”Özelleştirme yerine özerkleştirme yapılmalı”
Kumlu, şeker sanayinin, hükümetin ve Özelleştirme İdaresi'nin kararları ile ciddi bir çıkmazın eşiğine sürüklendiğini savundu
ANKARA - Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, "Şeker özelleştirme politikalarından vazgeçilmeli, özelleştirme yerine özerkleştirme yapılmalı. Sektörde devlet-işçi-çiftçi üçlüsünün birlikte rol alacağı yeni model oluşturulmalıdır" değerlendirmelerinde bulundu.
Kumlu, yaptığı yazılı açıklamada, 2000 yılında özelleştirme programına alınan şeker sanayinin, hükümetin ve Özelleştirme İdaresi'nin kararları ile ciddi bir çıkmazın eşiğine sürüklendiğini savundu. Şeker sanayinde yıllardır yatırım yapılmadığını ifade eden Kumlu, fabrikaların eski teknolojilerle üretimlerini sürdürmeye çalıştığını kaydetti. Kumlu, ülke ihtiyacının çok altında şeker üretilmesine rağmen kota üstü kaçak üretim ve satış yapılması, çeşitli yollarla ülkeye çok miktarda kaçak şeker ve nişasta bazlı ve kimyasal tatlandırıcı sokulması, şeker işalatına sağlanan gümrük ve vergi kolaylıkları ile AB ülkelerinde yüzde 2, Türkiye'de ise yüzde 15 olarak uygulanan yüksek nişasta bazlı şeker kotaları gibi nedenlerin stok oluşumunu sürekli artırdığını belirtti. Stokların bahane edilerek pancar kotalarının sürekli daraltılması ve kamu fabrikalarının çok düşük bir kapasite ile üretim yapmaya zorlanması sonucu birim maliyetlerin yükseldiğini öne süren Kumlu, Türkşeker'in karlılık oranının düşürüldüğünü, adeta göz göre göre zarara sürüklendiğini iddia etti. Pancar üreten tüm ülkelerde sektörün titizlikle korunmasına ve desteklenmesine karşın Türkiye'de destekleme kapsamından çıkarıldığını belirten Mustafa Kumlu, şunları kaydetti:
"Karlı fabrikaların öncelikli olarak özelleştirilmesi halinde, sosyal amaçlarla kurulmuş, eski teknoloji ve düşük ölçekte üretim yapan fabrikalar kapanacak, pancar tarımı ve şeker üretimi ile sektörel istihdam daralacak, yaklaşık 6 milyon kişi bundan doğrudan etkilenecek, köyden kente göç olgusu, büyük kentlerde güvenlik sorunları ve terör olağanüstü boyutlara ulaşacaktır.
Dört milyar dolarlık kurulu yatırımı bulunan Türk şeker sanayi çökecek ve Türkiye pancar şekeri üretiminde stratejik önemini yitirecektir. Fabrikaların ziraat teşkilatları özelleştirme sonrasında kapanacak, çiftçimiz teknik destekten mahrum kalacak, taşımacılık, zirai mücadele ve tarım aletleri gibi yan sektörler, yöresel ekonomi ve bölgesel kalkınma olumsuz etkilenecek, sonuçta yörede yaratılan ve paylaşılan katma değer kayba uğrayacaktır.
Şeker özelleştirme politikalarından vazgeçilmeli, özelleştirme yerine özerkleştirme yapılmalı. Sektörde devlet-işçi-çiftçi üçlüsünün birlikte rol alacağı yeni model oluşturulmalıdır."