Petrol-İş'ten BOTAŞ'ın özelleştirmesine tepki
Petrol-İş Sendikası, Türkiye'de doğal gaz piyasasının tümüyle serbestleştirmeye çalışıldığına dikkat çekti
İSTANBUL - Petrol-İş Sendikası Merkez Yönetim Kurulu, BOTAŞ'ın özelleştirilmesiyle, enerji hatlarının yoğunlaştığı ve petrol/doğal gaz borsası oluşturma iddiasını ileri süren Türkiye'de, kamunun çekilerek boşalttığı bu alanları, dünya petrol devlerinin kendi belirledikleri kurallarla ele geçireceklerini ileri sürdü.
Petrol-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın, Sendika Merkez Yönetim Kurulu adına yazılı bir açıklama yaptı.
Açıklamada, Hükümet, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı yetkilileri ve enerji bürokratlarından, "enerji KİT'lerinin ve Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumunun (MKEK) özelleştirilmesi gerektiği" yönünde açıklamaların geldiği, özelleştirilmesi planlanan KİT'ler içerisinde BOTAŞ'ın adının da geçtiği belirtildi.
Söz konusu açıklamaların, Rusya'nın Avrupa ve Türkiye'ye ilettiği doğal gazı Ukrayna ile yaşadığı bir ticari anlaşmazlık sonucu tümüyle kestiği günlere denk düşmesinin, "büyük bir talihsizlik" olduğu ifade edilen açıklamada, enerji kaynaklarına, güvenli ve kesintisiz ulaşılabilmenin ülkeler açısından son derece stratejik bir konu olduğuna işaret edildi.
Açıklamada, yaşanan son doğal gaz krizinin çözümü için devreye devletlerin girmesine rağmen sıkıntının devam etmesinin, enerjide arz güvenliğinin ancak "tutarlı devlet politikası" ile sağlanabileceğini gösterdiği vurgulanarak, AB'nin, doğal gaz krizini devlet şirketleri vasıtasıyla yönetmeye çalışırken, Türkiye'de doğal gaz piyasası tümüyle serbestleştirmeye çalışıldığı ve BOTAŞ'ın özelleştirilmesinin planlandığı kaydedildi.
"Doğal gaz daha pahalı tüketilecek"
Doğal gaz piyasasının serbestleştirilmesi ve BOTAŞ'ın özelleştirilmesinin yıllardır gündemde olduğuna değinilen açıklamada, "4646 Sayılı Doğal Gaz Piyasası Yasası uyarınca, 2004 yılında Bursagaz ve Esgaz'ın özelleştirilmesiyle doğal gaz dağıtım alanından tümüyle çıkarılan BOTAŞ'ın doğal gaz alım kontratlarının yüzde 80'lik kısmının da özel şirketlere devredilmesi dayatılmaktadır" denildi.
Açıklamada, 1980'li yılların başından bu yana "Dünya Bankası tarafından önerilen politikalar doğrultusunda" Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'nın (TPAO) entegre ana yapısından, Tüpraş, POAŞ, BOTAŞ, Petkim, İpragaz, DİTAŞ, İGSAŞ gibi kuruluşların koparılarak, "özelleştirmeye hazırlamak amacıyla anonim kuruluşlar halinde parçalandığı" değerlendirmesinde bulunuldu.
BOTAŞ dışında söz konusu kuruluşların tamamının özelleştirildiği hatırlatılan açıklamada, şöyle denildi:
"Boru hatları ile petrol/doğal gaz taşımacılığı, doğal gaz ithalatı ve satışı, depolama faaliyetlerini yürüten kamu şirketi BOTAŞ ise iletim, depolama ve ticaret şirketi biçiminde parçalanarak yeniden yapılandırılacaktır. BOTAŞ, kamunun elinde sadece iletim kısmı kalacak biçimde özelleştirilmek istenmektedir. Son açıklamalarda ise iletimin de yüzde 49'a kadar özelleştirilmesinin planlandığı belirtilmektedir."
Doğal gaz ithalatının özel sektöre devredildiği takdirde, Türkiye'nin doğal gaz temininde ciddi risklerle karşı karşıya kalacağına işaret edilen açıklamada, talep esnekliği çok zayıf olan bir ekonomik mal niteliğindeki doğal gaz fiyat dengesinin, serbest piyasa mekanizmasında sağlanmasının zor olduğu Türkiye'nin söz konusu serbestleştirme ve özelleştirme adımları sonrasında doğal gazı daha pahalı tüketmek durumunda kalacağı belirtildi.