”Önümüz açık yeter ki kendi ayağımıza kurşun sıkmayalım”

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, tek kusurun birlikte iş yapmayı becerememek olduğunu söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin önünün açık olduğunu belirterek, "Yeter ki kendi ayağımıza kurşun sıkmayalım" dedi.

Hisarcıklıoğlu, İhlas Eğitim Kurumları Bahçelievler Kampüsünde düzenlenen "Kariyer Zirvesi'09"un açılışında öğrencilere hitap etti.

Toplumların ve bireylerin geleceklerine ilişkin hedeflerini belirlemesinin önemine işaret eden Hisarcıklıoğlu, öğrencilere önümüzdeki döneme ilişkin hedeflerini mutlaka baştan tespit etmeleri tavsiyesinde bulundu.

Toplumla ve birlikte çalışılan insanlarla diyalog kurmak için kendi anadilini iyi konuşmanın önemli olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, bilgi sahibi olunan konularda inatçı olunması, ancak herkesin fikrinin de dinlenmesi, ülke ve toplum değerlerini bilerek bunlara saygılı olunması gerektiğini anlattı.

Hisarcıklıoğlu, Anadolu'da yaygın olarak kullanılan "icat çıkarma" sözüne değinerek, "İcat çıkartmazsak önümüzdeki dönemde kaybedenler arasında oluruz. Eski köye yeni adet getiremezsek, bugünkü milletler yanında geride kalanlar arasında oluruz" dedi.

İnovasyonun önemine de işaret eden Hisarcıklıoğlu, "İş hayatında da dün dünde kaldı cancağızım, bugün yeni şeyler yapmak lazım. Örneğin simit, tablada 1 idi, saraya girince 10 oldu, değeri arttı" diye konuştu.

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, çalışma hayatına ilişkin 5 düsturunu ise "İşten artmaz dişten artar", "İş arkadaşlarınızı idare etmeye başladığınızda onlar sizi idare etmeye başlar, bu yüzden prensiplerden taviz vermeyin", "Önce kontrol sonra itimat", "Hafızasına güvenen daima yanılır"  ve "İşin hilesi dürüstlüktür" şeklinde sıraladı.

25 sene önce Türkiye'deki iş adamlarına "Dünyaya açılın" denildiğinde, "Neyimiz var ki, dünyaya açılacağız" diye düşündüklerini, bugün ise Avrupa'da her 3 beyaz eşyadan ve her 3 televizyondan birinin Türk malı olduğunu dile getiren Hisarcıklıoğlu, "Önümüzdeki dönemde bizim önümüz açık, yeter ki kendi ayağımıza kurşun sıkmayalım. Tek kusurumuz bu, birlikte iş yapmayı beceremiyoruz. Birlikte rahmet ve bereket, ayrılıkta azap vardır. Zengin olacaksak, güçlü olacaksak bir ve beraber hareket etmeyi öğreneceğiz. Başka yolu yok" diye konuştu.

Eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler ise şansın hazırlıklı beyinlere yardım ettiğini belirterek, insanın geleceği yeri kafasında netleştirmesi gerektiğini söyledi.

Başkalarının tecrübelerinden yararlı olduğunu ve istişare edilecek kişilerin önceden araştırılmasını gerektiğini vurgulayan Güler, "Hayatın temelinde ilişki yönetimi geçer" dedi.

Güler, öğrencilere, enerji konusuna ve yeraltı kaynaklarına yönelik çalışmalara önem vermeleri tavsiyesinde bulundu.