Nohut bu sene ‘tane’ yapmadı fiyatı yükseldi

Yaşanan kuraklık nohutu vurdu. Hem rekolte hem de kalibre düşüşü nohut fiyatlarını yükseltti. Toptanda nohutun kilosu 8 liraya civarına yükseldi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KEZBAN KARABOĞA

İZMİR - Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) bitkisel üretim tahminine göre 2016’da kuru fasulye ve nohut üretiminde düşüş var. Fasulye üretimi bir önceki yıla göre yüzde 2.1 gerileyerek 235 bin tondan 230 bin tona, nohut üretimi de yüzde 2.2 azalarak 460 bin tondan 450 bin tona düşecek. Üretici temsilcileri özellikle nohuttaki düşüşün TÜİK rakamlarından daha yüksek olduğunu belirtiyorlar. Yetkililer şu an piyasada yerli ürün olmadığından Arjantin, Meksika, Hindistan ve Rusya’dan gelen nohutların satıldığını söylüyorlar.

“Bu sene nohutta hiç yerli ürün olmadı” diyen İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı, Baklagiller Toptan Ticareti Meslek Komite Üyesi Ercan Korkmaz, “Kuraklıktan dolayı nohut tarlada tane yapmadı, yandı. Özellikle Antep, Maraş ve Urfa’nın yer aldığı Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki verimlerde önemli düşüş yaşandı. Bu nedenle nohut üretiminin TÜİK tahminlerinden daha az, 435-440 bin ton seviyelerinde” dedi.

Piyasada ithal ürün satılıyor

Nohutta toptan fiyatın 8-10 liralara çıktığını belirten Korkmaz, “Tamamen dışarıdan geliyor. Bu sene nohut yok. Meksika, Hindistan, Arjantin, Rusya nohutu satıyoruz. İthal nohutta yeni mahsul Meksika ve Hindistan’da ocak aylarında çıkacağından Türkiye’ye girişi Şubat 2017’de olacaktır. Mart’tan önce gelmeyecektir. Bir ay sonra nohut bulamayabiliriz” ifadelerini kullandı. Bu durumda yine ithalata başvurulacağını ve bunun fiyatı yukarı çekeceğini anlatan Korkmaz, “Fonların ve dolar kurunun yüksek olmasından dolayı fiyatlar yukarıya çıkacaktır. İthal ürünün Türkiye’ye girişi oluncaya kadar fiyat artışı olması kuvvetli muhtemeldir. Bunu önlemek için fonların geçici bir süreliğine kaldırılması gerekir” dedi.

Net ithalatçı konumuna düştük

Türkiye’nin öncülüğünde yapılan öneriler doğrultusunda Birleşmiş Milletler (BM) Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) 2016 yılını “Uluslararası Baklagil Yılı” ilan ettiği yıl, Türkiye’nin bakliyat üretiminde sınıfta kaldığını belirten TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Ahmet Atalık ise, “1980’lerin ortalarında uygulamaya konan ve nadas alanlarının daraltılmasını hedefl eyen politika çerçevesinde özellikle kurak ve yarı kurak alanlarda son derece rahat yetiştirilebilen nohut ve mercimek tarımı yaygınlaştırılmış, bu kapsamda TMO alımla görevlendirilmişti. Mercimek üretimi 1988 yılında 1 milyon 40 bin tona, nohut üretimi 1990 yılında 860 bin tona ulaşmıştı. Ancak 1990 ortalarında uygulamaya konan istikrar ve tasarruf politikaları sonucunda, 2016 yılı ile karşılaştırıldığında mercimek üretimimiz yaklaşık yüzde 70, nohut üretimimiz ise yaklaşık yüzde 50 oranında geriledi. Sonuçta Türkiye, her iki üründe de net bir ithalatçı duruma düştü” dedi.