OSTİM Teknopark'tan üniversite-sanayi işbirliği

Üretim odaklı OSTİM Teknopark 18 bin işletmeye erişim sunuyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Özüm ÖRS

ANKARA - Geçen yıl resmi olarak kurulan Türkiye’nin ilk tematik teknoparkı OSTİM Teknopark, bünyesinde yer alan firmaların OSTİM ve çevredeki sanayi bölgelerinde işletmelere ulaşabilmesi ile üniversite-sanayi işbirliğini tam anlamıyla hayata geçirmeyi planlıyor. Üretim odaklı bir teknopark olduklarının altını çizen OSTİM Teknopark’ın Genel Müdürü Dr. Derya Çağlar, OSTİM’in içerisinde yer almalarının, teknoparkta yer alacak firmalara önemli bir avantaj sağlayacağını vurgulayarak, “Sadece OSTİM’le kıyaslamak bile bizi sınırlıyor. Yanımızdaki diğer OSB’leri, sanayi sitelerini düşündüğümüz zaman şu havzada 18 bin işletmeden bahsediyoruz. Biz buna erişimi öneriyoruz” dedi.

OSTİM Teknopark’ı diğer teknoparklardan ayıran temel özellikleri aktaran Derya Çağlar, OSTİM Teknopark’ın Ankara’da bulunan ikisi kamu olmak üzere üniversite ortağı olduğunu kaydederek, “Ankara’daki 6 üniversite ile ortaklık yapımız var. Sanayiye yakın ve üretim odaklı bir teknopark olduğumuz için bütün üniversitelerimizle kesişen taraflarımız var. Bu önemli özelliklerimizden biri” dedi.

Öncelik temiz teknoloji

OSTİM Teknopark’ın, Türkiye’deki ilk tematik teknopark olduğunu vurgulayan Çağlar, “Biz temiz teknolojiler alanında faaliyet gösteren firmalara öncelik veren bir teknoparkız. Çevreye duyarlı enerji, enerji verimliliği, kaynak verimliliği, temiz teknolojinin tanımına giriyor. Biz ülkemizin enerji kaynaklarının daha verimli kullanılması ve çevrenin korunması ile ilgili alanlardaki tüm teknolojilerin öncelikli olarak bölgemizde yer almasını arzu ediyoruz. Bütün sektörlere de açığız” diye konuştu.
Bir başka özelliğin ise üretim odaklı bir teknopark olmaları olduğunu ifade eden Çağlar, “Sanayinin içinde olan bir teknoparkız. Teknolojinin geliştirilmesinin yanı sıra, Ar-Ge’nin seri üretiminin yapılmasının ve ticarileştirilmesinin de bu kadar önemli olduğunu düşünüyoruz. Üretim odaklılık da bizim önemli vurguladığımız özelliklerden bir tanesi” dedi.

Gelecek yıl faaliyete geçecek

Şu anda yatırımcılarla görüşmelerinin devam ettiğini dile getiren Çağlar, “İmar planımız onaylanmak üzere. Bu sene içerisinde inşaata başlayıp gelecek sene faaliyete geçmeyi planlıyoruz” dedi. 5 sene içerisinde bütün yapılaşmanın tamamlanmasını hedeflediklerini belirten Çağlar, OSTİM’de yer alan yenilenebilir enerji kümesinin de teknoparkın ortağı olduğunu ve kümeyle yakın bir işbirliği içinde çalıştıklarını, yabancı yatırımcılara da açık olduklarını belirtti. Türkiye’deki teknoparkların en önemli sorununun üretim aşamasına geçilememesi olduğunu aktaran Çağlar, şöyle devam etti: “Teknoparktaki firmalar Ar-Ge’lerini yapıyorlar, prototiplerini de oluşturuyorlar ama ondan sonraki aşamada; yani dünyada başarı olarak nitelendirilen unsur olan ürünün ticarileşmesi konusunda sıkıntı oluşuyor. Üretime geçip küresel pazarda yer edinmek son derece önemli. Biz OSTİM Teknopark olarak farkımızı bu noktada koyuyoruz. OSTİM’in içinde olmamız, doğal olarak bir avantaj sağlıyor. Üniversite-sanayi işbirliği tam anlamıyla gerçekleşecek.”

Bu konularda ilginizi çekebilir