ÖİB, köprü ve otoyollar için danışman seçecek

ÖİB, köprü ve otoyolların özelleştirilmesi için ay sonuna kadar danışman seçecek, özelleştirme süreci ise 2015 yılında başlayacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB), İstanbul 1. ve 2. köprü ile bazı otoyolların özelleştirilmesi çalışmaları kapsamında danışmanlarını seçmek üzere ihale açarken; özelleştirme sürecinin gelecek yılın ilk çeyreğinde başlaması öngörülüyor.

Konu hakkında bilgi sahibi kaynakların verdiği bilgiye göre, ÖİB, danışman seçmek için ilgili şirketlere davet mektuplarını gönderdi ve tekliflerin Kasım ayı sonuna kadar verilebileceğini kaydetti.

Konu hakkında bilgi sahibi bir kaynak, "Özelleştirmenin metoduna da danışman ile birlikte karar verilecek. İlk ihalenin iptali sonrasında halka arz seçeneği ön plana çıkmıştı ancak, bunun yanı sıra yeniden işletme hakkı devri ya da köprü ve otoyolların gelirlerine göre gruplandırılarak özelleştirilmesi de konuşulan seçenekler arasında" dedi.
              
Süreç hakkında bilgi sahibi bir başka kaynak ise "Öncelikle Özelleştirme Yüksek Kurulu kararının çıkması gerekiyor. Bunun tamamlanmasının ardından 2015 yılının ilk çeyreğinde özelleştirme sürecinin başlaması öngörülüyor" dedi.
              
İstanbul 1. ve 2. köprü ile bazı otoyolların 25 yıllığına özelleştirilmesi için Aralık 2012'de düzenlenen ve en iyi teklifi 5.72 milyar dolar ile Koç Holding -Malezyalı UEM Group Berhad-Yıldız Holding şirketlerinden Gözde Girişim GOZDE.IS ortak girişim grubunun verdiği ihale; Başbakan Tayyip Erdoğan'ın yaptırdığı çalışmaya göre özelleştirme değerinin en düşük 7 milyar dolar olması gerektiğine yönelik değerlendirmesinin ardından, ÖYK tarafından iptal edilmişti.

Bu yıl Şubat ayında TBMM'de kabul edilen bir torba kanunda köprü ve otoyolların halka arz yöntemiyle satışı için, Karayolları Genel Müdürlüğü'nün ilgili otoyol ve tesislerinin bir şirket bünyesine aktarılması öngörüldü. Buna göre, Özelleştirme Kanunu çerçevesinde, hisse satış yönteminin uygulanmasına karar verilmesi durumunda karayolları; otoyollar ile bunlar üzerinde bulunan bakım ve işletme tesisleri ve varlıkların işletme haklarını hiçbir bedel almaksızın, 25 yıl süre ile ÖİB tarafından kurulacak anonim şirkete verecek.
             

Bu konularda ilginizi çekebilir