Nişasta bazlı şekerde kota düştü

Nişasta bazlı şeker kotasının yüzde 10'dan yüzde 5'e indirilmesine dair önerge dün gece TBMM'de kabul edildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Nişasta bazlı şekerler için yüzde 10 olan kotanın yüzde 5'e indirilmesine dair önerge dün akşam TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi.

Vergi Kanunları ile Bazı Kanun ve KHK'lerde Değişiklik Yapılmasına Dair Tasarı'nın görüşmeleri sırasında AK Parti tarafından verilen önerge kabul edildi.

Önergeye göre, Türkiye Şeker Fabrikaları'na ait fabrikaların özelleştirilmesi halinde, Türkiye Şeker Fabrikaları tarafından şirketlere tahsis edilen kotalar da devir tarihi itibarıyla alıcıya aktarılmış olacak.

Özelleştirme sözleşmelerinde yer alan üretim taahhüdünün başlangıç tarihinden itibaren alıcı şirketlerin beş yıl boyunca her pazarlama yılı için, kendilerine tahsis edilen kotalardan yüzde 90'ın altında arz sağlamaları halinde, ilgili pazarlama yılı kotasının yüzde 90'ı ile arz arasındaki fark kadar kota hakları, Türkiye Şeker Fabrikaları'na aktarılacak.

Bu aktarım nedeniyle herhangi bir hak ileri sürülemeyecek ve talepte bulunulamayacak.

Düzenlemeye göre, nişasta kökenli şekerler için belirlenecek kota miktarında yapılan değişiklik sonucu ortaya çıkan kota fazlası Türkiye Şeker Fabrikaları'na aktarılacak.

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, Şubat ayında 14 şeker fabrikasının özelleştirilmesi için ihaleye çıkmış ve bu karar çeşitli kesimlerin tepkisine neden olmuştu. İhalede tekliflerin nisan ayında alınması planlanıyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir