Onların hastalığı bizi de etkileyebilir
TİSK Yönetim Kurulu Başkanı Kudatgobilik, "Ağırlığını sürdüren borç, düşük büyüme ve yüksek işsizlik seviyeleri nedeniyle küresel düzeyde piyasaların güveni zayıflamakta, Avrupa, ekonomik belirsizliğin kaynağı olmaya devam etmektedir" dedi.
ANKARA - Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Yönetim Kurulu Başkanı Tuğrul Kudatgobilik, ağırlığını sürdüren borç, düşük büyüme ve yüksek işsizlik seviyeleri nedeniyle küresel düzeyde piyasaların güveninin zayıfladığını, özellikle Avrupa'nın, ekonomik belirsizliğin kaynağı olmaya devam ettiğini bildirdi.
TİSK'ten yapılan açıklamaya göre, Paris'te gerçekleştirilen OECD Forum 2012 kapsamında düzenlenen, "2012'den Esintiler, 2013'ten Beklentiler" konulu oturumda konuşan Kudatgobilik, etkinliğin önemini vurguladı.
Kudatgobilik, yarın gerçekleştirilecek Bakanlar Konseyi toplantısına 28 yılda ilk kez Türkiye'nin başkanlık edeceğini belirterek, bunun, son 10 yılda hükümetin izlediği politikaların beğenilmesinin bir göstergesi olduğunu ifade etti.
Küresel ekonomik krizin bir sonucu olarak bugün karşı karşıya kalınan sorunun, ekonomileri 2008 yılından bu yana sarstığını vurgulayan Kudatgobilik, şöyle dedi:
"Bu gibi forumlar, uygun tedavi yöntemlerinin tartışılarak bulunduğu tıbbi teşhis merkezleri gibi işlemelidir. Bir başka deyişle OECD forumları hastanelerin acil servisleri gibi görülebilir ve görülmelidir. Bu dönemde çeşitli ekonomilerde düşük büyüme oranları ve hatta resesyonlara, rekor işsizlik seviyelerine, yüksek kamu borcu seviyelerine ve bazı ülkelerin özellikle Avro Bölgesi'nde telaffuz edilmeyen iflasına, etkisiz kamu politikalarına ve birbirini takip eden tüketici ve işletme güveni düşüşlerine şahit olduk. Ayrıca, küresel krizin etkileriyle baş etmek için izlenmesi gereken kamu politikaları hakkındaki verimsiz tartışma atmosferinde yaşadık.
Ne yazık ki 2012'nin bugününde, bazı ülkelerin tekrar büyüme yoluna girme ve iş yaratma konusundaki sınırlı başarısına karşın resim hala aynı görünmektedir. Ağırlığını sürdüren borç, düşük büyüme ve yüksek işsizlik seviyeleri nedeniyle küresel düzeyde piyasaların güveni zayıflamakta, özellikle Avrupa, ekonomik belirsizliğin kaynağı olmaya devam etmektedir. Yunanistan bir tarafa, yatırımcılar borçların azaltılması veya reformların hayata geçirilmesi alanlarında çeşitli endişelerin bulunduğu diğer büyük Avrupa ekonomileri konusunda da giderek daha kaygılı bir hale gelmektedir."
"Uluslararası çözümler bulmalıyız"
Avrupa'da yaşanan sıkıntıların diğer coğrafyalara da sıçradığına değinen Kudatgobilik, bu sorunlarla baş etmek için uluslararası çözümler bulmaya ihtiyaç olduğunu vurguladı.
Genç nüfusun işsizliğinin, hemen her ülkenin temel sorununu oluşturduğuna dikkati çeken Kudatgobilik, yetişkinlere göre iki hatta üç kat fazla olan gençlerdeki işsizlik oranının küresel krizletüm dünyada daha da arttığını ifade etti.
Bu şartlar altında, Türkiye'de ekonomik büyüme, işsizlik oranlarının düşürülmesi, sanayi üretiminin artması ve yıllık ihracat gibi konularda kaydedilen ilerlemeler sayesinde diğer ülkelere göre ileriye dönük daha az kötümser olduklarını dile getiren Kudatgobilik, şu görüşleri dile getirdi:
"Bu, büyük ölçüde Türk işadamlarının dünya kalitesinde üretip dünya fiyatlarıyla pazarlayabilmesi sayesinde gerçekleşmiştir. Ancak itiraf etmeliyim ki bu resim, genel olarak dünya ekonomisinin ve özel olarak AB'nin sallantılı konumları dikkate alındığında biz Türk işadamları ve işverenlerine sınırlı bir güven vermektedir. Bugün ticaretimizin neredeyse yarısı AB ülkeleriyle gerçekleşmektedir. Bu demektir ki onların hastalığı en azından kısa vadede bizi de etkileyebilir. İyimserliğimizi daha da düşüren gelişme ise AB'ye katılım müzakerelerinin bazı üye ülkelerin olumsuz tutumundan kaynaklanan kesintiye uğramasıdır."
"Yeni yaklaşım ve modellere ihtiyaç var"
Küresel işsizlik ve büyüme güçlüklerine ek olarak rekabet gücü, inovasyon, çevre, eğitim ve beceri sorunlarının, ülkelerin ve OECD gibi uluslararası örgütlerin gündeminde yer almaya devam edeceğini belirten Kudatgobilik, bu güçlüklerle mücadelede yeni yaklaşım ve modellere ihtiyaç olduğunu vurguladı.
Bu kapsamda, OECD Genel Sekreteri Angel Gurria'nın, "Ekonomik Sorunlara Yönelik Yeni Bakış Açıları" inisiyatifini memnuniyetle karşıladığını dile getiren Kudatgobilik, "Elbette bu öneri, daha fazla değerlendirme ve OECD Forum 2013 gündeminde yer alması gereken uzun tartışmalar gerektirmektedir. Bu tartışmalarda politika rehberliğinin uygulanmasına ve ekonomik analizine yönelik mevcut yaklaşımları gözden geçirmeliyiz" dedi.
Mevcut sorunlarla mücadelede bölgesel işbirliğinin önemini vurgulayan Kudatgobilik, şunları kaydetti:
"Türk işveren temsilcileri olarak, özellikle şimdiki gibi karmaşa ve belirsizlik döneminde sürekli büyümenin, kendi ülkelerimizdeki reformların etkilerini en iyi değerlendirecek konumda olan reel sektörden gelecek geri beslemeye bağlı olduğunun bilinci içinde olarak, gerekli reformların uygulamasını ilerletmede işletmelerin önemli bir role sahip olduğuna inanıyoruz.
Unutmamalıyız ki kriz bizi hem tehdit etmekte hem de zorlamaktadır. Bu açıdan, işletmelerin olumsuz etkileri gidererek, ortaklık ve birliğe dayalı stratejik bakış açısıyla çalışarak daha parlak bir gelecek için toparlanma yolunu açacağına inanıyoruz."