”Perakendecilikte satın alma-birleşmeler artabilir”

Deloitte'un raporuna göre perakendeciler gelirlerini önceki yıla göre artırdı ancak kriz onları da sıkıştırıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

İSTANBUL - Deloitte'un, "Perakendenin Küresel Güçleri 2009" raporuna göre, sektörün en büyük 250 firması, gelirlerini bir önceki yıla oranla yüzde 11,4 artırdı. Küresel ekonomik sıkıntı nedeniyle sektörde satın alma, birleşme gibi gelişmeler de olası.

Deloitte, küresel perakendecilik sektörüne yön veren en büyük 250 şirketin performansını değerlendiren "Perakendenin Küresel Güçleri 2009" raporunu yayınladı. Rapora göre, indirimli satış zincirlerinin öne çıkmaya başladığı bir dönemde, tüketiciye cazip gelen çeşit ve fiyat avantajları nedeniyle büyüme ivmesini sürdüren sektörün en büyük 250 firması, gelirlerini bir önceki yıla oranla yüzde 11,4 artırdı.

Perakende zincirlerinden Wal-Mart, 374,5 milyar dolarlık perakende satış geliriyle liste başındaki yerini korurken, Carrefour 112,6 milyar dolar gelir ile ikinci sırada yer aldı. Raporda Tesco 94,7 milyar dolar ile üçüncü, Metro AG 87,5 milyar dolar ile dördüncü ve The Home Depot 77 milyar dolar ile beşinci oldu.

Migros Türk AŞ, 2007 yılındaki 3,95 milyar dolarlık satış gelirleriyle Deloitte sıralamasında dünyanın 190. büyük perakende zinciri olurken, raporda dünyanın en hızlı büyüyen 12. perakende zincir şirketi olduğu vurgulanan Migros Türk'ün 2002-2007 yılı arasındaki yıllık ortalama bileşik büyüme oranının yüzde 37,5 olarak gerçekleştiği kaydedildi. Buna göre Migros Türk, Afrika ve Orta Doğu bölgesinin dördüncü büyük perakende zinciri.

Sektörde satın alma ve birleşmeler bekleniyor

Raporda, kredi piyasasındaki daralmanın kısa vadeli finansman ihtiyaçlarını olumsuz yönde etkilediği bu dönemde, sürekli ve sağlıklı bir nakit döngüsü gerektiren perakende sektöründe zor durumda olan firmaların diğerleri tarafından satın alınması veya bazı şirket birleşmelerinin de olağan gelişmeler olarak beklenebileceği dile getirildi.

Tüketici talebinin düşmesi ve kredi pazarındaki daralmayla mücadele etmek zorunda olan perakende zincirleri için bazı önerilere de yer verilen raporda, satın almada etkinliğin artırılması, riskin doğru şekilde dağıtılmasıyla risklerin hafifletilmesi, internet imkanları ile mağaza deneyiminin birleştirilmesi, daha küçük mağazaların, pazar segmentasyonunun ve tedarik zincirinin tekrar değerlendirilmesi gibi konulara yer verildi.