Müteahhitlikte 'Türkmenistan baharı'

Türkmenistan'da üstlenilen müteahhitlik projelerinin tutarı, yılın ilk 5 ayında 2,6 milyar dolar düzeyine yükseldi. Bakan Çağlayan, " Türkmenistan; Türk müteahhitlik sektörünün Rusya'dan sonra en fazla iş üstlendiği ikinci ülke konumuna yükseldi" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 
ANKARA - Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türk müteahhitlik sektörünün bu yılın ilk 5 ayında yurtdışında 88 proje üstlendiğini, bu projelerin bedellerinin ise 6,33 milyar dolara ulaştığını bildirdi.
 
Bakan Çağlayan, yazılı açıklamasında, yılın ilk 5 ayında Türkmenistan'da müteahhitlik sektöründe 'aslan payının' Türk firmalarınca alındığını ifade ederek, bu ülkede üstlenilen projelerin tutarının 2,6 milyar dolar düzeyine yükseldiğini belirtti.
 
Yurtdışında gerçekleştirilen müteahhitlik projelerinin inşaat malzemeleri ihracatına ve istihdama katkı sağladığını anımsatan Çağlayan, Türk müteahhitlik sektörünün bugüne kadar 94 farklı ülkede üstlendiği 6 bin 535 projenin toplam değerinin 213,23 milyar dolara ulaştığını kaydetti. Çağlayan, 2011 yılında 19,5 milyar dolar tutarında 450'den fazla proje üstlenen Türk yurt dışı müteahhitlik sektörünün, 2012 yılının ilk 5 aylık döneminde 6,33 milyar dolar tutarında 88 proje üstlendiğini belirtti.
 
Türkmenistan'da aslan payı Türk firmalarının
Türkmenistan'da üstlenilen projelerin, yurtdışı müteahhitlik sektörü açısından 'Türkmenistan Baharı' olarak nitelendirilebileceğini ifade eden Çağlayan, şunları kaydetti:
"Türk müteahhitlik firmaları Türkmenistan'ın müteahhitlik sektöründeki projelerde 'aslan payı'nı üstlenmiş durumdadır. 2012 yılının ilk 5 ayında Türkmenistan'da üstlenilen işler, toplam projelerin yüzde 41,2'sine tekabül etmektedir. Türkmenistan'ı, yüzde 14,4'lük payı ve 912 milyon dolar ile Irak, yüzde 11,4'lük payı ve 722 milyon dolar ile Suudi Arabistan, yüzde 7,7'lik payı ve 485 milyon dolar ile Rusya Federasyonu ve yüzde 7,5'lik pay ve 475 milyon dolar ile Kazakistan takip etmektedir. Türkmenistan bu gelişmelerle Türk müteahhitlik sektörünün geçmişten bugüne Rusya'dan sonra en fazla iş üstlendiği ikinci ülke konumuna yükseldi."
 
Olimpiyat köyünü Türk firması yapacak
Ekonomi Bakanı Çağlayan, bu yıl üstlenilen projeler arasında, Türkmenistan-Olimpiyat Köyü 2. Aşama Projesi'nin dikkat çektiğini ifade ederek, Türk firması Polimeks tarafından üstlenilen bu projenin değerinin yaklaşık 1,4 milyar dolar olduğunu kaydetti.
Üstlenilen projelerin, Türk firmalarının müteahhitlik sektöründe geldiği noktayı göstermesi açısından büyük önem taşıdığını belirten Çağlayan, şöyle dedi:
"Suudi Arabistan'da üstlenilen Sheraton Oteli (398 milyon Dolar), BAE'de üstlenilen Bab Al Qasr Oteli (270 milyon Dolar), Irak'ta üstlenilen elektrik santrali kurulum projeleri (445 milyon Dolar), Bosna Hersek'te üstlenilen yol projeleri (230 milyon Dolar), Suudi Arabistan;da üstlenilen Cidde yağmur suyu drenaj programı işleri (184 milyon Dolar), Rusya-Soçi'de üstlenilen otel inşaatı (153 milyon Dolar), Fas-Kazablanka'da üstlenilen hızlı tren yolu ray altyapısı (150 milyon Dolar) öne çıkan diğer projeler arasında yer alıyor."
Çağlayan, müteahhitlik sektörünün bu performansının, özellikle 'Arap Baharı'nın yaşandığı coğrafyada istikrarın sağlanması ile birlikte önümüzdeki dönemde daha da artacağını kaydetti.
 
Bu konularda ilginizi çekebilir