Nişasta bazlı şeker için kota yüzde 25 artırıldı

Şeker İş Sendikası Başkanı İsa Gök, Şeker Kurulu’nun Bakanlar Kurulu’nu yanlış yönlendirdiğini savundu. Gök, artışın iptali için mahkemeye başvuracaklarını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Hüseyin GÖKÇE 

ANKARA - Bakanlar Kurulu, 2015-2016 pazarlama yılında nişasta kökenli şekerler için Şeker Kurulu tarafından belirlenen 250 bin ton kotanın yüzde 25 artırılmasını kararlaştırdı. Şeker İş Sendikası Başkanı İsa Gök, Şeker Kurulu’nun Bakanlar Kurulu’nu yanlış yönlendirdiğini belirterek, kota artışının iptali istemiyle mahkemeye başvuracaklarını söyledi. Bakanlar Kurulu, yürürlükteki Şeker Kanunu’nun verdiği yetkiye dayanarak, Şeker Kurulu’nun talebi doğrultusunda nişasta bazlı şekerler için pancar şekerine göre belirlenen kotayı yüzde 25 artırdı. Son 10 yıldır sürekli kotaların artışı yönünde karar alan Bakanlar Kurulu, daha önce oran olarak verdiği kota miktarını bu kez miktar olarak belirledi. Yani Şeker Kurulu’nun 250 bin ton olarak belirlediği kotanın yüzde 25 artırılmasını kararlaştırdı. Şeker Kanunu, Bakanlar Kurulu’nun, NBŞ’ler için pancar şekerinin yüzde 10’u kadar olan kotasını yüzde 50’ye kadar artırma veya azaltma yetkisi bulunuyor. Bugüne kadar NBŞ kotasının artırılmasına yönelik çıkan tüm Bakanlar Kurulu kararlarını yargıya başvurarak iptal ettiren Şeker İş Sendikası, dünkü karar için de mahkemeye gidiyor. Ancak iptale rağmen geç alındığı için ilgili yıla yönelik iptal kararları teknik olarak uygulanamıyor. 

‘Bakanlar Kurulu’nu yanlış yönlendiriyorlar’ 

Konuyu DÜNYA’ya değerlendiren Şeker İş Sendikası Başkanı İsa Gök, Şeker Kurulu’nun sürekli hukukun arkasından dolanarak Bakanlar Kurulu’nu yanlış yönlendirdiğini söyledi. Açtıkları bütün davaları kazanmalarına rağmen, hiçbirisinin uygulanamadığını dile getiren Gök, “Şeker sektörüyle ilgili düzenleyici kurul, piyasayı gözetleyip iki yıldır pancardan şeker üretilememesinin nedenlerini araştırması gerekirken, hiçbir üzüntü duymadan kota artırma kararı için Bakanlar Kurulu’nu yanlış yönlendiriyor” diye konuştu. Bu konuda Şeker Kurulu Başkanı’na şahsi tazminat davası da açtıklarını vurgulayan İsa Gök, “Sağlık açısından dünyanın tartıştığı NBŞ, bizde sürekli artırılıyor. AB’nin kurucu ülkeleri Fransa ve Almanya, kendi ihtiyaçlarının iki katı kadar pancardan şeker üretiyor. Üstelik Fransa’da NBŞ kotası yüzde 0, Almanya’da ise yüzde 1.92. Bizde ise yüzde 10 ve her sene artırılıyor” dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir