Paralı poşet 2 bin kişiyi işsiz bıraktı

Ücret uygulamasının Avrupa'da ince poşetler için geçerli olmadığını söyleyen PAGEV Başkanı Eroğlu, "Meslektaşlarımız bu kanundan dolayı sorun yaşıyor, firmalarımızın kapasitesi yüzde 50'lik tüketim düşüşünden daha fazla düştü" dedi. (Osman Kılıç)

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

OSMAN KILIÇ

Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV) Başkanı Yavuz Eroğlu, poşetle ilgili çıkan yasa ile birlikte sektörde 2 bin kişinin işsiz kaldığını ifade etti.

PAGEV, plastik poşet üreticilerini bir araya getirdi. Toplantının açılış konuşmasını yapan PAGEV Başkanı Yavuz Eroğlu, "Ücretli poşet uygulamasında çeşitli sorunlar var. Bu sorunların aşılmasında eğitim dışındaki diğer çözümlerin faydalı olacağını düşünmüyorum" diye konuştu.

Avrupa Birliği standartları gereği alınan bu kararın Avrupa'da ince poşetler için geçerli olmadığını bildiren Eroğlu, kanunun çok hızlı çıktığını ifade etti. Bu ani kararla birlikte meslektaşlarının çok sayıda iade aldığını aktaran Eroğlu, "Dünyada da olduğu gibi stokların boşalması için bir geçiş dönemi olmalıydı. Meslektaşlarımız bu kanundan dolayı sorun yaşıyor, firmalarımızın kapasitesi yüzde 50'lik tüketim düşüşünden daha fazla düştü" dedi.

25 kuruşa satılan poşetlerin 15 kuruşunun bakanlığa, 10 kuruşunun da perakendeciye gittiğini bildiren Eroğlu, toplanan paranın çevre fonu oluşturulup oraya aktarılması gerektiğini söyledi.

Çevresel nedenlerle yapılan bu kampanyanın adeta plastik poşet kullanmayalım derecesine geldiğini bildiren Eroğlu, "Plastik sektörü 11 bin firmanın faaliyet gösterdiği, 12 milyar ihracatı bulunan bir sektör, dünyadaki en büyük 6. Avrupa'nın da 2. büyük üreticisiyiz, sektörümüz kaybederse ekonomimiz de bundan etkilenebilir" dedi.

Toplantıda poşet sanayicileri de sorunlarını dile getirdi. Poşet üreticileri bu karar sonrası maddi sıkıntılar yaşadığını ve bu sıkıntılar devam ederse sektörde konkordato ilan eden firmalar olacağını söyledi.

"Yeni poşetteki 7 renk 2 renge düşürülmeli"

DÜNYA'ya konuşan PAGEV Başkanı Yavuz Eroğlu, yeni çıkacak poşetlerin şu anda sektörde yaygın olan makinalarla basılmasının imkansız olduğunu belirterek, "7 renk olan bu poşetlerin en fazla 2 renk olması gerekiyor. Zaten bir kerede yüzde 50 küçülen firmaya en pahalı kalemi olan baskı makinelerini yenilemesini bekleyemeyiz" dedi.