Narenciye üreticisinin sigorta sıkıntısı

Türkiye'de narenciye üretiminin önde gelen illerinden Mersin'de üreticiler, hisseli arazileri ve tapuda arsa görülen tarlaları sigortalatmada sıkıntı yaşıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MERSİN - Türkiye'de narenciye üretiminin önemli bölümünün karşılandığı Mersin'de üreticiler, hisseli arazi ve tapuda arsa görülen tarlaları sigortalatmada sıkıntı yaşıyor. Sigortanın, nisan-ocak ayları arasını kapsaması da üreticileri sıkıntıya sokuyor.

Mersin Turunçgil Üreticileri Birliği (MERTÜB) Başkanı Ahmet Dursun Şahin, yaptığı açıklamada, geçen yıl aralık ortalarında meydana gelen soğuk hava ve don olaylarının turunçgil bahçelerini olumsuz etkilediğini belirterek, bazı ağaçların 3 yıl meyve veremeyecek hale geldiğini belirtti.

Ürünleri zarar gören üreticilerin sigorta konusunda da sıkıntı yaşadığını anlatan Şahin, bölgede hisseli araziler olduğunu ve bu arazilerin sigortasının yaptırılmasında bazı şartlar gerektiğini söyledi.

Hisseli arazideki ürünlerin sigortalanması için tüm hak sahiplerinin onay vermesi gerektiğini ifade eden Şahin, şöyle devam etti:

"Eğer bir kişi üretim yaptığı arazideki ürününü sigortalamak ve devletten destek almak istiyorsa diğer hisse sahiplerinin onayını alması gerekiyor. Bunun için çiftçilerimiz uğraş veriyor ancak sonuca ulaşamıyor. Üreticimizin sigorta yaptırıp, devlet desteğinden faydalanabilmesi için Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıt yaptırması gerekiyor. Bunun için de yukarıda belirttiğimiz gibi hisse sahiplerinin hepsinin onayının alınması lazım. Üreticimiz, bu olumsuzluklara rağmen kaliteli üretim yaparak ihracata katkı sunuyor, ülkemize döviz girdisi sağlıyor."

Narenciye üretiminin denize yakın, rakımı düşük yerlerde yapıldığını vurgulayan Şahin, "Bu yerlerin çoğunda imar uygulaması yapıldığı için buralara arsa statüsü verildi. Çiftçilerimiz de tapusunda arsa yazdığı için devlet desteklerinden faydalanamıyor" dedi.

Şahin, sigortanın kapsadığı sürede de sıkıntı yaşandığını dile getirerek, şöyle konuştu:

"Ürünlerini sigorta yaptırmak isteyenler süresinin çok kısa olmasından muzdarip. Bundan dolayı üreticilerimiz sigortalama işine de soğuk bakıyor. Sigorta, nisan ile ocak arasını kapsıyor. Bölgemizde narenciyenin nisan ayına kadar hasadı yapılabiliyor ancak sigorta şirketleri hasadın yapıldığı ocak ayının ortalarında, don olayı ve dolu yağışlarının sık olduğu dönemde sigortayı bitiriyor. Oysa şubat ve mart aylarında da don olayı ve dolu görülen günler yaşıyoruz. Dolayısıyla ocak ayında biten sigortanın üreticiye hiçbir cazibesi olmuyor."

Kredi borçlarının ötelenmesi isteği 

Şahin, narenciye üreticisinin aralıkta yaşanan don olayı nedeniyle şu an sıkıntılı olduğunu belirterek, üreticinin sıkıntısını giderip, üretimine devam etmelerini sağlamak istediklerini aktardı.

Çiftçilerin borçlarını ödemekte zorlandığını bildiren Şahin, şunları söyledi:

"Bizler şu an 2B ödemelerinin, Ziraat Bankası'na olan kredi borçları ve Tarım Kredi Kooperatifi'nden alınan zirai malzemelerin borçlarının faizsiz ötelenmesini talep ediyoruz. Üreticilerimiz çok ciddi sıkıntı içinde. Üretimden gelir elde edemeyen, ürünleri donan üreticimiz bırakın bu borçları ödemeyi belki geçimini sağlayamayacak. Belki bu sene birçok üreticimiz borçlarını ödeyebilmek için topraklarının bir bölümünü satmak zorunda kalabilecek. Bu sıkıntıların çözümü için gerekli merciler inşallah adım atar."