”Özel şirketlere devredilecek şehir sayısı 45'e ulaşacak”

EPDK Başkanı Köktaş, Elektrik dağıtım özelleştirmelerinin kısa süre içinde tamamlanmasının planlandığını belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş, bu yıl tamamlandığında elektrik dağıtım hizmeti özel şirketlere devredilecek şehir sayısının 45'e ulaşacağını belirterek, "Geçtiğimiz yıl büyük bir hızla başlayıp, bu yıl da devam ettirilen elektrik dağıtım özelleştirmelerinin kısa süre içinde tamamlanması ve bununla beraber üretim tesislerinin de özelleştirilmesi planlanmaktadır" dedi.

Köktaş, ana temasını yenilenebilir enerjinin oluşturduğu 15. Uluslararası Enerji ve Çevre Fuarı ve Konferansında, Türkiye enerji sektörünün, doğru bir politik hat üzerinde ve stratejik bir bakış açısı ile her bölümünde rekabetin ve özel sektör işletmeciliğinin geliştiği bir rota izlediğini söyledi.

Köktaş, enerji sektöründe her geçen yıl, bir öncekinden daha ileriye doğru gittiğine işaret ederek, geçtiğimiz yıl ile bu yıl arasında bir kıyaslamayla, yapılan çalışmalara değindi.

Geçtiğimiz yıl temmuz ayından itibaren Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından Başkent, Sakarya, Aras ve Meram elektrik dağıtım bölgelerinin ihalelerinin sonuçlandırıldığını, ihaleleri kazanan şirketlere bu bölgelerden ikisinin devir işlemlerinin tamamlandığını hatırlatan Köktaş, geçtiğimiz ağustos ayında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından Aydın, Denizli, Muğla'yı kapsayan AYDEM elektrik dağıtım bölgesinin özel bir dağıtım şirketine devrinin yapıldığını ve aynı kapsamda Kayseri, Kahramanmaraş ve Adıyaman elektrik dağıtım bölgelerinin devir işlemlerinin devam ettiğini anlattı.

Köktaş, "Böylece, bu yılın sonuna kadar özel sektöre devredilecek dağıtım bölgesi sayısı 7'ye, bu bölgelerin kapsadığı şehir sayısı da 30'a ulaşmış olacaktır. Tüm bu çalışmalar sonucunda 2008 yılında gerçekleştirilen elektrik dağıtım bölgelerinin özelleştirme işlemlerinin ekonomik büyüklüğü 2 milyar 500 milyon dolar gibi yüksek bir rakama ulaşmış durumdadır" dedi.

"Elektrik enerjisi sistemine daha yüksek kurulu güç ilave edilecek"

Hasan Köktaş, özelleştirmeler konusunda 2008 yılında yakalanan ivmenin 2009 yılı içerisinde de hız kesmeden süreceğini ifade ederek, "Bu kapsamda, önümüzdeki ekim ayında tamamlanmak üzere toplam 15 şehrimizi içeren Çoruh, Osmangazi ve Yeşilırmak elektrik dağıtım şirketlerinin özelleştirmesine yönelik ihale süreci devam etmekte olup, böylece bu yıl tamamlandığında elektrik dağıtım hizmeti özel şirketlere devredilecek şehir sayısı 45'e ulaşacaktır" diye konuştu.

Geçtiğimiz yıl büyük bir hızla başlayıp, bu yıl da devam ettirilen elektrik dağıtım özelleştirmelerinin kısa süre içinde tamamlanması ve bununla beraber üretim tesislerinin de özelleştirilmesinin planlandığını kaydeden Köktaş, 2009 yılında sadece elektrik dağıtımı açısından değil, aynı zamanda arz güvenliği açısında da daha iyi durumda bulunulduğunu belirtti.

Köktaş, dünyada süren finansal krizin, Türkiye ekonomisini de belli oranda etkilediğine, bu nedenle özel sektör yatırımlarının finansmanı konusunda belli sıkıntılar yaşanırken, Türkiye enerji sektörü yatırımlarının sürdüğüne işaret ederek, geçtiğimiz hafta Çatalca'da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılan rüzgar enerji santralını örnek verdi.

Hesaplamalarına göre, sürmekte olan projelerin durumu dikkate alındığında bu yıl Türkiye elektrik enerjisi sistemine 2008 yılına göre daha yüksek bir kurulu güç ilave edileceğini dile getiren Köktaş, şunları anlattı:

"Konuya doğal gaz sektörü açısından baktığımızda, bildiğiniz gibi, 2008 yılında özel sektör 1 milyar metreküp civarında bir doğal gazın ticaretine başlarken, BOTAŞ ithalat ve toptan satışta yüzde 98 gibi baskın bir konum taşımıştır. 1 Nisan 2009 tarihinden itibaren ise 2 adet özel şirketimiz daha BOTAŞ'tan devraldığı kontratlar kapsamında ilave 3 milyar metreküp doğal gazın ticaretini yapmaya başlamıştır. Böylece 2009 yılında 35 milyar metreküp olarak öngörülen doğal gaz tüketiminin yaklaşık yüzde 11 kadar kısmının toptan satışı 4 adet özel sektör şirketi tarafından yapılmaktadır. Daha da önemlisi özellikle Doğal Gaz piyasası Kanununda değişiklik yapan kanunun kısa süre içerisinde yasalaşmasına paralel olarak bilhassa ithalatın serbestleştirilmesi sayesinde piyasada özel şirket sayısında hızlı bir artış olacağını tahmin ediyoruz.'