Pegasus, Basel uçuşlarına başladı
Basel uçuşları, İstanbul Sabiha Gökçen Havaalanından pazartesi, çarşamba, perşembe ve cuma günleri yapılıyor
BASEL - Pegasus Havayolları, 26 Ekimden itibaren yurt dışı uçuş noktalarına İsviçre'nin Basel şehrini de ekledi.
Pegasus'un Basel uçuşları, İstanbul Sabiha Gökçen Havaalanından Almanya, Fransa ve İsviçre'ye hizmet veren Basel-Mulhouse Havaalanına, pazartesi, çarşamba, perşembe ve cuma günleri yapılıyor. 22 Kasım'dan itibaren pazar günleri de uçuş gerçekleştirilecek.
Uçuşlar, Basel'e İstanbul'dan 41,99 İsviçre Frangından, Basel'den İstanbul'a 49,99 İsviçre Frangından başlayan fiyatlarla satılıyor.
Pegasus Havayolları Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı, gazetecilerin sorularını yanıtlarken, Airberlin ile Pegasus arasındaki ilişkiyi "topal" olarak tanımlarken, bunu, "Airberlin'in internet sitesinden Pegasus'un uçtuğu noktalara, Pegasus'un internet sitesinden de AirBerlin'in uçtuğu noktalara bilet satabilmek ancak, iki ayaklı uçuş için ayrı ayrı işlem yapmak" şeklinde açıkladı ve 2010'un yazında, SunExpress ve Lufthansa ile THY arasındaki yapının, Pegasus ile AirBerlin arasında olmasını umduklarını ifade etti.
Şu anda günde 140 adet seferleri bulunduğunu ve taşınan yolcu sayısı açısından ikinci sırada olduklarını kaydeden Sabancı, "2009'un sonunda 5,5 milyon misafir taşımış olacağız" dedi.
Sabancı, 2009 yılında markalarına yaptıkları 17,5 euro yatırımın, 11 milyon eurosunun yurt dışında yapıldığını kaydederek, reklam gelirlerinin 1 milyon euronun biraz altında olduğunu belirtti.
Kriz nedeniyle, önceden "business" sınıfında uçan yolcunun, "economy" sınıfında uçmayı tercih ettiğini anlatan Sabancı, doluluk oranlarının, geçen yıla kıyasla 10-12 puan arttığını, uçan kişi başına ortalama maliyetin 4,89 euro, dış hatlarda 10,89 euro söyledi.
"Şirketin 2010 yılı performansı, 2009'a göre 3 kat daha iyi olacak"
Sabancı, petrol fiyatlarının bu seviyede gitmesi durumunda şirketin 2010 yılı performansının, 2009'a göre 3 kat daha iyi olacağını, bu yıl 17 milyon euro, 2010'da ise 40 milyon euro civarında kar beklediklerini kaydetti.
Şu anda şirkete ait 7 tane olmak üzere, toplam 24 tane uçak bulunduğunu dile getiren Sabancı, 2015 yılına kendilerine ait 41 adet uçak olacağını açıkladı.
Sabancı, 2010'un üçüncü veya dördüncü çeyreğinde halka açılacaklarını bildiren Sabancı, o dönemde havacılık sektörü çarpanlarının yükseleceğini tahmin ettiklerini ifade etti.
Pegasus'un yüzde 25-30'luk kısmını halka açmayı düşündüklerini, bu civardaki açıklığın yabancı yatırımcının ilgisini çekebileceğini, bu payın yüzde 60'ının da yabancı yatırımcı olmasını istediklerini belirten Sabancı, buradan elde edilecek finansmanla uçak alacaklarını vurguladı.
Ali Sabancı, Basel'den sonraki "durağın" Paris olmasını istediklerini söyledi.
"Misafirler bizle uçmasın diye elimizden geleni yapıyoruz"
Acentelere yönelik olarak düzenlenen toplantıdaki konuşmasında ise Sabancı, Türkiye'de gerçek rekabetin, dinamik fiyatlamayla başladığı görüşünü dile getirerek, şöyle devam etti:
"Önce iç hatlarda, sonra dış hatlarda... Hala dış hatlarda özel havayollarının her istediği yere uçamama sıkıntısı var. Çünkü deniyor ki; 'sizin büyük ağabeyiniz, yeteri kadar dolu değil'. Ben ne yapacağım, büyük ağabeyimin başarmasını mı bekleyeceğim? Büyük ağabeyim başarsın ki sonra ben başarayım. Ama şimdi 'eyvah' diyorlar.
Esasında bizden korkmaya o kadar da gerek yok. Çünkü biz elimizden geleni yapıyoruz ki misafirler bizle uçmasın diye. Katı iptal kurallarımız var. Check-in, fazla bagaj kurallarımız katı. Fazla bagajdan masraf alıyoruz. Bizde su bile parayla yani. Buna rağmen misafirler, gittikçe bizi tercih ediyor. Niye? Çünkü güler yüzlü bir hizmet bulmaya çalışıyor."
Sabancı, 24 adet yeni uçak siparişleri bulunduğunu, ocak ayında gerçek sipariş rakamlarını açıklayacaklarını ve gerçek siparişin bu açıklanandan daha büyük olacağını belirtti.
Türkiye'de son 4 yılda sektör yüzde 19 büyürken, Pegasus'un her yıl yüzde 43 büyüdüğünü aktaran Sabancı, şirketin, 2009'un ilk 9 ayında iç hatlarda yüzde 41, dış hatlarda yüzde 46 büyüdüğünü kaydetti.