ÖİB'nin 'Liman Paketi' vitrine çıktı, içinde sekiz liman var
Özelleştirmeye hız veren ÖİB, 8 limanı bir pakete koydu. 4'ü yat limanına dönüştürülme şartıyla özelleşecek. Danışman ihalesi için dün başvurular alındı.
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
İbrahim EKİNCİ
İSTANBUL - Özelleştirme İdaresi'nin (ÖİB) yoğun özelleştirme gündemine limanlarda girmiş durumda. Toplam 7 liman, 1 iskele, özelleştirilecek. Özelleştirilecek limanlardan 4'ü Derince, İzmir Kruvaziyer, İzmir Yük ve Tekirdağ Limanları, yine yük ve yolcu limanları olarak hizmet verecekler.
İSTANBUL - Özelleştirme İdaresi'nin (ÖİB) yoğun özelleştirme gündemine limanlarda girmiş durumda. Toplam 7 liman, 1 iskele, özelleştirilecek. Özelleştirilecek limanlardan 4'ü Derince, İzmir Kruvaziyer, İzmir Yük ve Tekirdağ Limanları, yine yük ve yolcu limanları olarak hizmet verecekler.
Diğer 3 liman (Güllük, Çanakkale Kabatepe ve Gökçeada Kuzu limanları) ve Pasaport İskelesi ise yat limanına dönüştürülmek şartıyla özelleştirilecek. Liman varlıkları içinde en yüksek değere sahip olan Salıpazarı Limanı (Galataport) bu paketin içinde değil. Onun için danışman konsorsiyumu ayrı hazırlıklık yapıyor. ÖİB, bu özelleştirme için danışmanlık ihalesi sürecini devam ettiriyor. Dün akşam itibariyle süreçte danışmanlık yapmaya aday şirketlerden ön yeterlilik başvuruları alındı.
Özelleştirme süreci başlayan Derince, İzmir Kruvaziyer ve İzmir Yük Limanı TCDD'ye ait. Tekirdağ Limanı ile imar planları hazırlanarak yat limanına dönüştürülmesi planlanan Güllük Limanı, Pasaport İskelesi (İzmir), Çanakkale Kabatepe Yolcu Limanı ve Gökçeada Kuzu Limanı ise TDİ bünyesinde. Danışmanlık ihalesinde, bu limanların "İşletme Hakkının Verilmesi" yöntemiyle özelleştirileceği belirtildi.
Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, daha önceki liman özelleştirmelerinde 30 yıl süre koymuştu. Son İzmir Limanı'nda bu süre 46 yıl olarak belirlenmişti. Yeni pakette limanların kaç yıl süreyle işletme hakkı devri olacağına danışmanlar karar verecek.
İzmir Limanı ikiye ayrıldı
İzmir Limanı, İzmir'in doğal ve kültürel değerleriyle birlikte turizm potansiyeli dikkate alınarak ÖYK tarafından İzmir Kruvaziyer Limanı ile İzmir Yük limanı olarak ikiye ayrıldı ve ayrı ayrı özelleştirilmesine karar verildi.
Limanın bu şekilde bölünmesi kararı iki denemenin de başarısız sonuçlanmasının arkasından alındı. İzmir kruvaziyer limanına ilişkin 1/25.000 ölçekli Nazım İmar Planı Değişikliği, 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı Değişikliği ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Değişikliği, ÖYK'nın 30.04.2012 tarih ve 2012/58 sayılı kararı ile onaylanmış ve 4.5.2012 tarihli Resmi Gazete'de yayımlandı. İzmir Kruvaziyer Limanı için geçen yıl ikinci ilan süreci başladı. 21 Eylül 2012'deki ihale tek teklif geldiği için (Türkerler vermişti) iptal oldu.
Yük limanına ilişkin çalışmalar devam ediyor. İzmir Limanı, ilk ihalesinde Global-Hutchison-EİB ortaklığına 1 milyar 275 milyon dolara satılmıştı. Ancak alıcı konsorsiyum yükümlülüklerini yerine getirmediği için ihale sonuçlanamamıştı. Liman şimdi üçüncü kez ihaleye çıkarılıyor.
Galataport bekliyor
TDİ'nin elinde bulunan Kapatepe, Güllük limanlarının faaliyeti yok. Atıl durumdalar. Alıcı şirket, bu limanlarla birlikte Gökçeada Kuzu Limanı'nı da aldıktan sonra yat yimanına çevirerek işletecek. TDİ'nin gündeminde süreci ayrıca devam eden en önemli varlık ise önceki ihalesi iptal olan ve Galataport olarak bilinen Salıpazarı Limanı. Bu konuda da çalışmalar devam ediyor.
Danışman şirketler EFG İstanbul ile Mag Mühendislik, İşmen Hukuk konsorsiyumu çalışma yapıyor. Salıpazarı, bu paketin içinde bulunmuyor. TDİ'nin limanlarından Tekirdağ, Rize, Ordu, Sinop, Giresun, Hopa, Antalya, Marmaris, Alanya, Çeşme, Kuşadası, Trabzon ve Dikili limanları daha önce özelleştirilmiş, işletme hakları 30 yıl süreyle devredilmişti. Bunlardan Tekirdağ Limanı'nın ihalesi geçen yıl iptal edildi. Bu liman, 8 limanlık son paketin içinde yeniden satışa çıkarılıyor.
İşletme devri yapılacak limanlar
[PAGE]İşletme devri yapılacak limanlar
1- Derince Limanı
2- İzmir Kruvaziyer Limanı
3- İzmir Yük Limanı
4- Tekirdağ Limanı (Satışı iptal olmuştu)
5- Güllük Limanı (Yat limanı olacak)
6- Pasaport İskelesi (Yat limanı olacak)
7- Çanakkale Kabatepe Limanı (Yat limanı olacak)
8- Gökçeada Kuzu limanı (Yat limanı olacak)