Özen: Ekonomide ilk pozitif işaretler gelmeye başladı

Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen, "Bankalar Hazine bonosu almasın, kredi versin" yaklaşımını doğru bulmadığını söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

DENİZLİ - Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen, "ekonomide ilk pozitif işaretlerin gelmeye başladığını" söyledi.

Denizli Sanayi Odası'nın (DSO) desteğiyle, Capital ve Ekonomist dergileri ile TTNET işbirliğinde düzenlenen 'Global KOBİ Platformu Buluşmaları"nın ikincisi Denizli'de Anemon Otel'de yapıldı.

Toplantıda konuşan Özen, son krizin, 1929'dan beri yaşanan en büyük ekonomik kriz olduğunu belirtti. Bu krizde "global bankacıların, para otoritelerinin ve bankacılık sektörünü düzenleyenlerin çok yanlış yaptıklarını düşündüğünü" savunan Özen, "bankaların 1 liralık sermaye ile 30-40 hatta 50-60 liralık iş yapma becerisi gösterdiklerini sandıklarını" ifade etti. Özen, şöyle konuştu:

"Ama ne olduğunu hep birlikte gördük diye düşünüyorum. Bunu niye yaparsınız? Aklıselimin yerini matematik modelleri alırsa yaparsınız. Bazı matematik modellerine güvenip yapabilirsiniz ama aklıselimi hiçbir zaman kaybetmeyeceksiniz. Bu yaşanmıştır, bu olmuştur. Uluslararası bankacılık sisteminde bunu çok net bir şekilde gördük. Global bankalar toplam risklerini ölçemiyorlar. Bankalar kendi risklerini kendileri ölçemiyorsa, onları düzenleyen regülatörler zaten ölçemezler. Bu tür hatalar yapılmıştır."

"Bir geri dönüş başladığını, bunun ilk işaretlerinin geldiğini" ifade eden Özen, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Büyümede dip birinci çeyrekte görülecek olsa bile pozitif büyüme en erken dördüncü çeyrekte. Kapasite kullanım oranı veya sanayi üretimi veya açıklanan büyüme rakamı daralmanın, yani ekonomideki küçülmenin hızının yavaşladığını gösteriyor. Ama hala yavaşladığını düşünürsek demek ki dibi bulmuş muyuz? Ben çok emin değilim. Bazı rakamların dönmesi pozitiftir ama ayağımızı hala çok sağlam şekilde basmamız gerektiğini belirtmek istiyorum. Şu göstergeleri burada size gösterebilmem bile benim için mutluluk kaynağıdır.

Ekonomide ilk pozitif işaretler gelmeye başlamıştır. Türkiye'de her zaman ekonominin yumuşak karnı olan cari işlemler açığı, keşke yumuşak karnımız olmaya devam etseydi, keşke finansmanımızı zorlamasaydı. Bunun artık problem olmaktan çıktığını ve krizin buradan çıkacağını zannederken öyle bir şey olmadı."

"Nakit durumu müsait olan herkes bono almalı"

"Bankalar Hazine bonosu almasın, kredi versin" yaklaşımını doğru bulmadığını söyleyen Özen, "Ben bunu kabul edemem, kimse kusura bakmasın. Oradaki finansmanı hep birlikte çevirmemiz lazım. Sadece bankalar değil, bankalar alacak, bireyler alacak, firmalar alacak, nakit durumu müsait olan herkes alacak. Hazinenin ihalelerindeki başarı son derece önemlidir. Borcunu çeviremeyen bir devletten bahsedebilir miyiz?" diye konuştu. Özen, son dönemdeki düşüşte kredi talebinde meydana gelen azalmanın da etkili olduğunu belirtti.

"Türk bankacılık sektörünün inanılmaz şekilde likiditeye sahip olduğunu" söyleyen Özen, Türkiye'de hızlı şekilde kredilerin piyasayı canlandırmasıyla krizden daha kolay çıkılacağını vurguladı.