NACE kodlarına itiraz, komite sayısını artırdı
İTO Başkanlığı'na veda etmeye hazırlanan Yalçıntaş, NACE kodlaması ile ilgili itirazların ardından TOBB olarak yaptıkları çalışmaya göre komite sayısında artış olduğunu açıkladı.
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
DÜNYA - 8 yıldır sürdürdüğü İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanlığı'na veda etmeye hazırlanan Murat Yalçıntaş, NACE kodlaması ile ilgili itirazların ardından Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) olarak yaptıkları çalışmaya göre komite sayısında artış olduğunu, İTO'da da komite artışı olacağını bildirdi.
Yalçıntaş, düzenlediği basınla sohbet toplantısının bir teşekkür ve veda toplantısı olduğunu belirterek, şu anda görevi bıraktıktan sonra aklından geçen, talip olmayı düşündüğü herhangi bir kurum ve görev olmadığını söyledi. "Kaderin bana çizdiği yolu bilmiyorum" diyen Yalçıntaş, İTO Başkanlığı'nın ardından işlerine daha fazla zaman ayırmayı planladığını, haziran ayından sonra da bir üniversitede ders vermeyi çok istediğini, bu konuda başka üniversitelerden de teklifler geldiğini anlattı.
Arkadaşlarının istemesi halinde İTO Meclisi'nde komitesini temsil etmeyi arzu ettiğini dile getiren Yalçıntaş, İTO Başkanlığı'na aday olmayacağını yineledi. Yalçıntaş, adının TOBB Başkanlığı için geçtiği iddialarının hatırlatılması üzerine, "Makam doluyken bir başka insanın makamı hakkında konuşmak yanlış. Kendimle de ilgili, İTO Başkanlığı'nı bırakacağımı söylemiştim. İTO Başkanlığı için adaylar ve demeçleri var. O demeçleri okuduğum zaman rahatsız oluyorum, çok doğru, etik değil" dedi. Görev süresince çok acı, üzücü ve kırıcı olaylar yaşadığını, "böyle olması lazımmış" dediğini dile getiren Yalçıntaş, en çok mutlu olduğu olayların Anadolu'da yaptırdıkları okulların açılışı olduğunu söyledi.
Bir gazetecinin "Yapacağınız veda ziyaretlerinde Mehmet Yıldırım'la da buluşacak mısınız?" sorusu üzerine Yalçıntaş, eski meclis üyeleriyle yemekte bir araya geleceklerini, yemeğe herkesi çağıracaklarını ve diğer arkadaşlarını çağırmaya devam ettiklerini söyledi.Yalçıntaş, "Çiftlik ne durumda?" sorusu üzerine, tarımın devam ettiğini, hayvancılığın arzu ettiği gibi olmadığını, bu nedenle biraz yavaşlattıklarını söyledi.
Formula 1 pisti için Intercity ile devir teslim sözleşmesini yaptıklarını hatırlatan Yalçıntaş, mal sahibi olarak tamamlamaları gereken bazı eksiklikler bulunduğunu, bu işlerin bitmek üzere olduğunu anlattı.
NACE konusunda TOBB çalışmasını yaptı
NACE kodlaması ile ilgili gelinen sürece ilişkin sorular üzerine Yalçıntaş, şunları kaydetti:
"TOBB olarak kendi çalışmamızı yaptık. Bu çalışmaların neticesini Bakanlığımızla paylaştık. Bakanlığımız da en son incelemeden sonra bu kodları ve yeni komite yapılarını odalara bildirecek. NACE mevzuatı müsaade ettiği ölçüde, kanunlara uyduğu sürece arkadaşlarımızın taleplerini mümkün olduğu kadar yerine getirmeye çalıştık. İtirazlarda haklı olduğunu düşündüklerimizi düzelttik, haklı olduğunu düşünmediklerimizi aynı şekilde verdik. TOBB olarak yaptığımız ve Bakanlığa gönderdiğiniz taslağa göre komite sayısında artış var. İTO'da da komite artışı olacak, eğer Bakanlıktan bizim dediğimiz gibi gelirse..."
İtirazlara ilişkin Bakanlık sonuçlarının birkaç güne kadar bildirileceğini duyuran Yalçıntaş, listelerin cuma günü verildiğini, Bakanlıktan cevap beklediklerini kaydetti. NACE konusunda TOBB yönetiminin konuşmadığı sözüne katılmadığını belirten Yalçıntaş, Anayasa Mahkemesi'ne müracaatı yapanın TOBB olmadığını, bu konunun TOBB Yönetim Kurulu'nda da hiç görüşülmediğini söyledi.
'İçimde hiçbir ukde yok'
İTO Başkanı Murat Yalçıntaş, sivil toplum kariyerine siyasetle başladığını hatırlatarak, 8 yıllık süre zarfında "hayatta insanın gerçek servetinin dostları olduğunu" gördüğünü, bu süre içerisinde çok sayıda dost edindiğini söyledi. "Bu 8 yıl, benim için çok ama çok verimli oldu" diyen Yalçıntaş, hayatta "keşke" demenin doğru olmadığını düşündüğünü, 8 yıldır arkadaşlarıyla beraber İTO'ya, İstanbul iş alemine katkıda bulunduklarını, içinde hiçbir ukte olmadığını, yapabileceğinin en iyisini yapmaya çalıştığını anlattı.
'Ekonomi biraz ısıtılacak'
Murat Yalçıntaş, bu yıl ekonominin "birazcık" ısıtılacağını düşündüğünü ifade ederken, enflasyon ve cari açıkta bir miktar yukarıya doğru tırmanış olabileceğini söyledi. Bir diğer riskin Ortadoğu olduğuna dikkati çeken Yalçıntaş, "Bunun içinde Suriye, İran ve Irak var.Özellikle Suriye'li mültecilerin yarattığı ekonomik ve sosyal sorunlar var. Bu da özellikle Güneydoğu bölgemizde sosyal ve ekonomik baskı yaratıyor. Bu baskıyı hafifletemezsek bir süre sonra aynı baskıyı biz Batı'da da hissetmeye başlayacağız" şeklinde konuştu.