Oyuncakların yüzde 27'si güvenli olmayabilir

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı 10 bin 365 oyuncağı denetledi. 2 bin 749 oyuncak güvenli olmama ihtimaline karşı laboratuvara gönderildi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın 18 ilde gerçekleştirdiği oyuncak denetimlerinde 10 bin 365 üründen 7 bin 616'sının yapılan ön inceleme sonucu güvenli bulunduğu bildirildi.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ilk kez geçtiğimiz haftalarda gerçekleştirdiği ve 18 büyük ili kapsayan oyuncak denetimi sonuçlarını açıkladı. Buna göre, denetim kapsamında çocuk bisikletleri, scooterlar, oyuncak kitaplar, yap-bozlar, oyuncak plastik bebekler, bez bebekler, banyo oyuncakları, oyuncak arabalar, oyuncak silahlar, çıngıraklar, parmak boyalar, yüz boyaları, oyuncak pusetler, dolgulu oyuncaklar, fiziksel, mekanik ve kimyasal riskler açısından kontrol edildi.

Fiziksel ve mekanik riskler açısından ambalaj ve yaş uyarıları-işaretleri, keskin kenar, sivri uç, küçük parça, küçük toplar, çocuğun herhangi bir uzvunun sıkışabileceği aralıklar, bisiklet ve scooter gibi ürünlerde frenler, ses çıkaran oyuncaklarda ses seviyesinin kontrolü yapıldı. Kimyasal riskler kapsamında ise azo boyar, fitalat ve ağır metal yönünden ürünler kontrol edilmiş, dolgulu oyuncaklarda ve bebeklerde ise yanmazlık testleri gerçekleştirildi.

Bu kapsamda yüzde 73'ü ithal, yüzde yüzde 27'si yerli olmak üzere toplamda 10 bin 365 ürün denetlenirken, 7 bin 616 ürün, belge kontrolü ve test kitleri ile yapılan ön inceleme sonucu güvenli bulundu. Geriye kalan 2 bin 749 ürün ise güvensizlik şüphesi üzerine laboratuvara gönderildi. Yapılan laboratuvar analizleri sonucunda da bu ürünlerden 855 ürün güvenli bulundu.

Ayrıca bin 39 üründe düzeltilebilir uygunsuzluklar tespit edilip düzeltme süresi verilirken, denetlenen toplam ürünler içindeki uygunsuz ürün oranı ise yüzde 10 oldu. Düzeltme süresi verilen ürünlerde, yaş etiketlemelerinin yanlış yapıldığı ve standartlara uygun uyarıların yapılmadığı tespit edilirken, uygunsuz olduğu tespit edilen ürünlerin yüzde 71'inin ithal ürünlerden oluştuğu görüldü.

Güvensiz bulunan 855 ürün hakkında toplatılması için idari işlem başlatılırken, bu ürünler taşıdıkları riskler ile fitalat ve yanmazlık testlerinden geçemedi. Böylece, denetlenen toplam ürünler içindeki güvensiz ürünlerin oranı yüzde 8 olurken, güvensiz olduğu tespit edilen 855 ürünün içinde ithal ürünlerin payı, yüzde 82 olarak gerçekleşti.

Bakanlıktan oyuncak alışverişine ve kullanımına yönelik tavsiyeler

Öte yandan Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, denetim sonuçları çerçevesinde ailelere oyuncak satın alırken şu hususlara dikkati etmeleri gerektiğini bildirdi:

"- CE işareti bulunmayan ürünlerin satın alınmaması,

- Ambalajında ve etiketinde üretici/ithalatçı bilgisinin bulunmadığı ürünlerin satın alınmaması,

- Oyuncaklarda ambalaj ve etiket bilgilerinin önemi nedeniyle uyarıların mutlaka okunması ve titizlikle uygulanması,

- Çocuğun yaşına uygun ürünlerin satın alınması,

- 3 yaş altı çocuklar için oyuncak satın alırken oyuncaklarda keskin kenarların, sivri uçların, küçük parçaların ve küçük topların bulunmamasına dikkat edilmesi,

- 3 yaş altı çocuklar için üretilen oyuncaklarda cam ve porselen türü materyallerin bulunup bulunmadığının kontrol edilmesi,

- Kötü kokan, yumuşak plastikten yapılmış ucuz ve basit oyuncakların satın alınmaması.

- Büyük çocuğunuz için almış olduğunuz oyuncaklar küçük çocuğunuz için tehlikeli olabilir. Çocuklarınızı oyun sırasında gözetim altında bulundurun.

- Oyuncakları sık sık gözden geçirin. Tehlike arz edecek şekilde kırılmış veya bozulmuş oyuncakları atın.

- Çocuğunuzun oyuncağın ambalajı ya da poşetiyle oynamasına izin vermeyin. Bu poşet veya ambalajlar çocuğun yüzüne yapışabilir ve nefes almasını engelleyip boğulmasına neden olabilir.

- Mıknatıslı oyuncakları altı yaşından küçük çocuklarınızdan uzak tutun. Birden fazla mıknatısın çocuk tarafından yutulması halinde, mıknatısların etkileşimi sonucu ölüme neden olabilir.

- Yumuşak ve pelüş oyuncaklar çabuk alev aldığından ısı kaynaklarından uzak tutulmalıdır.

- Yüksek sesli oyuncakların kullanımı çocuklarda işitme kaybına neden olabilir. Bu tür oyuncaklar pilleri çıkarılarak veya hoparlörün üzeri bantla kapatılarak kullanılmalıdır."

Açıklamada, vatandaşların güvenliğinden şüphe duyduğu ürünleri internet ve sosyal medya üzerindeki "www.gtb.gov.tr", "www.tuketici.gov.tr", "twitter.com/etuketici", "facebook.com/etuketici" adreslerinden denetlenmesi ve önlem alınması amacıyla Bakanlığa bildirebilecekleri belirtilirken, söz konusu denetimlerin yaz ayları boyunca devam edeceği kaydedildi.

Bu konularda ilginizi çekebilir