OEDAŞ'tan 25 milyonTL'lik 'ayar' sanayiciyi isyan ettirdi
Osmangazi Elektrik Dağıtım AŞ, sanayi sicil belgelerini kendilerine ibraz etmeyen sanayi kuruluşlarının tarifeleri 'sanayi'den 'ticarethane'ye çevirdi.
K. Umut ÜNAL
ESKİŞEHİR - Osmangazi Elektrik Dağıtım AŞ (OEDAŞ), vizesi yenilenmiş sanayi sicil belgelerinin kendilerine ibraz edilmediğine dayanarak; Eskişehir başta olmak üzere bölgesinde yer alan Kütahya, Afyon, Bilecik ve Uşak'taki yaklaşık 100'u aşkın özel ve kamu sanayi kuruluşuna milyonlarca liralık tarife farkı faturası kesti. OEDAŞ'a göre şimdiye kadar 100 civarında şirkete 10 milyon TL'lik tarife farkı yollandı, sanayi kuruluşları ise 200'e yakın işletmeye 25 milyon TL'nin üzerinde tarife farkı gönderildiğini iddia etti.
OEDAŞ, farkları, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'nun (EPDK) 29.12.2010 tarih ve 3002 sayılı Kurul Kararı ile onaylanıp 1 Ocak 2011'de uygulanmaya başlanan '21 Dağıtım Şirketi İçin Tarife Uygulamalarına İlişkin Usul ve Esaslar'ın 6948 sayılı Sanayi Sicil Yasası'na gönderme yapan 1. Madde A başlığı ile EPDK 'Müşteri Hizmetleri Yönetmeliği'nin 23. Madde 1. Başlığına dayandırdı. Bazı şirketler için 2009 yılından bugüne tarife farkı hesaplandığı görüldü. Söz konusu sanayi kuruluşlarının tarifeleri 'sanayi'den 'ticarethane'ye döndürülerek gerçekleştirilen hesaplamalar sonucunda gönderilen faturaların son ödeme tarihleri için ise iki haftalık bir süre tanındı.
Uygulamayla ilgili şikayetlerini DÜNYA Gazetesi'ne dile getiren sanayiciler; tarih olarak, OEDAŞ'ın geriye dönük farkları yansıttığı aylardan sonra bile kendilerine abone, tarife tipi olarak 'sanayi' muamelesi yapan belgeler, faturalar gönderdiğini belirtti. Tarife farkı hesaplamalarının dayandırıldığı 6948 sayılı Sanayi Sicil Yasası'nın konusunda tarife değişikliği yapılmasını hükme bağlayan bir ibare olmadığını, asıl olanın Sanayi Sicil Belgesi'nin düzenlenmesi ve varlığı olduğunu, bunu enerji dağıtım şirketlerine ibraz etme zorunluluğu da bulunmadığını belirten sanayi kuruluşları; EPDK 3002 sayılı Kurul Kararı'nın 17. Maddesine de dikkat çekti. Söz konusu kararda, tarife değişikliği sonucunda ceza uygulamasını gerektiren bir hüküm olmadığını; aksine, tarife uygulamaları konusunda müşterilerin bilgilendirilmesi ve uyarılması bağlamında 30 günlük sürenin bulunduğunu bildirildi. 4628 sayılı Elektrik Piyasası kanununda da böyle bir hükme rastlamadıklarını ifade eden sanayi kuruluşları, EPDK Müşteri Hizmetleri Yönetmeliği 23. Maddede belirtilen 'yanlış tarife' hususunun da OEDAŞ tarafından çok katı yorumlandığından söz etti. Yönetmeliğin tümünün ve özellikli maddenin 'hatalı bildirim'i esas aldığı belirtilirken, ortada herhangi bir hatalı bildirim olmadığı savunuldu. Sanayi sicil belgesi hakkındaki bildirimlerle birlikte gönderilen faturalarda ise hiçbir ayrıntının bulunmadığına işaret edilirken, elektrik tüketiminin hangi ay için kaç TL'den hesaplandığının belli olmadığı kaydedildi.
Tarife farkı yansıtılan sanayi kuruluşları; tüm bu nedenlerle, sanayi sicil belgesinin bulunmadığından bahisle bir sanayi tesisinin ticarethane olarak kabulünün hukuka aykırı, yasal dayanaktan yoksun olduğunu iddia etti.
Yılmaz: OEDAŞ'ın böyle bir hakkı yok
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Eskişehir İl Müdürü Mahmut Yılmaz, bu hususta OEDAŞ ile görüşüleceğini ifade ederek; "OEDAŞ'ın böyle bir uygulamaya hakkı yok. Önce müşterilerini uyaracak, onlara belli bir müddet verecek, bu müddet dahilinde müşteri yükümlülüğünü yerine getirmezse ceza ya da fark hesaplaması gibi uygulamaları gerçekleştirecek" şeklinde konuştu.
Özaydemir: Sanayi kuruluşları EPDK'nın hakemliğine başvurmalı
Konuyla ilgili olarak üyelerinin haklarını korumak amacıyla OEDAŞ'ı ziyaret edeceklerini bildiren Eskişehir Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Savaş M. Özaydemir ise şunları söyledi: "EPDK'nın 3002 sayılı Kurul Kararı, 1 Ocak 2011'de yürürlüğe girmiş. Bu nedenle Ocak ayından önceki fark hesaplamaları zaten geçersiz ve iddia dışıdır. Bu süreler zarfında müşterilerine sürekli sanayi faturası kesmiş, demek ki herhangi bir tarife değişikliği de öngörmemiş. Bu durumda aboneler tarife değişikliği olduğunun ve bunun için belge gerektiğinin nasıl farkına varacak? Aynı kurul kararının 17. Maddesi, dağıtım şirketinin bildirim yapması ve 30 gün süre vermesi gerekir diyor. OEDAŞ'ın yaklaşımı çok hatalı. Sanayi kuruluşları yürütmeyi durdurma müracaatı yapmalı ve EPDK'nın hakemliğine, görüşüne başvurmalı. Bu bildirimlerin bir uyarı olduğu kabul edilmeli ve bu bildirim tarihinden itibaren sanayi kuruluşlarına 30 gün süre verilmelidir."
Kılıç: Onlardan istediğimiz bir belge, biz 1.4 milyon aboneye fatura yolluyoruz
OEDAŞ Genel Müdürü Mehmet Ali Kılıç'da DÜNYA'nın sorularını yanıtlayarak, "Her şeyden önce, söz konusu faturalar bir ceza değil, sanayi-ticarethane tarife farkının hesaplaması sonucu ortaya çıkmış tutarlardır. Sanayi kuruluşları, her iki yılda bir Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Eskişehir İl Müdürlüğü'nden aldığı Sanayi Sicil Belgesi vizesini bize ibraz eder, biz de sanayi kuruluşu olarak tarifesini ayarlarız. 1 milyon 400 bin abonemiz var. Biz bunların hangisinin sanayi müşterisi olduğunu dosya tarayarak çözemeyiz. Yazılım sistemi vasıtasıyla bunu tespit edebiliriz, ama hala sanayi kuruluşu mu değil mi bilemeyiz."
Elektrik dağıtımını yine kendilerinin gerçekleştirdiği Bilecik'teki sanayi abonelerinin her faturasında, Sanayi Sicil Belge sürelerinin hangi tarihte dolduğunun belirtildiğini, tarife farkı yansıtılan söz konusu şirketlerin bazılarına ise sanayi kuruluşu olduklarını belirten belgeler ve faturalar ulaştırdıklarını hatırlattığımız Kılıç, "Her ilde her iş diğerlerindeki gibi yerine getirilemeyip yetiştirilemeyebiliyor. Tüm bunları genel olarak Genel Müdürlüğümüz düzeltiyor. Açıkçası, bu kadar abone içinde zaman zaman biz de atlamalar yapabiliyoruz. Söz konusu hesaplamalar, fiyatlar hangi ayda hangi seviyede ise o seviyeye göre hesaplandı ve üstüne gecikme cezaları eklendi" dedi.
Fark yansıyan kuruluşlara taksitlendirme imkanı tanıyacaklarını söyleyen Mehmet Ali Kılıç; "Sanılıyor ki, özelleşmenin ardından OEDAŞ, farklı uygulamalar gerçekleştiriyor. Bizden önce TEDAŞ işletiyordu, şimdi biz işletiyoruz. EPDK ne diyorsa, TEDAŞ ne uyguluyorsa biz de bunları yapıyor, kuralları yerine getiriyoruz. Herkes işine sahip olacak. Sanayi kuruluşlarından istediğimiz bir belgeyle uğraşmaları, biz 1 milyon 400 bin abonenin her belgesiyle uğraşıyoruz. Bölgemizde bulunan 5 ilde de tarife farkı uygulaması aynı tarihler dahilinde sürüyor. Söylentilerin aksine, 100 civarında şirkete toplam yaklaşık 10 milyon TL'lik tarife farkı faturası kesildi" şeklinde konuştu.