Nakliyeciye iki koldan yeşil ışık!

Bölgesel sorunlar nedeniyle işleri azalan lojistikçiler İŞKUR ve Eximbank yetkilileriyle çözüm arayışında

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

aysel_yucel-034.jpg

Turizmcilerden sonra nakliyeciler de İŞKUR’un kapısını çaldı. Bölgede ve Türkiye’de yaşanan siyasi krizlerden ağır darbe alan nakliyeciler de tüm alanlarda maliyetleri düşürmeye odaklandı. İŞKUR’a kayıt yaptıran lojistik firmaları 1 elemanın yıllık maliyetinden 18 bin TL tasarruf edebilecek. Nakliyeciler Eximbank’tan da sektöre kredi artırımı talebinde bulundu. Bu iki kurum da sektörün taleplerine yeşil ışık yaktı. Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) yönetim kurulu üyelerinden oluşan bir heyet, geçtiğimiz hafta İŞKUR İstanbul İl Müdürlüğü’nü ziyaret ederek, sektörün istihdam konusunda yaşadığı sıkıntıların çözümü konusunda destek istedi. 18 Mart’ta İŞKUR’ İstanbul Müdürü Muammer Coşkun ile yapılan toplantıya UND Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Murat Baykara, Finanstan Sorumlu İcra Kurulu Üyesi Muhammet Haybarlık ve Eğitimden Sorumlu İcra Kurulu Üyesi Muammer Ünlü katıldı. Konuyla ilgili DÜNYA’ya konuşan UND İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener, görüşmeler sonunda sektörün istihdam alanında önemli imkanlardan yararlanabileceğinin tespit edildiğini ifade etti. Şener, “Turizm gibi lojistik sektörü de zor günler geçiriyor. Bölgede yaşanan siyasi krizlerden en fazla etkilenen sektörlerden biriyiz. İŞKUR’la yapılan görüşmede sektörümüzün faydalanabileceği pek çok destek olduğunu öğrendik” dedi. UND yönetimi tüm üyelerine bu konuda gerekli girişimlerde bulunma çağrısında bulundu.

Mesleki eğitim desteği de var 

Destekten yararlanmak için fi rmaların yönetici asistanı, muhasebeci, filo müdürü, yönetici, depo sorumlusu, lojistik operasyon uzmanı, yurtiçi çalışan sürücüler vb. personel alımlarında mutlaka İŞKUR’a başvurmaları gerekiyor. Kayıt yaptırdıktan sonra tüm işe alımlar İŞKUR üzerinden yapılması gerekiyor. İŞKUR’a kayıtlı olan fi rmalara danışman tahsis ediliyor. İşbaşı eğitim programı kapsamında; fi rma çalışan personel sayısının yüzde 10’u kadar personel program dahilinde işe alınabiliyor. Destekler 160 işgünü ile 320 işgünü arasında değişiyor. İşe alımı yapılacak personele İŞKUR, günde 50-TL harçlık veriyor. Çalışanın fi rmada işe başlamasıyla birlikte; kısa vadeli sigorta primleri İşkur’tarafından ödeniyor. Çalıştırılan personele İŞKUR’un verdiği tutara ek olarak bir ödeme yapıldığı durumlarda asgari ücretin brüt matrahının yüzde 50’si kadarı vergi matrahından düşülüyor. Firma son 6 aylık ortalama çalışanı üzerinde bir çalışanı istihdam etmesi durumunda (çalışanın 6 aydır işsiz olması gerekiyor) 30 aya kadar SGK işveren primleri İŞKUR tarafından karşılanıyor. Firma İşbaşı eğitim programında çıkan personeli işe alması durumunda asgari ücretin SGK işveren kısmı İŞKUR tarafından karşılanıyor. İşkur personele mesleki eğitim desteği de veriyor.

Kapsam dışı tutulan şoförler için Suriyeli mültecilerden yararlanılması planlanıyor

Fatih Şener, İŞKUR’un destek verdiği personelin taahhüt edildiği gibi aktif çalışıp çalışmadığını bizzat kontrol etmek istemesi nedeniyle yurtdışına çalışan sürücüleri şimdilik bu kapsam dışında tuttuğunu belirtti.Ancak bu konuda derneğimizin girişimlerinin sürdüğü vurgulandı. İstihdam konusunda en büyük sıkıntının uluslararası şoförler konusunda yaşandığına dikkat çeken Şener, “Uluslararası çalışacak şoför bulmakta zorlanıyoruz. Sefer sayımızda bu nedenle düşüş oldu. Suriyeli mülteciler arasında uluslararası çalışmış şoförler olduğunu biliyoruz. Kaç kişi olduklarını henüz bilmiyoruz ama bu konuda bir çalışma başlatacağız” dedi.

Eximbank, kredi artırım talebini gündeme aldı

UND Eximbank kredi imkânlarının geliştirilmesi konusunda da Eximbank Genel Müdür Yardımcıları Mesut Gürsoy ve Alaadin Metin ile görüştü. Ziyaret kapsamında Eximbank tarafından şuan sektörün yararlandığı Uluslararası Nakliyat Pazarlama kredisinin imkânlarının daha fazla geliştirilmesi ve birlikte yapılacak çalışmalar ile sektöre yeni kredi imkânlarının tahsis edilmesi konusunda talepler iletildi. Toplantında, UND ve Eximbank tarafından oluşturulacak bir grubun gelecek haftadan itibaren çalışmalara başlamasına karar verildi.

Güzergah Maliyetleri Çalışma Grubu kuruldu

Sektörde maliyet altı taşımaların yarattığı haksız rekabetin önüne geçilmesi ve sektörün gidişatının sağlıklı veriler üzerinden izlenebilmesi amacı ile UND çalışma gruplarına bir yenisi eklendi. 14 Mart’ta . ilk toplantısı gerçekleştirilen Güzergah Maliyetleri Çalışma Grubu, uluslararası karayolu taşımacılığında yoğun kullanılan güzergâhların maliyet unsurlarını mercek altına alarak, gereksiz ve yüksek maliyetleri saptama çalışmalarını başlattı. Toplantıda, deniz ve kara güzergâhlarında oluşan maliyetlerin güncel olarak takibi ile ilgili mekanizmanın oluşturulması ve sektöre fayda sağlayacak projeler üretilmesi kararlaştırıldı. Son günlerde sektörde ilgili yetki belgelerine sahip olmadığı halde komisyonculuk yapan ve işbirliği yaptıkları uluslararası nakliye fi rmalarını dolandıran fi rmaların sayısında artış gözlediğini açıklayanr UND, bu konuda üyelerini daha dikkatli davranmaları konusunda uyardı.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir