Özel ekonomi bölgeleri kuran Polonya Türk, Çin ve İranlı yatırımcıları bekliyor
Yeni ekonomik dönemde Türkiye, Çin ve İran olmak üzere üç özel ülke belirleyen Polonya, ürünlerini tanıtmak ve bu ülkelerle ilişkileri geliştirmek için özel ticari heyet programları düzenlemeye başladı.
HÜSEYİN GÖKÇE
Avrupa Birliği’nin (AB) en istikrarlı gelişim gösteren ülkesi olan Polonya, ticaret hacmini artırmak ve ekonomisini daha da büyütmek için özel ekonomi bölgeleri kuruyor.
Yeni ekonomik dönemde Türkiye, Çin ve İran olmak üzere üç özel ülke belirleyen Polonya, ürünlerini tanıtmak ve bu ülkelerle ilişkileri geliştirmek için özel ticari heyet programları düzenlemeye başladı. Ülkenin tarım makineleri potansiyelini anlatmak için Türkiye’den Ankara ve Bursa’dan iş insanlarının katıldığı bir iş gezisi organize eden Polonya Ticaret Odası, bu kapsamda ağırladığı Türk heyetine, üretim olanakları ve yeni yatırım imkânlarını anlattı.
“Türkiye üye olmasa bile AB için aracılık ediyoruz”
Türkiye’nin büyük imkânlara sahip dost bir ülke olduğunu belirten Polonya Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Andrzej Pitat iki ülke iş insanlarının arasında ortak yatırım için ciddi potansiyel bulunduğunun altını çizdi. Polonya Yatırım ve Ticaret Ajansı’nın ülkedeki üretimi yurt dışına tanıtmak için Türkiye, İran ve Çin olmak üzere üç ülke belirlediğini ifade eden Pitat, Türk girişimcisinin Polonya’nın imkânlarını yerinde görmesi için toplantının organize edildiğini kaydetti.
İki ülke arasında daha yakın ilişki kurulması taraftarı olduğunu dile getiren Andrzej Pitat, “Türkiye, AB’de olmasa bile Polonya olarak biz yakın ilişki kurulmasına aracılık ediyoruz” diye konuştu.
“Birbirini tamamlayan iki ekonomi”
Türkiye ve Polonya’nın iki geçiş ülkesi olduğunu belirten Varşova Ticaret Ataşesi Atilla Gökhan Kızılarslan, ekonomilerin de benzer yapıda olduğunu vurguladı. Polonya’da geniş tarım arazileri bulunduğunu, buna karşılık Türkiye ile Polonya’nın benzer sektörlerde üretim yaptığını ifade eden Kızılarslan, ekonomilerin de birbirini tamamlayıcı özellikleri bulunduğunu kaydetti.
“2023 yılı için hedef 10 milyar euro“
Polonya Girişimcilik ve Teknoloji Bakanlığı Temsilcisi Anna Pochwata, Polonya ekonomisi hakkında bilgiler verirken, 206 milyar dolar ihracata karşılık aynı miktarda ithalat yaptıklarını bildirdi. Türkiye ile Polonya arasında ticaret hacminin büyük olduğunu ancak yeterli olmadığını dile getiren Pochwata, 2023 yılı için 10 milyar euro düzeyinde ticaret hacmi hedeflendiğine değindi. Polonya’nın ihracat miktarının artırılması ve çeşitlendirilmesi için özel bir program başlattıkları bilgisini veren Anna Pochwata, Türkiye ve Polonya arasındaki uçuş frekanslarının da artırılması gerektiğini aktardı.
Bu kapsamda özel ekonomi bölgeleri oluşturacaklarını ifade eden Pochwata, yeni ve cazip yatırım alanları açılacağını kaydederek, Türk girişimcileri ülkesine yatırıma davet etti.
"İş yapmak için gelen şirketlerin arkasındayız"
Türkiye ile Polonya arasındaki diplomatik ilişkilerin 600 yılı geride bıraktığını belirten Polonya Büyükelçisi Tunç Üğdül de, bunun sadece 25 yılının savaş içinde geçtiğini kalan kısmında önemli dostluk ilişkisi bulunduğunu bildirdi. Ticari ilişkilerin seviyesinin yükselmesi için her türlü imkânın bulunduğunu dile getiren Üğdül, Polonya’dan Türkiye’ye gelen turist sayısının 600 bine ulaştığını ve bunun daha da artacağını aktardı. Polonya’da iş yapmak için gelen şirketlerin çabalarının karşılığını aldığını ve Büyükelçilik olarak bu şirketlerin arkasında olduklarını belirten Tunç Üğdül, AB içinde gelişimini en istikrarlı sürdüren ülkenin Polonya olduğunu söyledi. Varşova’nın da son 25 yılda en fazla kalkınan başkent olduğuna dikkat çeten Üğdül, Brexit sonrası İngiltere’den çıkan şirketlerin de dikkat çekici şekilde Polonya’ya geldiklerini bildirdi.