OECD: Türkiye ekonomisi 2009'da yüzde 5,9 daralacak

OECD, bugün yayınladığı Ekonomik Görünüm Raporu'nda Türk ekonomisini değerlendirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

İSTANBUL - OECD, bugün yayınladığı Ekonomik Görünüm Raporu'nda Türk ekonomisine ilişkin; ülkenin bu yıl yüzde 5.9 daralacağı değerlendirmesinde bulundu. 2008 yılı başlarından itibaren düşen talebi ve uluslararası gelişmelerin etkileri ile daralmaya başlayan Türkiye'de GSYH'nin bu yıl yüzde 6'ya yakın gerilemesini beklediğini bildirdi.

OECD, Türk ekonomisinin 2010'da büyümeye döneceğini de tahmin ediyor. Türk ekonomisinin bu yıl piyasa fiyatları ile yüzde 5.9 daralacağını öngören OECD, gelecek yıl ise yüzde 2.6 büyüme bekliyor. 2009'da özel sektör tüketiminin yüzde 4.4 azalacağını, 2010'da ise yüzde 1.7 artacağını tahmin eden OECD, kamu sektörünün tüketiminin ise 2009'da yüzde 3, 2010'da yüzde 2.2 artmasını bekliyor. OECD, 2009 için TÜFE beklentisini yüzde 6.3 olarak açıklarken, TÜFE'nin 2010'da yüzde 5.9'a gerilemesini beklediğini işsizlik oranını ise bu yıl yüzde 15.2'ye, gelecek yıl ise yüzde 16.4'e çıkmasını beklediğini de vurguladı. Bu yıl yüzde 6'ya yakın daralması beklenen Türk ekonomisinin gelecek yıl uluslararası toparlanma, mali ve parasal genişlemenin etkisi ile büyümeye döneceğini savunan OECD, kısa ve orta vadeli risklerin göreceli olarak dengeli olduğunu da belirtti. Uluslararı toparlanmanın beklenenden hızlı olması ve Türk ihracatçıların sürdürülebilir rekabet gücünün etkisi ile büyümenin artabileceğini vurgulayan OECD, diğer taraftan uluslararası şartların kötüleşmesi veya Türkiye'nin makroekonomik çerçevesine olan güvenin zayıflaması halinde ekonomide toparlanmanın gecikebileceğini de vurguladı.

"Ekonomik aktivitede dibe yaklaşılıyor"

OECD, bugün yayınladığı Ekonomik Görünüm Raporu'nda, üye ülkelerde ekonomik aktivitenin en düşük noktasına yaklaşmakta olduğunu görüldüğünü bildirdi. İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana görülen bu en derin düşüşü takip edecek toparlanmanın bir süre için hem zayıf hem de kırılgan olacağını ifade eden OECD, krizin negatif ekonomik ve sosyal sonuçlarının uzun ömürlü olacağını da vurguladı. Üye ülkelerin uyguladıkların güçlü ekonomik politikalarının, daha karanlık senaryoların gerçekleşmesinden kaçınılmasını sağlamış göründüğünü belirten OECD, ancak durumdan memnuniyet duymak için bir neden olmadığını, geniş bir politika alanı boyunca adımlarının belirlenmesi gerektiğini vurguladı.

"OECD bölgesinde bir yıla kadar işsiz sayısı 57 milyonu aşacak"

Öte yandan Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD), OECD ülkelerinde işsizlik oranının 2010 yılı sonunda yüzde 10'a yaklaşacağını bildirdi.

OECD'nin dün yayımladığı bir rapora göre, 2008 yılı sonunda 37,2 milyon (yüzde 6,8) olan işsiz sayısı gelecek yılın sonunda 57 milyonu (yüzde 9,9) aşacak. Böylece, 2010 yılı sonunda OECD ülkelerindeki işsizlik oranı, yüzde 9,8 olduğu 1970 yılından bu yana en yüksek seviyesine çıkacak.

OECD bölgesinde 2007 yılının son çeyreğinde 31,6 milyon ile (yüzde 5,5) son zamanların en düşük seviyesine inen işsizlik oranı, Nisan ayında yüzde 7,8 olmuştu.

OECD Genel Sekreteri Angel Gurria, yaptığı açıklamada, "İşsizlik uzun süre daha ekonomilere yük olmaya devam edecek. Önceki sıkıntılı dönemler istihdamdaki düzelmenin, ekonomideki büyümenin artmasının arkasında uzun bir zaman gecikeceğini bize öğretti" dedi.