Özelleştirecek kurum kalmadı

Maliye Bakanı Türkiye'de özelleştirecek kurum sayısı çok azaldığı için ÖİB'nin küçültüleceğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, üst üste gerçekleştirilen özelleştirmelerle portföyün azaldığını ve Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın (ÖİB) kamu-özel ortaklığı (PPP) yatırımları kapsamında bir birime dönüştürülmesini görüştüklerini söyledi.

Gediz EDAŞ'ın devri toplantısında konuşan Şimşek, "Özelleştirme portföyü her geçen gün küçülüyor. Geçen gün Kalkınma Bakanımızla görüştüm. 'Özelleştirme İdaresi'ni kamu-özel yatırımları çerçevesinde bir uzmanlık birimine dönüştürelim mi?' diye...  Kalkınma Bakanlığımızla görüşüyoruz. PPP modelinde şu anda bu görevi görsün diye. Şu anda gerçekten bu konuları çalışıyoruz" dedi.

4046 sayılı kanunla kurulan Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın, özelleştirme işlemlerinin tamamlanmasından sonra kapatılması ya da kamu adına başka bir görevi üstlenmesi üzerinde duruluyordu. Şimşek, Milli Piyango'nun özelleştirmesinin yılın ikinci yarısında tamamlanacağını, bazı ikincil halka arzları gündeme gelebilecek şirketlerin olduğunu kaydederek, "Özelleştirme portföyü daralıyor, küçülüyor. ÖİB'yi de yeniden yapılandırmaya ihtiyaç olacak" dedi.

Mayıs ayı bütçe sonuçlarını Pazartesi günü açıklayacaklarını, bütçede rakamların "çok iyi" olduğunu kaydeden Şimşek, "Bu rakamların bu sene iyi olmasının sebeplerinden biri, enerji sektöründeki nakit akışının nispeten iyileşmesi, BOTAŞ'ın geçmişe yönelik yükümlülükleri ve cari yükümlülüklerini yerine getirmesi" dedi.

Şimşek, elektrik dağıtım özelleştirmelerinin ardından üretim santrallerinin özelleştirilmesinin gündeme geleceğini belirterek, "Gelin termik santrallere de ilgi gösterin... Yatırıma ihtiyaç var, yerel kaynaklarla üretimin artırılmasına ihtiyacı var. Bu cari açığı azaltacak, ayrıca enerjide  verimlilik artacak" diye konuştu.

Gediz'in devri tamamlandı

İzmir ve Manisa'nın elektrik dağıtımını yapan Gediz EDAŞ'ın 1.231 milyar dolar ile en yüksek teklifi veren Bereket Enerji Grubu bünyesindeki Elsan-Tümaş-Karaçay OGG'ye devri  gerçekleşti. Toplam 2.4 milyon aboneye hizmet veren Gediz EDAŞ'ın 2011 yılındaki net tüketimi 13 milyar kWh düzeyinde bulunuyordu. Bölgede kayıp-kaçak oranı yüzde 8.1 seviyesindeyken, şirketin elektrik dağıtım sektöründeki payı yüzde 10 civarında. Gediz EDAŞ için önümüzdeki dönemde yapılacak yatırımlar da dikkate alınarak 2 milyar dolarlık finansman sağlanmıştı.
           

Bu konularda ilginizi çekebilir