Paket çıkmadan 'sıkıntı' yarattı

"Önlem paketi" taslağında yer alan tüketici kredileri faizlerinin bir kısmının Hazine tarafından ödeneceği maddesi piyasaları karıştırdı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

Sayime BAŞÇI-Leyla İLHAN

İSTANBUL - Taslak olarak hazırlanan ekonomik önlem paketindeki tüketici kredi faizlerinin bir bölümünün Hazine tarafından karşılanması planı, piyasalarda sıkıntıya neden oldu. Pakette, yerli otomobil, beyaz eşya ve konut alırken kullanılan banka kredisinin faizinin yüzde 30 ila yüzde 50'si Hazine tarafından karşılanacak ibaresi yer alıyor. Ancak piyasayı canlandırması düşünülen bu uygulamanın 2009'da yürürlüğe gireceği yönündeki açıklamaların, söz konusu sektörlerde satışların bir anda durmasına neden olabileceği belirtiliyor.

Üç sektörün temsilcileri, getirilmesi düşünülen bu düzenlemenin satışları patlatmayacağını dile getiriyorlar. Ancak yetkililerin birleştiği nokta, uygulamanın 2009'da hayata geçeceği yönündeki açıklamaların aralık ayındaki bütün satışları durduracağı yönünde. Onun için de önlemlerin hemen alınması gerektiğini belirtiyorlar.

Otomobil ve beyaz eşya sektörü temsilcileri ise sektörlerinde yerli-yabancı ayrımı yapmanın mümkün olmadığına dikkat çekiyorlar.

Düzenleme için ne dediler?

Ağaoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu: Bu tür şeyler konuşulduğu zaman hemen hayata geçirilmesi gerekir. Yoksa insanları boşuna beklenti içine sokmak hoş değil.

Beyaz Eşya Yan Sanayicileri Derneği Başkanı Murat Önal: Düzenlemenin 2009'da çıkacağı beklentisi yıl sonuna kadar olacak satışları durdurur. Bu durumda 2008 kayıp bir yıl olur.

Elektrolux Genel Müdürü Ziya Öztürk: Düzenlemenin sadece yerli markaları kapsaması, piyasada haksız rekabete neden olur. Yerli-yabancı ayrımı da kontrol edilemez.

Astaş Yönetim Kurulu Başkanı Vedat Aşçı: Uygulama önceden kullanılmış kredileri de kapsarsa bir engel teşkil etmez. Ama 1 Ocak'tan itibaren kullanılacak krediler içinse, bugünkü satışlar durur.

OSD Genel Sekreteri Ercan Tezer: Bu tip söylentiler sektöre zarar veriyor.Söylentilerden ziyade somut adımlar bekliyoruz. Teknik olarak da, otomotivde yerli-ithal ayrımı mümkün değil.

Haberin ayrıntıları bugünkü DÜNYA Gazetesi'nde