”Nükleerde iki düzenleyici kurul olacak”

Bakan Güler, Ankara Sheraton Otel'de düzenlenen Nükleer Enerji Santrali Yarışması Bilgilendirme Toplantısında konuştu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Nükleer enerji santral işletmeleri konusunda "Kamunun en az müdahale edeceği bir ortam istiyoruz, nükleerde iki düzenleyici kurul olacak" dedi.

Ankara Sheraton Otel'de düzenlenen Nükleer Enerji Santrali Yarışması Bilgilendirme Toplantısında konuşan Güler, Nükleer santraller konusunda, şeffaflık gereği tüm gelişmeleri kamuoyuna aktardıklarını belirterek, önceliklerinin bilgi sürdürülebilirlik ve şeffaflık olduğunu söyledi. Bakan Güler, nükleer santraller için uzun vadede düşünülerek planlama yapılması gerektiğini ifade ederek, "Kamunun en az müdahale edeceği bir ortam istiyoruz, nükleerde iki düzenleyici kurul olacak. Amacımız sürdürüle bilir enerji politikası oluşturmak" dedi.

Nükleer santral yapımı sürecinde çevre konusunda değinen Güler, "Çevre ile ilişkilere önem veriyoruz, bulunduğumuz coğrafya arz güvenliğini önemli kılıyor. Türkiye küresel ısınmanın tam ortasında bulunuyor" ifadesini kullandı.

Açıklamasında çevreye en saygılı hükümet olduklarını belirten Bakan Güler alternatif kaynaklar için yasalar çıkarttıklarını ve güneş enerjisi konusunda ciddi gelişmeler kaydettiklerini söyledi.

Güler, nükleer teknoloji konusunda gerekli bilgi ve tecrübeye sahip olunduğunu fakat nükleer teknolojide ülke olarak geç kalındığına dikkat çekerek "Nükleer için gerekli teknolojik altyapı hazırlandı. Nükleer teknolojide deha ileri noktalara geçeceğiz" şeklinde konuştu.

Nükleerde iki düzenleyici kardeş

Tamamen rekabetçi, serbest bir ortamda, kamunun mümkün olduğu kadar müdahalesinin olmadığı bir ortamda çalışmaların ortaya konulmasını arzu ettiklerini anlatan Güler, ancak serbestliği de "başı boşluk" olarak algılamadıklarını, bunun için de EPDK, ilgili düzenleyici kurum ve kuruluşlar olduğunu söyledi.

Nükleerle ilgili 2 tane "kardeş" düzenleyici kurum olacağını bildiren Güler, EPDK'nın enerji bağlamında ilişkileri düzenleyeceğini, ayrıca nükleerle ilgili bir düzenleyici kurumun kurulacağını, bunun için hazırlıklarının tamam olduğunu, önümüzdeki yasama döneminde de bunları da yasalaştırarak bu noktadaki eksikliği tamamlayacaklarını kaydetti.

Bu arada hızlı bir şekilde de serbest piyasaya geçiş çalışmalarını sürdürdüklerini belirten Güler, önce son derece karmaşık ve büyük bir sektör olan petrol piyasasını liberalleştirdiklerini hatırlattı.

Enerji alanında yaptıkları çalışmalar kapsamında adım adım serbestleşmeye geçildiğini, ilk üretim özelleştirmelerini ardında da elektrik dağıtımda iki özelleştirmenin yapıldığını vurgulayan Güler, "Bunları çok süratli olarak enerji sektöründe rekabete açık bir şekilde gerçekleştirmeye çalışıyoruz, amacımız sürdürülebilir bir enerji politikasını sadece bugün için değil, çocuklarımız torunlarımız için sağlıklı bir enerji sektörünü oluşturmak, uzun vadeli bir enerji vizyonu ile bunları gerçekleştirmeye çalışıyoruz" diye konuştu.

"Süre uzatımı teklifine olumlu bakmıyoruz"

Bakan Güler, toplantı ardından basın mensuplarının soruları üzerine de nükleer santral kurulması ve işletilmesi yarışması için son teklif verme tarihi olarak daha önce açıklanan 24 Eylül 2008 tarihini ertelemeyi düşünmediklerini bildirdi. "Finansal sıkıntılar nedeniyle bazı firmalar süre uzatımı istedi, süreyi uzatmamanız teklif sayısında bir azalmaya neden olur mu?" şeklindeki bir soru üzerine Güler, bu tip ihalelerde zaman zaman süre uzatımının istendiğini, ancak kendilerinin bu süreyi yeterli gördüklerini belirterek, "Süre uzatımı teklifine olumlu bakmıyoruz. Bu noktada firmalar daha çok çalışarak, belki daha sıkı çalışmalarını sürdürerek bizim süremize uysunlar, uymalarını bekliyoruz" dedi.

Enerji sistemini kömür, su, doğal gaz, yenilenebilir enerji ve nükleer enerji olmak üzere 5 sütun üzerine oturtmayı hedeflediklerini kaydeden Güler, şu anda üretilen elektriğin yüzde 50'sinin doğal gaz, yüzde 25'inin kömür ve yüzde 25'inin de su kaynaklarıyla üretildiğine dikkat çekti.

Dördüncü sütun olarak planlanan yenilenebilir enerjide önemli mesafeler alındığını, şimdi de 5'inci sütun olan nükleer enerji üzerinde çalışıldığını vurgulayan Güler, "2020 yılındaki hesaba göre elektrik üretimimizde nükleer enerjinin payı yüzde 6 civarında olacak. Ama öyle ümit ediyoruz bu artacak. Mersin'in peşinden Sinop Akkuyu'da yatırımlar yapacağız" diye konuştu.