Otomotivcinin gözü hükümette

Otomotivciler, Bakan Ekren'e gidip dünyadaki kriz önleme programlarının bir benzerinin Türkiye'de de uygulanmasını talep edecekler

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

Ömer Faruk Çiftçi-Esra Özarfat

BURSA - Küresel krizin gelişmiş ülkeleri vurması nedeniyle Avrupa pazarında büyük bir daralma yaşayan Türk otomotiv sanayi zor günler yaşıyor. İç ve dış pazarda yüzde 40 daralmayla karşı karşıya kalan otomotiv sanayicileri, tedbir alınmadan geçen her günün sektöre daha da fazla darbe vurmaya başladığını belirtiyorlar. Otomotivciler, kriz paketinin bir an önce açıklanması için Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren'e gidecekler. Görüşme için randevu talebinde bulunan otomotivciler, Ekren'e bir de paket önerisi sunacaklar. Dünya otomotiv sektörüne yönelik tedbirler alındığını belirten sektör temsilcileri, kriz önleme programlarının bir benzerinin Türkiye'de de uygulanmasını isteyecekler.

Ne isteyecekler?

- ÖTV indirimi söylentisi olmasın. Yapılacaksa hemen yapılsın.

- Banka faizleri yeniden düzenlensin.

- İstihdamı koruyucu önlemler alınsın.

- Eximbank başta olmak üzere, kredi maliyetleri ucuzlatılsın.

- Ticari bankalar tüketici ve taşıt kredilerini süratle sonuçlandırsın.

- Belirli bir süre şirketlerin vergi ve SSK borçları ertelensin.

Aybar: Finansmanda somut adımlar atılsın

Renault Mais Genel Müdürü ve ODD Başkanı İbrahim Aybar, ekim ve kasım aylarında satışların yarı yarıya azaldığını belirtti. ÖTV indirimi ve hurda teşviki gibi söylentilerin stokları artırdığına dikkat çeken Aybar, Ankara'dan teşvik edici önlemlere yönelik söylentilerden ziyade, kredi musluklarının açılması gibi somut adımlar beklediklerini söyledi.

Haberin ayrıntıları bugünkü DÜNYA Gazetesi'nde