Otoyol özelleştirmesine tepki
Makine Mühendisleri odası otoyol özelleştirmesini "Kamusal varlık ve hizmetlerin "sermayeye peşkeş çekilmesinin" son hamlesi" diyerek eleştirdi.
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
ANKARA - TMMOB Makina Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ekber Çakar, köprü ve otoyol özelleştirmesinin, kamusal varlık ve hizmetlerin "sermayeye peşkeş çekilmesinin" son hamlesi olduğunu ifade etti.
Çakar yaptığı yazılı açıklamada, AK Parti iktidarının 2002-2012 yılları arasında, 25 yılda yapılan özelleştirmelerin yüzde 80'ini tek başına gerçekleştirdiğini belirterek, "AKP halkın vergileriyle oluşturulan kamu varlıklarını ve hizmetlerini sermaye güçlerine teslim etmeye devam ediyor. İktidar, daha önceleri başvurulan ‘zarar ediyor' bahanesine ihtiyaç bile duymadan özelleştirmeleri yapıyor" dedi.
Son olarak Koç-Ülker-UEM ortaklığına satılan otoyollara dikkat çeken Çakar, "Açıklamalara göre son on yılda yaklaşık 4,5 milyar lira kar eden köprü ve otoyollardan bu süre içinde elde edilen gelir artışı yüzde 250'dir. İhaleyi alan ortaklık ise, 25 yıl boyunca yalnızca 5,7 milyar dolar ödeyecektir. Ancak bu satış, otoyol ve bağlantı yolları üzerindeki hizmet tesislerini, bakım ve işletme tesisleri, ücret toplama merkezleri ve diğer mal ve hizmet üretim birimleri ile varlıklarını da kapsamaktadır. Bu varlık ve hizmetlerden elde edilen gelirler açıklanmadığı gibi hizmet bakım alanlarının ticari işletmelere dönüştürülmesiyle elde edilecek gelirler kamuoyunca bilinmemektedir" dedi.
Bugün yüzde 90 oranında bağımlı bırakılan karayolu taşımacılığının AK Parti iktidarının dışa bağımlı, çevre ve kültürel dokuyu tahrip eden politikalarda ısrarı ile özelleştirme uygulamalarının merkezi alanlarından biri konumuna geldiğini belirten Çakar şöyle devam etti:
"Karayolu ulaşım yatırımlarıyla daha da pekiştirilen bu yapı, ‘hizmet ve kalite standardı' görünümü altında, HGS (Hızlı Geçiş Sistemi) gibi sürücülerin cebinden para çıkarmanın yeni yollarını icat etmiş, özelleştirmeye hizmet edecek hamleleri tek tek gerçekleştirmiştir.
Halkın malı olan ve kar eden işletmelerin satışıyla, kamunun zarar ettirildiği, kamu kaynaklarının özel sektöre aktarıldığı açıktır. Ödediği vergilerin asgari karşılığı olan ucuz, kaliteli ve güvenli ulaşım hakkı halkın elinden alınmış, yüksek akaryakıt fiyatları yanı sıra halk yollar için de soyulur hale gelmiş, karayolu çalışanlarının gelecekleri de sermayenin insafına bırakılmıştır. Ülkemizin ve halkımızın gerçek çıkarları ve geleceği, serbestleştirme ve özelleştirmelerin durdurulmasından, kamusal varlık ve hizmetlerin kamuya yeniden kazandırılmasından ve topluma bedelsiz hizmet eder hale getirilmesinden geçmektedir."
Köprü ve otoyol özelleştirmesinin, kamusal varlık ve hizmetlerin "sermayeye peşkeş çekilmesinin" son hamlesi olduğunu ifade eden Çakar, yetkilileri uyararak tüm kamuoyunu duyarlılığa davet etti.