”Ortadoğu'dan gelen talepte umut veren bir artış var”
İzmir Demir Çelik Yönetim Kurulu Başkanı Şahin, İDÇ'in 1 milyar 397 milyon TL konsolide ciro yaptığını, 164 milyon TL vergi öncesi kar elde ettiğini bildirdi
İZMİR - İzmir Demir Çelik A.Ş (İDÇ) Yönetim Kurulu Başkanı Halil Şahin, 2009 yılı ilk çeyreğinde kapasiteleri önemli oranda düşen demir çelik fabrikalarının son 1 ayda Ortadoğu ülkelerinden gelen taleple tekrar tam kapasite çalışmaya başladığını belirtti.
İDÇ'nin 2008 yılı genel kurulu, Ege Palas Oteli'nde yapıldı. Toplantıda faaliyetlerle ilgili bilgi veren Şahin, 2008'de 1 milyon 170 bin ton mamul üreten ve yüzde 95'i dış pazarlara olmak üzere tamamını satan şirketin 1 milyar 397 milyon TL konsolide ciro yaptığını, 164 milyon TL vergi öncesi kar elde ettiğini bildirdi.
İhracatlarının bir önceki yıla göre yüzde 100'e yakın oranda artarak 956 milyon dolara ulaştığını ifade eden Şahin, yatırımlar çerçevesinde aldıkları 2. geminin Mayıs ayı sonundan itibaren çalışmaya başlayacağını dile getirdi.
Küresel kriz nedeniyle 2009'un zor bir yıl olarak geçeceğini, bu yılı daha az karla kapatacaklarını tahmin ettiklerini kaydeden Şahin, "Şirketin bünyesi sağlam, borcumuz yok, nakdimiz iyi. Kriz ortamına iyimser bir bakış açısıyla yaklaşıyoruz. Mevcut kadromuzla, esnek pazarlama modeliyle krizin etkilerine azaltacağımızı düşünüyoruz" diye konuştu.
Faaliyet raporunun onaylandığı genel kurul sonrası gazetecilerin sorularını yanıtlayan Şahin, sektörün 2008 yılına ürün fiyatları ve talebin iyi durumda olması nedeniyle iyi girdiğini ancak yıl sonuna doğru küresel krizin etkisiyle hammadde ve mamul fiyatlarının gerilediğini, talebin durma noktasına geldiğini ifade etti.
2009 ilk çeyreğinde sektördeki tüm şirket bilançolarının ya sıfıra yakın kar ya da zarar gösterdiğini dile getiren Şahin, "Ancak son günlerde olumlu işaretler var. Ortadoğu ülkelerinden gelen talepte son 1 aydır bir artış var. Mısır, Yemen, Dubai, Libya ve bazı Afrika ülkelerinden talep geliyor. Fabrikaların on gün çalışıp on gün durduğu bir süreci yaşıyorduk. Gelen taleplerle Mayıs ve Haziran aylarında tam kapasite çalışacağız. Geçen yıl haziran ayında bin 500 dolar olan yuvarlak inşaat demiri fiyatı şu anda 460-470 dolar. Bu fiyatlara rağmen fabrikalar için üretim yapmak çok önemli" dedi.
Şahin, uzun vadeli konuşmanın mümkün olmadığını, iki üç ay sonrasını bilemediklerini ancak ABD ve AB'deki her düzelmenin kendilerine çok çabuk yansıdığını söyleyerek, Türkiye'nin ihracatta ulaşım avantajına sahip olması nedeniyle rakiplerine göre avantajlı olduğunu dile getirdi.
Şahin, iç piyasada 2007'deki 9 milyon tonluk seviyeye bakıldığında bu yıl 10 milyon ton olması gereken tüketimin 7-7.5 milyon ton düzeyinde olduğunu da kaydetti.
320 megavat kapasiteli termik santral
İDÇ Başkanı Şahin, şirket arazisi içinde kuracakları 320 megavat kapasiteli termik santral için EPDK izninin alındığını, ÇED raporunun bittiğini, Bakanlık onayının beklendiğini ifade etti.
Çevre duyarlılığı konusunda çok hassas olduklarını, en son teknolojinin kullanılacağı fabrikanın termik santraller konusundaki önyargıları yıkacağına inandığını ifade eden Şahin, 350 milyon dolarlık yatırım öngördüklerini söyledi.
Santralin yatırımına bu yıl başlamayı planladıklarını, ortalama 40 ay süreli bir bitirme programının öngörüldüğünü dile getiren Şahin, "Özellikle yaz döneminde bölgemizde elektrik yetersizliği sorunu nedeniyle ilk kesintiler demir çelik fabrikalarından yapılıyordu. Hem turizmin hem sanayinin ihtiyaçlarının karşılanması için çevreye duyarlı teknolojiyle yeni santrallerin kurulması gerekiyor. Yatağan'daki termik santral yıllardır vatandaşlara kötü örnek oldu. Yanlış bir konumda eski bir teknolojiyle kurulan bir santraldi. Kuracağımız santral bu önyargıyı yıkacak" diye konuştu.
Şahin, izinlerin tamamlanması sonrası ihaleye çıkacaklarını, bu süreçte yabancı ortaklık tekliflerini değerlendirebileceklerini de sözlerine ekledi.