'Otomatik BES'i silbaştan anlatmalıyız

Zaman darlığı nedeniyle 1 ayda çalışır hale getirdikleri sistemin 1 Ocak’da başladığını hatırlatan Sincek, buna rağmen operasyonel olarak sorunlar yaşanmadığını, çalışanların giriş-çıkışın kolay olduğunu gördüğünü söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SERHAT ALİGİL

Katılım Emeklilik Genel Müdürü Ayhan Sincek, genel müdür yardımcıları İsmail Aydemir ve Yaşar Çetinkaya ile birlikte dün akşam bir toplantı düzenleyerek dikkat çekici açıklamalar yaptı.

Bireysel emeklilik sistemine (BES) otomatik katılımla ilgili güncel durumu, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'in "Cayma oranı yüzde 52 gibi çok yüksek bir orana tekabül ediyor ve öngörmediğimiz kadar kötü bizim için" şeklindeki son açıklaması üzerinden değerlendiren Sincek, öncelikle bu sistemin küçük  birikimlere yüksek oranlı kazanç imkanı veren uzun vadeli tasarruf aracı olduğunu vurguladı. Zaman darlığı nedeniyle 1 ayda çalışır hale getirdikleri sistemin 1 Ocak'da başladığını hatırlatan Sincek, buna rağmen operasyonel olarak sorunlar yaşanmadığını, çalışanların giriş-çıkışın kolay olduğunu gördüğünü söyledi. Olumsuz kampanyalarla da karşılan sistemi anlatmak için gereken sürenin azlığına da dikkat çeken Sincek, "Bugünden sonra sistemi daha iyi anlatmak için çalışmalıyız. Sistemi silbaştan anlatmalıyız" dedi. Başbakan Yardımcısı Şimşek'in sistemle ilgili "revizyon" sözlerine atıfla "Önerilerimizi sunduk" diyen Sincek, bunları şöyle sıraladı:  

Kesinti 'baz ücret'ten olsun

* Çalışanlardan kesinti 'baz ücret'in yüzde 3 olmalı. Bugünkü sistemde fazla mesai, ikramiye gibi ücretlerden de kesinti yapılıyor. Bu, kesilen miktarı büyütüyor.

* Asgari ücretle çalışanlardan yapılan kesinti daha az, örneğin yüzde 1-2 olabilir. Çünkü cayma oranının düşük gelirli kişilerde ve gençlerde daha az olduğunu gördük.

* Cayma süresi için öngörülen 2 aylık süre az. Bu süre 1-2 yıl olabilir. Böylece insanlar bu sürede tasarruf yapabildiklerini görür ve sistemde kalmayı tercih edebilir.

* Devlet katkısı 'kaydi' olmasın. Gönüllü BES'teki gibi hemen yatırılabilir.

* Emeklilik şirketlerinin operasyonel yükünün hafifletilmesi de faydalı olur.

Otomatik BES'i memleket meselesi gördüklerini ve bu şekilde çalıştıklarını ifade eden Sincek, bu konuda ilginç bir örnek de verdi: "Bugüne kadar otomatik BES'e dahil ettiğimiz 200 bin kişiden kazandığımız para giderler hariç 6 bin lira." Bu sistemde yıllık fon işletim gider kesintisi oranının yüzde 0,85 olduğunu hatırlatan Sincek, bu oranın rekabet nedeniyle yüzde 0,15-0,20'ye kadar düştüğünü belirtti. Sincek ayrıca, fon yönetimiyle ilgili 1 Temmuz'de başlayacak yeni modelin 1 Ocak'a ertelendiğini açıkladı.

Sağlık sigortasına giriyor

Faizsiz BES ve sigortada önemli atılımlar yaptıklarını açıklayan Genel Müdür Sincek, 'gönüllü' ve 'otomatik' BES'te 320 bin sözleşme sayısına, 800 milyon lira fon büyüklüğüne ulaştıklarını söyledi. Hayat, ferdi kaza gibi branşlarda da yaklaşık 180 bin poliçe ürettiklerini vurgulayan Sincek, böylece uluslararası arenada "2017 En İyi Yeni Tekafül Şirketi" Ödülü' aldıklarını hatırlattı. Yenilikleriyle ilgili de bilgi veren Sincek, sağlık sigortasına gireceklerini, ruhsat başvurusu yaptıklarını, bu hizmeti yeni yılla birlikte başlatacaklarını duyurdu.

Bu konularda ilginizi çekebilir