaretle uğraşan ve faizden değil, ticaretten para kazanan hiçbir iş adamı, faiz artışını olumlu karşılayamaz. Çünkü, artan faiz, üretimi, yatırımı, ticareti azaltır. Merkez Bankası'nın böyle bir kararı almak zorunda olması veya olmaması ise, onun görevi ve sorunudur. Bu, benim faiz artışının olumsuz etkisiyle ilgili açıkladığım haklı gerçeği, değiştirmez. 

Bugün, faiz artışının oranı tartışılıyor. Ama, biraz geriye gidip, eğer 15 Aralık günü bir değerlendirme yapsaydık, bütün dünyada Fed'e bağlı yaşanan dalgalanmadan fazla olarak, bu ülkenin ekstra bir gündemi yoktu. 'Ne oldu da, bugüne geldik?' sorusuna cevap aranmıyor. Doğrusu, bunu da yadırgıyoruz." 

Türkiye'nin gelişmesi için çalışan herkesin, özellikle de olayların buraya gelmesine şu veya bu şekilde sebep olanların ellerini vicdanlarına koyarak, gelinen aşamadan kimlerin mutlu olduğuna, bu bedeli millet öderken kimlerin hesabına ödeme yapıldığına kafa yorması gerektiğini ifade eden Olpak, bu vebalin altında mahşeri vicdanda verilecek hesabın unutulmaması gerektiğini söyledi. 

Olpak, Türkiye'nin tekrar yüksek faiz, düşük kur sarmalına girmemesini ve daha da kötüsü, yüksek faiz, yüksek kur garabetinin hiç oluşmamasını ümit ettiğini dile getirdi. 

Faiz artırımının, kredi faizlerine hemen aşırı şekilde yansıtılarak, iş dünyası ve halkın üzerine haksız bir yük getirmesine engel olunmasını beklediklerini ifade eden Olpak, "Aksi takdirde bu durum 2014 yılı üzerinde olumsuz etki oluşturacaktır. Bu aşamada, faiz artırımının işletmeler üzerindeki yükünü hafifletmesi için de hükümet, öncelikle ve özellikle KOBİ'leri, genelde tüm işletmeleri destekleyecek, istihdamı, yatırımları ve büyümeyi artıracak ek tedbirleri acilen almalıdır" dedi. 

Konuşmanın ardından geçilen ödül töreninde, Anadolu Ajansı (AA) Finans Haberleri Terminali, MÜSİAD Özel Ödülüne layık görüldü. Ödül, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak ve MÜSİAD Kurumsal İletişim Komisyon Başkanı Aytekin Mert  tarafından AA Finans Haberleri Editörü Yılmaz Yıldız'a takdim edildi. 

MÜSİAD 14. Ekonomi Basını Başarı Ödüllerinde; Yılın Ekonomi Haberi Ödülü "Bankaya Opsiyon Davası" haberiyle Sabah gazetesinden İbrahim Acar'a,  Yılın Ekonomi Yazarı Ödülü Hürriyet Gazetesinden Vahap Munyar'a, Yılın Ekonomi Programı Ödülü "Küresel Piyasalar" programıyla BloombergHT'den Barış Esen ve Melike Ayan'a, Yılın Ekonomi Röportajı Ödülü "O Berivan!" haberiyle Milliyet Gazetesinden Songül Hatısaru'ya, Yılın Ekonomi Sitesi Ödülü "cnbce.com"a, Yılın Ekonomi Yayını Ödülü "Bloomberg Businesweek"e, Yılın Ekonomi Araştırma Haberi Ödülü "Tatile çıkanın pasaportu iPhone dolandırıcılarının eline geçiyor" haberiyle Star Gazetesinden Kaan Zenginli'ye, Yılın Ekonomi Kulisi Haberi Ödülü "Türkiye Fonu Geliyor" haberiyle Habertürk Gazetesinden Seçkin Ürey'e, Yılın Reel Sektör Haberi Ödülü "Spekülatörün 'altın' savaşı yatırımcıyı tehlikeye atıyor" haberiyle Türkiye Gazetesinden Canan Eraslan'a ve Jüri Özel Ödülü Dünya Gazetesine verildi. 

MÜSİAD Genel Başkanı Olpak, törende Ekonomi Bakanı Zeybekci'ye, adına dikilen 50 fidanı temsil eden sertifikayı da takdim etti.