Özel sektörün yapacağı zam oranı belli oldu!

PERYÖN 2015 Yılı Ücret Araştırması’na göre; özel sektörde 2015’te ücretlere ortalama yüzde 9 zam yapılacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye İnsan Yönetimi Derneği (PERYÖN) tarafından her yıl sonu gerçekleştirilen Ücret Araştırması tamamlandı. PERYÖN 2015 Yılı Ücret Araştırması’na göre özel sektör 2015’te çalışanların ücretlerine ortalama yüzde 9 zam yapacak.

PERYÖN 2015 Yılı Ücret Araştırması, başta perakende, profesyonel hizmetler, finansal hizmetler, enerji ve üretim sektörlerinden olmak üzere Türkiye’nin önde gelen 77 şirketinin katılımıyla gerçekleştirildi. 

En yüksek artış kimyada

Katılımcı şirketlerin yüzde 35’inin çalışan sayısı binin üzerindeyken, yüzde 20’sinin çalışan sayısı ise 101-250 kişi arasında değişiyor. 2015 yılı ortalama ücret artışı yüzde 9 seviyesindeyken, sektörel bazda en yüksek ücret artışı kimya (yüzde 11), teknoloji (yüzde 10,7), profesyonel hizmetler (yüzde 10,4) sektörlerinde yapılacak. 

Müdürler daha çok zam alacak

Çalışan kategorilerine göre, en yüksek ücret zammını yüzde 9,84 ile şef-müdür düzeyi alıyor. En düşük ücret artışı ise yüzde 8,5 ile mavi yakalı çalışanlarda.

untitled-6-001.jpg

Yılda bir zam 

Araştırmaya göre, katılımcıların yüzde 85’i yılda bir kez, yüzde 15’i yılda iki kez ücret artışı gerçekleştiriyor. Yılda bir kez ücret artışı gerçekleştirecek olan şirketler genellikle bu dönemi Ocak-Mart dönemi olarak seçiyor. Yılda iki kez ücret artışı yapan şirketlerse ikinci artışı Temmuz-Eylül döneminde gerçekleştiriyor. Ücret artışı yaparken belirleyici kriterler; 

- kişinin ve pozisyonunun şirket içindeki kritiklik/önem düzeyi, 

- kişinin şirket içindeki ücret skalasındaki konumu,

- aynı/benzer görevlere piyasada verilen ücretler olarak sıralanıyor.

Şirketlerin dörtte birinde ikramiye ve prim yok

İkramiye ve prim gibi ücret tamamlayıcıları uygulamaları açısından, katılımcıların yüzde 44’ü 2015’te ücret tamamlayıcılarında herhangi bir değişikliğe gitmeyeceğini belirtti. Yüzde 27’si ücret tamamlayıcılarında artış, yüzde 4’ü ise azalma bütçeliyor. Katılımcıların yüzde 25’i ise şirketlerinde ikramiye, prim gibi ücret tamamlayıcı uygulamaların olmadığını bildirdi.

Yan haklarda sağlık sigortası ve şirket aracı ilk sırada

Araştırma sonuçları şirketlerin yan hak politikaları hakkında da şu sonuçlara ulaştı:

Katılımcı şirketlerin;

- Yüzde 57’si çalışanlarına sağlık sigortası ve şirket aracı sağlıyor.

- Yüzde 29’u hayat sigortası sunuyor.

- Yüzde 44’ü kısa dönemli teşvik/performans primi (1 yıl) sağlıyor.

- Yüzde 17’sinin bireysel emeklilik politikası var.