Pazarlarını çeşitlendiren Bursalı makineciler ihracatı % 37 artırdı
Pazar çeşitliliğine giderek elini güçlendiren Bursalı makineciler 2011’i bir önceki yıla oranla yüzde 37 artış yakalayarak 677 milyon dolar ihracatla kapattı.
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
Esra ÖZARFAT
BURSA - Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin verilerine göre Bursalı makineciler geçen yılı 677 milyon dolarlık ihracatla kapattı. Buna göre 2010 yılında 496 milyon dolar olan makine ve makine aksamları ihracatını yüzde 37 artıran Bursalı makineciler, başarılarının temelinde Asya, Güney Amerika ve Afrika gibi Avrupa dışı pazarlara da ağırlık vermelerinin etkili olduğunu vurguladı.
Sektör temsilcileri dünyada yatırım mallarına olan talebin artmasının da ihracat sürecinin hızlandırdığını, ABD ve Avrupa ekonomilerinde yaşanacak düzelmeye paralel olarak makine sektörünün 2012'den sonra daha da güçleneceğini dile getirdi.
Makinenin bir yatırım malı olduğunun altını çizen Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) 39. Meslek Komitesi Üyesi Cüneyt Şener makine ihracatında yaşanan artışın dünyada krizin aşıldığı ve yatırımların yeniden hızlandığı şeklinde yorumlanması gerektiğini ifade etti. Metal işleme makineleri alanında uzmanlaşan Bursalı makinecilerin bir anlamda yatırıma yönelik üretim yaptığına değinen Şener; "Bu da dünyada krizin yavaş yavaş toparlanma sürecine girdiğini gösteriyor. 2008 krizinde öğrendiğimiz pazar çeşitlendirmesi de Bursa makine sektörü tarafından çok iyi değerlendirildi.
Örneğin otopark makineleri üreten bir firma olarak biz Nijerya'ya ihracat yaptık. Bugüne kadar hedef segment G7 ülkeleriydi bizim için. Ama farklı ülkelere de ihracat yapabilir konumda olduğumuzu anladık. Bizim gibi bütün Bursa makinecileri de yatırımlarını çeşitlendirdi. Ayrıca gelişen pazar yelpazemiz içinde bu yüzde 37 oranının daha da artacağını düşünüyorum. Avrupa'da bağlı kalsaydık durumumuz kötü olabilirdi. Hükümetin izlediği politika paralelinde biz de eksenimizi çeşitlendirdik ve rahatladık" diye konuştu.
Makine sektörünün 2008 rakamlarını bu yılsonunda yakalayabileceğini savunan Butech Makine Yönetim Kurulu Başkanı Namık Kemal Memiş, Avrupa ekonomisi ile ilgili gelişen endişelerin bu hedefe ulaşılmasını ne ölçüde etkileyeceğinin henüz bilinmediğini vurguladı. AB'de teknoloji geliştirme ve yenilikçilik çalışmalarını yeterince gerçekleştiremeyen firmaların rekabette zorlanarak pazardan çekildiğini ifade eden Memiş, pazarda oluşan açığın Bursalı makineciler tarafından iyi değerlendirildiğini kaydetti. Özellikle ABD, Brezilya başta olmak üzere Güney Amerika ülkeleri ve diğer gelişmekte olan ülkeler bu dönemde ihracatta hedef ülkeler olarak öne çıktı. ABD pazarında ekim Ayında takım tezgâhı satışları son 40 yılın en hızlı oranları ile hem birim hem dolar bazında arttı. Bu dönemde Bursa makine imalat sektörü söz konusu ülkelere yoğun bir pazarlama faaliyetine girdiler" açıklamasını yaptı.
Makine sektöründe hammaddelerin önemli kısmının yurtiçinden sağlandığını da belirten Memiş, "Çoğu makine türünde ithal ara malı oranı yüzde 20'nin altında olup, bazı yüksek teknolojili makinelerde bu oran yüzde 50'ye çıkabiliyor. Bazı verilere göre sektör genelinde kullanılan ithal menşeli ara malı ve hammadde oranı ortalama yüzde 35 civarında. Makine sektörü temsilcileri ülke yararına ortak strateji üretemedi. Bu sektöre bir dezavantaj olarak yansıdı" diye konuştu.
Ertuğrul Körüstan Makina Genel Müdürü Serkan Körüstan ise Bursa'nın makine ihracatı alanında daha iyi noktalara geleceğini dile getirerek, "Özellikle Almanya başta olmak üzere Avrupa'dan ciddi siparişler aldık. Pazar çeşitlendirmesine gidildiği doğru, ancak son aylarda özellikle Avrupa'dan talep alıyoruz. Ayda birkaç yabancı konuk ağırlarken bugün neredeyse her hafta birkaç yabancı konuk ağırlıyoruz. Fiyat ve teklif almak, sipariş vermek ve üretim yerlerimizi görmek için geliyorlar. Öte yandan Mısır pazarı yeni canlanmaya başladı. Irak da hareketlenen ülkeler arasında. Türkiye makine sanayi artık fiyat avantajı ve kalitesiyle dünyada öne çıkıyor, tercih ediliyor.
Uzak Doğu'ya göre lojistik avantajımız çok fazla. Özellikle bu alandaki fuarlarımız çok hareketli ve verimli geçiyor. Ben 2012 yılının daha da iyi olacağı kanısındayım" şeklinde konuştu.
Sektör şampiyonlar liginde yarışmaya başladı Akyapak Makine Yönetim Kurulu Üyesi Orhan Er, 2009'daki krizin en çok yatırım malları üreten firmaları vurduğunu dile getirerek, "2010'da yaraları sarmaya başladık. 2011 çıkışa geçtiğimiz yıl oldu, öyle de devam ediyor. Bu dönemde firmalar yeni pazarlar buldular. 2008'de Avrupa'ya yüzde 70 oranında yaptığımız ihracat oranını bugün yüzde 30'a düşürdük. Toplam ihracatımız yine yüzde 70 oranında ama Avrupa pazarındaki payımız Asya, Güney Amerika, Ortadoğu gibi yeni pazarlara kaydı. 2009'dan bu yana standart ürünlerin yanı sıra daha teknolojik, katma değeri ve rekabet gücü daha yüksek olan ürünlere yöneldik. Makine sektörü 1990'lı yıllardan itibaren profesyonelce üretim yapmaya başladı. 2000'li yıllardan sonra teknolojik üretime geçiş dönemidir. 2010 yılında itibaren de dünya pazarında şampiyonlar liginde yarışmaya başlamıştır."