Perfect Wind, Kırşehir'de rüzgar santrali kuruyor

Fransız şirket, 210 milyon euro yatırımla 150 MW gücünde rüzgar santrali kuracak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - T.C. Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı (Yatırım Ajansı) ve Perfect Wind Türkiye tarafından yapılan ortak açıklamada yenilenebilir enerji alanında faaliyet gösteren Fransız kökenli Perfect Wind Türkiye'nin (Al-Yel Enerji Üretim A.Ş.) Kırşehir'in Geycek Köyü'nde rüzgar enerjisinden elektrik üretmek amacıyla ilk etapta 210 milyon euro yatırımla 150 MW gücünde modern bir santral kurma kararı aldığı belirtildi.

Türkiye'de 2011 yılı sonuna kadar 550 milyon euro değerinde 400MW'lık yatırım planlayan Perfect Wind Türkiye, 5 yıla yayılan planda  toplamda asgari 1.5 milyar euro değerinde yenilenebilir enerji yatırımı yapmayı öngörüyor.

Perfect Wind Türkiye temsilcisi Gazi Kalkan, yaptığı açıklamada yatırımın değişik aşamalarında  karşılaştıkları sorunların aşılması konusunda Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı'ndan aldıkları desteğe teşekkür etti ve Ajans ile yaptıkları işbirliğinin olumlu sonuçları konusundaki memnuniyetlerini dile getirdi. Kalkan  "Yeni yatırımımız, firmamız için özel bir önem taşımakta olup, Türkiye'nin geleceğine olan inancımızın bir göstergesi olmak anlamında son derece kilit role sahip bir yatırımdır." şeklinde konuştu.

2003 yılında Fransa'da kurulan Perfect Wind şirketini, 2004 ve 2005 yıllarında sırasıyla Perfect Wind Türkiye ve Perfect Wind Polska izledi. 600MW büyüklüğünde olan Fransa'nın 2. büyük "rüzgar tarlasını" oluşturan Perfect Wind Fransa, 2006 yılında rüzgar enerjisinin 1 numaralı ismi Iberdrola  firması tarafından satın alındı. Yine aynı yıl, Perfect Wind vizyonu ile kurulan "Akuo Energy", Kuzey ve Güney Amerika'da yenilenebilir enerji tesisleri (güneş, rüzgar, hidroelektrik, biyoethanol, biyokütle) yatırımcısı, işleticisi ve geliştiricisi olarak faaliyet göstermeye başladı. Akuo Energy, 2007 yılında Amerikan AEM Wind ile bir ortaklık kurmuştu.