Piyasa yapıcılığı için son başvuru 24 Temmuz'da

Hazine'nin borçlanma ihalelerinde, piyasa yapıcılığı uygulaması üstlenmek isteyen olan bankalar, 24 Temmuz'a kadar başvuracak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

ANKARA - Hazine'nin borçlanma ihalelerinde, yeni dönem için piyasa yapıcılığı (PY) uygulaması üstlenmek isteyen olan bankaların, 24 Temmuz'a kadar başvurmaları gerekiyor.

Hazine Müsteşarlığından yapılan açıklamaya göre, Eylül 2008–Ağustos 2009 dönemi piyasa yapıcılığı uygulaması, 31 Ağustos 2009'da sona erecek. Bu yıl 1 Eylül'de başlayacak ve gelecek yıl Ağustos'ta sona erecek yeni dönemde piyasa yapıcısı olmak isteyen bankalar, bu taleplerini, 24 Temmuz akşamına kadar, Hazine'ye yazılı olarak iletecek.

Eylül 2009–Ağustos 2010 dönemini kapsayacak yeni dönem Piyasa Yapıcılığı Sistemi'nin uygulama usul ve esaslarını belirleyen Piyasa Yapıcılığı Sözleşmesi'nin bir örneği de müsteşarlığın (www.hazine.gov.tr) adresli internet sayfasına kondu.

Yeni döneme ilişkin sözleşmede, piyasa yapıcılarının ihale sonrası değişim yapma uygulamasına son verildi. Piyasa yapıcılar ihale sonrasında devlet iç borçlanma senetlerinde değişim yapamayacak. Ancak, hazine, değişim ihalesi yapmaya devam edecek.

Eylül 2008- Ağustos 2009 dönemi piyasa yapıcılığı sözleşmesi uyarınca, piyasa yapıcı bankalar, rekabetçi olmayan teklif ve ihale yollarıyla kazandığı net tutarın yüzde 5;ine kadar olan miktarda ilave ihale devlet iç borçlanma senetlerini (DİBS), ihale sistemine göre ortalama veya ihalede kabul edilen fiyattan alım karşılığında; elinde bulundurduğu, ihalede satılan DİBS;ten daha kısa vadeli, tanım ve fiyatı müsteşarlıkça belirlenen DİBS'leri, müsteşarlığa değişim amacıyla iade edebiliyordu. Geri alınacak olan DİBS'lerin fiyatları, müsteşarlık tarafından ihalelerden önce ilan ediliyordu. Ayrıca, piyasa yapıcıya, sadece müsteşarlıkça belirlenecek olan DİBS'lerin iadesi karşılığında olmak üzere, mevcut yüzde 5'lik değişim imkanına ilave olarak, müsteşarlıkça belirlenecek ihalelerde rekabetçi olmayan teklif ve ihale yollarıyla kazandığı net tutarın yüzde 5'ine kadar olan miktarda ilave DİBS alım imkanı sağlanabiliyordu.

Bu dönemde 12 banka piyasa yapıcı uygulamasını üstlenirken, bu bankalar ihalelere teminatsız girebiliyor ve rekabetçi olmayan teklif verebiliyor.