Nükleer santrale tek teklif Rus Ortaklık'tan

İhaleye başvuran 6 şirketten 5'inin verdiği zarf teşekkür mahiyetinde

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Mersin-Akkuyu'da kurulması planlanan Türkiye'nin ilk nükleer santral inşaatı ve işletimi için açılan ihalede, sadece Atomstroyexport-Inter Rao-Park Teknik Ortak Girişim Grubu (OGG) yarışacak.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına bağlı Türkiye Elektrik Ticaret Anonim Şirketi (TETAŞ) tarafından yapılan ''Nükleer Güç Santrali Kurup İşletecek ve TETAŞ'a Elektrik Enerjisi Satacak Şirketin Belirlenmesine İlişkin Yapılan Yarışmanın'' ilk aşaması bugün TETAŞ Genel Müdür Yardımcısı Yaşar Çakmak'ın komisyon başkanlığında yapıldı.

Yarışma şeklindeki ihalede, 5 şirket teşekkür mektubu verirken, Türk-Rus ortaklığı olan Atomstroyexport-Inter Rao-Park Teknik Ortak Girişim Grubundan teklif geldi.

TETAŞ Genel Müdürü Hacı Duran Gökkaya burada yaptığı açıklamada, 24 Mart 2008 tarihi itibariyle başlayan yarışmada bugüne kadar 13 firma veya ortaklığın ihale dosyası aldığını ve dosya alan firmaların 6 aydır önemli çalışmalar yaptığını belirterek, dosya alan tüm firmalara ilgilerinden dolayı teşekkür etti.

Bugün saat 14.00 itibariyle TETAŞ'a 6 firmadan dosya geldiğini ve bunlardan 5'inin teşekkür mektubu olduğunu kaydeden Gökkaya, bir firmanın da teklifte bulunduğunu söyledi.

Rus-Türk ortaklığından oluşan Atomstroyexport-Inter Rao-Park Teknik Ortak Girişim Grubunun teklifi nedeniyle ihale sürecinin devam ettiğini vurgulayan Gökkaya, şöyle konuştu:

''İhalede 3 zarf bulunuyor, burada ihale komisyonumuz tarafından ilk zarfta bulunan ortaklığın başvuru mektubu, geçici teminat mektubu ve şartnamede belirlenecek diğer bilgi ve belgeler incelenecek. 9 kişilik ihale komisyonumuz bu zarfın eksiksiz olduğu anlaşıldıktan sonra ikinci zarf burada bulunan TAEK temsilcilerine hemen teslim edilecek. TAEK'in inceleme sürece 15 gün kadar sürecek.''

Bir gazetecinin ''İhalede tek teklif geldi, ihale süreci devam edecek mi?'' şeklindeki sorusu üzerine Gökkaya, ''Bir teklif olduğuna göre yarışma süreci devam ediyor demektir'' dedi.

Sonucun ne zaman açıklanacağına ilişkin bir soru üzerine de Gökkaya, sürenin uzun sürmeyeceğini, çok kısa sürede değerlendireceklerini bildirdi.

Gökkaya'nın açıklamalarının ardından ihale salonunun küçük olması ve ihale komisyonunun rahat çalışması için basın mensupları salon dışına çıkarıldı.

13 firma şartname almıştı

Bu arada 24 Mart 2008 tarihinde duyurusu yapılan yarışma için bugüne kadar 13 firma veya ortaklık şartname dosyası almıştı. Şartname alan yerli ve yabancı firmalar şöyle:

-AECL Atomic Energy Of Canada Limited (Kanada)

-Itochu Corporation (Japonya)

-Vinci Construction Grand Projets (Fransa)

-Suez Tractebel (Fransa-Belçika)

-Atomstroyexport-Inter Rao-Park Teknik (Rusya-Türkiye)

-KEPCO (Güney Kore-Türkiye)

-China Nuclear Power Components Co. (Çin)

-Unit Investment N.V. (Hollanda)

-Hacı Ömer Sabancı Holding (Türkiye)

-Alsim-Alarko Sanayi Tesisleri (Türkiye)

-Hattat Holding-Hema (Türkiye)

-RWE (Almanya)

-Ak Enerji (Türkiye)

Sabancı: Takvim, kalite standartlarımıza uygun değil

Bu arada - Sabancı Holding, Mersin Akkuyu'da yapılması planlanan nükleer santralle ilgili olarak  ihalede teklif vermediklerini hatırlatarak, kararın, nükleer santral ihale süreci için verilen takvimin, holdingin yüksek kalite standartlarına uygun bir teklif oluşturulması için yeterli olmamasından kaynaklandığını kaydetti.

Sabancı Holding'den, medyadan gelen sorular üzerine Mersin-Akkuyu Nükleer Santral ihalesiyle ilgili yapılan yazılı açıklamada, Sabancı Holdingin, Türkiye'nin artan enerji talebinin karşılanması için nükleer enerjinin, yararlanılacak kaynaklar arasında olması gerektiği yönündeki inancını sürdürdüğü ifade edildi.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Ancak Mersin Akkuyu'da yapılması planlanan nükleer santralle ilgili olarak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına bağlı Türkiye Elektrik Ticaret Anonim Şirketi tarafından bugün yapılan ihalede Sabancı Holding teklif vermemiştir.

Aldığımız bu karar, son derece hassas ve detaylı çalışma gerektiren, ülkemiz açısından güvenlik ve risk konularının en üst düzeyde önem taşıdığı nükleer santral ihale süreci için verilen takvimin Sabancı Holdingin yüksek kalite standartlarına uygun bir teklif oluşturulması için yeterli olmamasından kaynaklanmaktadır."