‘Patent borsası’ geliyor

Şirketler patentlerini borsaya açabilecek, teminat gösterebilecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Hüseyin GÖKÇE

 
ANKARA - Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, elinde patent bulunduran şirketlerin, bunları teminat olarak gösterebilecekleri, patentlerin patent borsasında işlem göreceği bir düzenleme yapmaya hazırlanıyor. Bakan Nihat Ergün, “İşletmelerin maddi olmayan duran varlıkları arasında yer alan patentlerin çok daha kolay bir şekilde nakde dönüştürüleceği bu mekanizmayı hayata geçirdiğimizde bu varlıklar, işletmeler açısından duran varlıklar olmaktan çıkacak, cari varlıklara dönüşecekler” dedi.
Türkiye’de patent başvurularında son yıllarda ciddi artış olduğuna dikkat çeken Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, bunları dikkate alarak bir patent piyasası oluşturacaklarını söyledi. Bunun patent borsası olarak nitelendirilebilecek bir yapı olacağını dile getiren Ergün, dünyadaki bu konuda başarılı uygulamaları incelediklerini aktardı. Japonya’da 1995  yılında patentlerin teminat olarak kullanılabildiği kredi sisteminin uygulama konulduğuna dikkat çeken Ergün, Almanya’da da Ulusal Finansal Denetleme Otoritesi’nin bankalara finansman için patentlerin teminat olarak kabul edilmesini önerdiğini bildirdi.
 
Patentlerin etkin bir şekilde kullanılabilmesinin doğru ve güvenilir değerlemesinin yapılmasından geçtiğine dikkat çeken Nihat Ergün, “Dünya örneklerine baktığımızda, patent değerlemesinin bazı ülkelerde özel firmalar tarafından, bazı ülkelerde ise devlet tarafından oluşturulan yapılar eliyle gerçekleştirildiğini görmekteyiz” dedi.
 
TBMM’ye sunulan tasarının yasalaşmasıyla en uygun modelin hayata geçirileceğini belirten Nihat Ergün, “Objektif kriterler çerçevesinde yapılacak patent değerlemesi sonrasında, sadece teknoloji transferi konusunda atağa kalkmış olmayacağız, aynı zamanda patentlerle finans sektörü arasında güçlü bir bağ oluşturacağız” dedi.
Buluşların ticari bir meta olarak alınıp satılacağı yeni yapıyla birlikte, patentlerin yönetim stratejilerinin en önemli araçlarından birisi haline geleceğini söyleyen Ergün, “İşletmelerin maddi olmayan duran varlıkları arasında yer alan patentlerin çok daha kolay bir şekilde nakde dönüştürüleceği bu mekanizmayı hayata geçirdiğimizde bu varlıklar, işletmeler açısından duran varlıklar olmaktan çıkacak, cari varlıklara dönüşecekler” diye konuştu.
 
patent1.jpg
 
patent2-002.jpg
 
 
İşletmelerin patentlerini bankalar nezdinde teminat olarak gösterebileceklerini ifade eden Bakan Ergün, şunları söyledi:
“Bu sayede işletmelerimizin kullanabilecekleri kredi hacminde önemli bir artış meydana gelecek ve patentlerin stratejik olarak kullanımı farklı boyutlara taşınacaktır.” Dünyada yıllık gelir 250 milyar dolar Dünya genelinde, fikri ürünlerden elde edilen yıllık lisans gelirlerinin 250 milyar dolara ulaştığının altını çizen Nihat Ergün, “Dolayısıyla bilgiyi ticari bir varlık haline getiren sınai mülkiyet hakları, işletmelerin büyümesi ve karlılıklarının artmasında çok önemli rol oynamaya başlamıştır. Dünya Fikri Mülkiyet Teşkilatı tarafından geçtiğimiz aylarda yayımlanan Dünya Fikri Mülkiyet Göstergeleri raporunda Türkiye’nin sınai mülkiyet alanındaki başarısı özellikle vurgulanmıştır. Bu rapora göre Türkiye, Avrupa’da patent başvurularında sekizinci, marka başvurularında birinci, tasarım başvurularında ise ikinci sırada yer almaktadır” dedi. İlk 2 ayda yerli patent başvurusunda %35 artış Ergün, 2013 yılı ilk iki ayında yerli patent başvurularında yüzde 35, tasarım başvurularında ise yüzde 20 artış yaşandığını bildirdi. Bilim Teknoloji Yüksek Kurulu’nda alınan kararları da hatırlatan Nihat Ergün, teşvikleri “Sınai mülkiyet haklarının ticarileştirilmesine yönelik teşvik ve destek verilmesi, sınai mülkiyet haklarının ticarileştirilmesi ile ilgili bilgilerin temin ve tasnif edilmesi ve teknoloji transferi platformu oluşturulması” şeklinde 3 ana başlık altında toplayacak çalışmalar sürdürdüklerini kaydetti.