Otomotiv ve tekstilciler Bursa’da inovasyon ve tasarım rüzgarı estirdi

Türkiye ekonomisinin, ihracatının iki dinamik sektörü otomotiv ve tekstil, Bursa’da tasarım ve inovasyon rüzgarı estirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Bu yıl ilk kez iki sektörün de bir arada gerçekleştirdiği ‘Tekstil ve Otomotiv Bursa İnovasyon ve Tasarım Buluşmaları’ organizasyonunda dünyaca ünlü inovasyon ve tasarım guruları ile akademisyen, sanayici ve işadamları ile ilgililer Bursa Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde bir araya geldi. 3 gün boyunca birbirinden farklı etkinliklerle devam eden ve kentte bir inovasyon ve tasarım şenliği yaratan etkinlikler içerisinde ‘Türkiye Otomotiv Sektöründe 4. Ar-Ge Proje Pazarı ve 4. Komponent Tasarım Yarışması’ ile ‘Türkiye Tekstil ve Konfeksiyon Sektöründe 7. Uluslararası Ar-Ge Proje Pazarı Zirvesi’ de yer aldı. Etkinliklerin açılışında konuşan Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) ve Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) Başkanı İbrahim Burkay, organizasyonun tasarım ve inovasyonun bir kültür olarak benimsenmesinde önemli olduğunu kaydetti. İnovasyon kültürüne geçişte, adeta bir devrime ihtiyaç olduğunu vurgulayan Burkay, “Burada sergilenen projelerin neredeyse 7’de 1’i hayata geçiriliyor. ‘Her şeyin pazarı oluyor da, projelerin neden olmasın’ diye yola çıktık ve her yıl büyüyerek devam ediyoruz” diye konuştu. 7 yıl önce UTİB tarafından başlatılan Ar-Ge Proje Pazarı konseptinin bugün Türkiye İnovasyon Haftası’na dönüşerek Türkiye’yi kuşatan bir proje haline geldiğini hatırlatan Burkay, genelde akademisyen, profesyoneller ve iş dünyası üçgeninde ilerleyen bu çalışmaların artık toplumun her katmanına yayıldığına vurgu yaptı. İbrahim Burkay, farklılaşmanın yolunun inovasyon ve tasarımdan geçtiğine dikkat çekti. 

Katma değer yarışmaların desteğiyle artacak 

Otomotiv endüstrisinin 1 milyon 750 bin adet üretim kapasitesiyle dünyanın 17. büyük üreticisi olduğunu hatırlatan Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) Başkanı Orhan Sabuncu da, “Endüstri olarak 2023 yılı hedefl erimize ulaşabilmemiz için öncelikle yeni yatırımlar almamız gerek. Bugün endüstrimizin kilo başına ihracatı 7.5 dolardır. Bu Almanya’da iki katıdır. Bizim de bu seviyelere ulaşabilmemiz için Ar-Ge’ye, tasarıma, inovasyona önem vermeliyiz” diye konuştu. Otomotiv sektörünün geleceğinin yenilenebilir enerji ile çalışan araçlarda olduğuna işaret eden Sabuncu, konvansiyonel motor ile çalışan araçlarda da yakıt tüketimi ve motor hacmi düşük ve ağırlığı hafifl etilmiş araçlara doğru bir kayış gerçekleşeceğini dile getirdi. Önümüzdeki 10 yıllık süreçte otomotiv endüstrisinde yaşanan dönüşümün daha da hızlanmasını beklediklerinin altını çizen Orhan Sabuncu şunları söyledi: “Yaşanmakta olan bu dönüşümü bir fırsat olarak değerlendirip, bu alana yatırım yapmak çok önemli. Katma değeri yüksek araçlar, aksam ve parçalar üretmek en önemli önceliğimiz olmalı. Eğitim sistemimizin de dünyada yaşanan bu gelişmeler doğrultusunda organize edilmesi, yaşanan dönüşüme ayak uydurabilmek açısından hayati önem taşımaktadır.” Bu yıl Tasarım Yarışması'na 314, Proje Pazarına 196 olmak üzere toplamda 510 proje başvurusu aldıklarını ifade eden Sabuncu, 55 projenin jüri tarafından sergilenmeye değer görüldüğünü, Tasarım Yarışması'nda üç farklı katılım kategorisinde ilk üçe giren toplam 9 proje sahibinin, Proje Pazarı’nda ise toplam 5 projenin ödüllendirildiğini dile getirdi. 

İnovasyon ve tasarımda Bursa öncü oldu 

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi ise yaptığı konuşmada, “Bursa yine öncü oldu ve Türkiye’nin iki ihracat devi tasarım ve inovasyon için bir araya geldi” diyerek, her iki sektörde de tanıtımı yapılacak projelerin endüstri tarafından hayata geçirilmesinin büyük önemi olduğunu vurguladı. Etkinliklerin açılış törenine katılan Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu da, geleneksel olarak alın terinin kutsandığı bir kültürün hakim olduğunu, ama artık akıl terinin de kutsanması gerektiğini işaret etti. 

Otomotiv ve tekstilde Ar-Ge ödülleri verildi 

Tekstil ve Otomotiv Ar-Ge Ödülleri kapsamında otomotiv sektöründe Tofaş, Teklas Kauçuk, İnci Akü, Brisa, Ford Otosan, tekstil sektöründe ise Sunteks, Yünsa, Boyteks, Korteks, Polyteks, Kipaş Mensucat, Elvin Tekstil firmaları ödüle layık bulundu. Ayrıca Ar-Ge proje pazarlarına en fazla proje veren Bursa Teknik Üniversitesi, Marmara Üniversitesi, Süleyman Demirel Üniversitesi’ne ödülleri verildi. Organizasyonda ayrıca dünyaca ünlü tasarımcı Chris Bangle Tekstil ve Otomotivde İnovasyon ve tasarım konusunda, Alan Webber Hız, Değişim ve İnovasyon, William Myers ise Tekstil Sektöründe Biyolojik İnovasyonun Gelişimi konularında katılımcıları bilgilendirdi. 

Workshoplarla yenilikler paylaşıldı 

İnovasyon ve Tasarım Buluşmaları kapsamında düzenlenen workshoplarla patent ve buluş, 3D Yazıcılar, Yaratıcı Problem Çözme Teorisi, Otomotiv ve Teknik Tekstiller, Kompozit Sektörü, Jeo Tekstiller, Tıp Teknik Tekstilleri konuları yerli ve yabancı bilim adamları tarafından masaya yatırıldı. Ayrıca düzenlenen trend alanı söyleşilerinde Ozanhan Kayaoğlu “Tasarım”, Özlem Yan Devrim de “Ev Tekstilinde Geleceğin Trendleri” konularında ilgililerle bir araya geldi.

Yeni trendler panellerde masaya yatırıldı

Tekstil ve Otomotiv Bursa İnovasyon ve Tasarım Buluşmaları sektörün gelişmesine katkı koyacak panellerle de zenginleştirildi. Bursa İnovasyon ve Tasarım Buluşmaları’nın ilk gününde Sabah Gazetesi Ekonomi Müdürü Şeref Oğuz’un moderatörlüğünde gerçekleştirilen panelde, etkinliğin Yürütme Kurulu Başkanı, Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) Başkan Yardımcısı Ömer Burhanoğlu, Bosch İlk donanım Satış Direktörü Gökhan Tunçdöken, Sabancı Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Menceoğlu, İTÜ Tekstil Teknolojileri ve Tasarımı Fakültesi’nden Prof. Dr. Ali Demir “AR’aştırıyoruz ama neden daha fazla GE’liştiremiyoruz” konusunu ele aldı. Türkiye Otomotiv Sektöründe 4. Ar-Ge Proje Pazarı ve 4. Komponent Tasarım Yarışması’ kapsamında Prof. Dr. Ercan Tezer’in moderatörlüğünü yaptığı ikinci gün panelinde Braunschweig Teknik Üniversitesi’nden Dr. Ing. Roman Henze, Farplas Yönetim Kurulu Başkanı Ahu Büyükkuşoğlu Serter, Michigan Üniversitesi’nden Prof. Dr. Kazuhiro Saitou ve Embarq Türkiye Direktörü Arzu Tekir ‘Otomotiv Sektöründe Yeni Trendler ve İş Modelleri’ üzerine bilgi verdi. Türkiye Tekstil ve Konfeksiyon Sektöründe 7. Uluslararası Ar-Ge Proje Pazarı Zirvesi kapsamında da moderatörlüğünü Yıldız Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ahmet Ünal’ın yaptığı ‘Savunma Teknik Tekstilleri’ konulu panelde Ener Danışmanlık’tan Affan Ener, Maryland Üniversitesi’nden Prof. Dr. Steven Spivak, Savunma ve Havacılık Sanayi İmalatçılar Derneği (SASAD) genel Sekreteri Hüseyin Baysak yer aldı.

‘Modern Ottomans’ Paris’ten sonra Bursa’daydı

İnovasyon ve Tasarım Buluşmaları kapsamında Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) ve UTİB işbirliğinde düzenlenen Fiat Fashion Show’da ünlü modacı Atıl Kutoğlu, Bursa kumaşlarıyla hazırladığı ‘Modern Ottomans’ defilesini Paris’ten sonra Bursa’da sergiledi. Ayrıca 2012 yılında düzenlenen Ev Tekstili Tasarım Yarışması’nda, ‘en inovatif tasarım’ın sahibi olarak, ABD’de iki yıl eğitim alma fırsatını yakalayan Ozanhan Kayaoğlu da NY Fashion Week için tasarladığı “Power” temalı kreasyonunu Bursalıların beğenisine sundu.

5. Türkiye Ev Tekstili ve Tasarım Yarışması’nda ödüller sahiplerini buldu

Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliğinin (UTİB) Ekonomi Bakanlığı ve TİM desteğiyle düzenlediği 5. Türkiye Ev Tekstili ve Tasarım Yarışması’nda ödüller sahiplerini buldu.Bu yıl 243 başvurunun yapıldığı yarışmada 16 kişi ödüle layık bulundu.

dtjhnrt.jpg

Banyo kategorisinde birincilik verilmezken, yatak kategorisinde Rahiye Gökdoğan, perdede Bahriye Ölmez, koltukta Cansın Balat birincilik ödülüne layık bulundu. Nazlıcan Karahan ise inovatif kategoride ödül aldı. Ayrıca 4 kişiye de Türkiye Ev Tekstili Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TETSİAD) Özel Ödülü verildi.

Tekstil ve otomotivde pazar açıldı, projeler ödüllendirildi

7. Uluslararası Ar-Ge Proje Pazarı Zirvesi kapsamında da Bitim İşlemlerinde Verimlilik ve Sürdürülebilirlik, Fonksiyonel Lif ve Polimerler, Koruyucu ve Askeri Tekstiller, Kumaş Teknolojisindeki Yenilikler, Taşıt Tekstilleri ve Kompozitler, Tıbbi tekstiller ve Teknik Giysiler alanlarında yarışan projeler ödüllendirildi.

serttr.jpg

4. Ar-Ge Proje Pazarı ve 4. Komponent Tasarım Yarışması kapsamında ‘Enwair batarya’ projesi birinciliğe değer bulunurken, ‘Komponent Tasarım Yarışması’nda profesyonel kategoride birinciliği ‘Kara taşıtları için akıllı can kurtarma ünitesi’ kazandı. Ayrıca öğrenci ve üniversite kategorilerinde de ödüller verildi.