Otomotivde fiyat artışı kaçınılmaz

Aybar, ODD Genel Kurulunda, iç pazarın en önemli ayları olan yılın son çeyreğinde, önce yüzde 38, son iki ayda da yüzde 58'lik daralmalarla sarsıldığını hatırlattı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Başkanı İbrahim Aybar, bankacılık ve finans kesiminin, halen yoğun talebe uygun kredi ve finans çözümlerinde arzu edilen performansta olmadığını belirtti.

Aybar, ODD Genel Kurulunda, iç pazarın en önemli ayları olan yılın son çeyreğinde, önce yüzde 38, son iki ayda da yüzde 58'lik daralmalarla sarsıldığını, 2007'ye göre kümülatif olarak iç pazarda yüzde 17 daralma ile 2008'i tamamlayan sektörün, belirsizlik ve hayal kırıklığıyla 2009 yılına girdiğini hatırlattı.

Bu dönemde sektörün üstünde 150 binin üzerinde stok yükü de olduğunu belirten Aybar, sektör dernekleri olarak önce Türkiye Bankalar Birliğine, sonrasında ilgili bakanlara ve Ekonomi Koordinasyon Kuruluna sunumlar yaptıklarını, ancak yılın son günlerinin somut bir sonuç getirmeden bittiğini anlattı.

Bu yılın ilk iki ayının da yüzde 40'a yakın daralmayla geçtiğini hatırlatan Aybar, kısa çalışma ödeneğini 6 aya ve 600 liraya çıkaran, hafif ticari araçlardaki ÖTV ihtilafını kaldıran kanunun kabulü ile ümitlendiklerini söyledi.

Aybar, global ekonominin içinde çok önemli bir adres olan Türk otomotiv sektörünün, ülkenin mali disiplin açısından kuvvetli yönlerine karşın kendini koruyamadığının anlaşıldığını belirterek, "Ancak takdire şayan bir gelişmeyi bu zor aylar içinde yaşamaya başladık. Sektör derneklerimiz ve meslek örgütlerimiz, ülkemizin en önemli değer zincirinini halkaları olarak birbirlerini tamamladıklarını gösterdi ve birlikte hareket ederek sektör önceliklerini etkin şekilde ortaya koydu" diye konuştu.

"Bahar havası"

Tüm çabaların, uğraşların sonucunun son düzenlemeyle alındığını belirten Aybar, şöyle devam etti:

"Özlediğimiz bahar havasını yaşamaya başladık. Sayın Bakanım, şu gerçeğin bilincindeyiz, bu kararnamede sadece 1600cc altındaki binek araçlara değil, az da olsa 1600cc üzeri binek araçlara da ÖTV indirimi sağlayarak sektörü tamamen kucakladınız.

Şimdi bizler, bu kararnameyle giderilen belirsizliğin olumlu etkisini hızla gösteren müşterilerimizi bu fırsattan en iyi şekilde yararlandıracağız. Önce müşterilerimizin, dolayısıyla otomotiv sanayimiz ile ticari kuruluşlarımızın, bayilerimizin ve kamu maliyemizin kazanç sağlayacağı kazan-kazan-kazan formülünü en iyi şekilde uygulamak üzere seferber olacağız."

Hatırda tutulması gereken hususların da olduğunun altını çizen Aybar, "Halen bankacılık ve finans kesimi, yoğun talebe uygun kredi ve finans çözümlerinde arzu edilen  performansta değildir. Aylardır yükselen döviz nedeniyle en az yüzde 25'ten yüzde 60'a kadar maliyet artışı ile yüklenen otomotiv sektörümüz, satılan araçların yerine koyacakları yeni araçlarda ciddi bir zarar tehlikesi taşımaktadır. Fiyat artışı kaçınılmazdır" diye konuştu.

İbrahim Aybar, 15 Haziran 2009'da sona erecek bu uygulama sonrasında otomotiv ürünlerinin fiyatlarının vergi yüküyle ciddi yükselmesi sonucu, satışlarının ve  bıçak gibi kesilmesi riskine işaret ederek, "Unutmamalıyız ki motorlu taşıtların tescilinde uygulanan vergilerde AB ölçülerine göre çok ağır bir yük altında bulunuyoruz" dedi.

Bu geçiş dönemini başarıyla yönetebilmenin önemine de değinen Aybar, dış pazarların kontrolünün ellerinde olmadığını ama iç pazarı yönlendirmeye muktedir olduklarını söyledi.

Aybar, belirsizliği yok etmenin, vergi yükünü indirmenin ciddi bir iyileşme getirdiğini belirterek, konuşmasını şöyle tamamladı:

"İşte bu kararname tarihi örnektir. Kalıcı olarak iç pazarı iyileştirmek ise AB'de uygulanan teşvik programlarının benzerleri ile mümkündür. Ülkemizde milyonlarca yaşlı, çevreyi kirleten, gayri ekonomik ve trafik tehlikesi taşıyan, kamu maliyesine MTV geliri olarak önemli katkısı olmayan 16 yaş ve üstü araçları toplayarak yeni ve çevreci araçlarla değiştiren bir teşviğe şiddetle ihtiyaç vardır."