PepsiCo, PBG ve PAS ile birleşme anlaşmasına imza attı

PepsiCo, PBG için hisse başına 36,50 dolar, PAS için ise 28,50 dolar ödeyecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Türkiye'de Frito Lay ve Pepsi Şişeleme Group (PBG) şirketleri ile faaliyet gösteren PepsiCo'nun, PBG ve PepsiAmericas (PAS) şirketiyle birleşme anlaşması imzaladığı bildirildi.

PepsiCo'dan yapılan yazılı açıklamada, şirketin, PBG için hisse başına 36,50 dolar, PAS için ise 28,50 dolar ödeyeceği kaydedildi.

Birliktelik tamamen gerçekleştiğinde, PepsiCo'nun kazancını hisse başına 15 sent artırması beklendiği ifade edilen açıklamada, şirketin alacağı toplam hisse tutarının yaklaşık 7,8 milyar dolar olduğu ve anlaşmanın PepsiCo'yu dünya çapında en büyük gıda ve içecek şirketlerinden biri olarak konumlandıracağı belirtildi.

Satın alma işleminin, 2012'ye kadar 300 milyon dolar vergi öncesi sinerji getirmesinin beklendiği bildirildi.

PepsiCo yönetim Kurulu Başkanı ve Üst Yöneticisi (CEO) Indra Nooyi, şunları kaydetti:

"PepsiCo 10 yıl boyunca, PBG ve PAS ile yapıcı bir ortaklık gerçekleştirdi. Bugünkü modelin sisteme çok iyi bir şekilde hizmet etmesine karşın, Kuzey Amerika serinletici içecekler piyasasının değişen dinamikleri, PepsiCo içecek markalarının her birinin büyümesini sağlayacak, daha esnek, etkili ve rekabetçi bir sistem getirmemizi öngörüyor. Paylaşımcı kültürümüz, güçlü işletme liderliğimiz ve işlemleri başarıyla entegre etme kabiliyetimizin, iki işletmeyi kolaylıkla, hızlı bir şekilde bir araya getirmemizi sağlayacağını düşünüyorum.

Tamamen entegre olan içecek faaliyeti, aşağı yukarı gıda sektöründe yaptığımız gibi yenilikçi ürünleri ve paketleri pazara daha çabuk sürmemizi, üretim ve dağıtım sistemimizi düzene koymamızı ve pazardaki değişikliklere daha kısa zamanda cevap vermemizi sağlayacak. Sonuç olarak bu birleşme bizi, rekabet etmek, şimdi ve gelecekte büyümek için daha iyi bir pozisyona yerleştirecek."

PBG Yönetim Kurulu Başkanı ve Üst Yöneticisi (CEO) Eric Foss da bu birleşmenin PBG hissedarlarına önemli değer, çalışanlarına da yeni ve genişletilmiş imkanlar sağlayacağını ifade etti.

PepsiAmericas Yönetim Kurulu Başkanı ve Üst Yöneticisi (CEO) Robert Pohland ise üç şirketin birleşmesinin stratejik olarak yenilikçi ve cesurca olmakla birlikte sektörde emsali olmayan bir sistem yaratacağını bildirdi.

PepsiCo, iki şişeleme şirketleriyle birleşmenin getireceği bazı avantajları ise şöyle sıraladı:

"Tek güç olarak hareket ederek, gıda ve içecek sektörlerinde daha ilgi çekici paketler ve daha gelişmiş müşteri hizmetleri sunulabilecek. Üretimin birleşmesi maliyet faydası sağlayacak. Büyüme ve inovasyon için yaptığımız yatırımları optimize etmemizi sağlayacak. Doğrudan mağaza satışı sistemimizi dağıtım kanallarımızı yeniden uyarlayarak daha esnekleştirebileceğiz. Bizi ölçümleme verimliliğimizi artırmak için harcanan gereksiz masraflardan kurtaracak."