Piyasalar tepe taklak, İMKB'de kayıp %5.3

Finans sistemine yönelik artan kaygılar, piyasalarda satış dalgası yarattı; Ulusal-100 Endeks 35 bine kadar sarktı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

İSTANBUL - ABD'de finansal sistemdeki son tablo dünya endekslerinde bugün satış dalgası yarattı. Yurtdışı piyasalara eşlik eden Ulusal-100 Endeks, günü 1.952 puan ve yüzde 5.27 değer kayıpla 35.081 puandan tamamladı. Gün sonunda 1.3 milyar YTL'lik işlem hacmi gerçekleşti.

ABD'li yatırım bankası Lehman Brothers'ın iflas bayrağını çekmesi, Bank of America'nın Merril Lynch'e hisse başına 29 dolar vererek 50 milyar dolara satın almayı kabul etmesi ve ABD'li sigorta devi AIG'in de Fed'den 40 milyar dolarlık acil borçlanma talep etmesi piyasalarda satış dalgasına neden olan etkenler olarak sıralandı.

Finans sektörünün geleceğine yönelik endişelerin yeniden baş göstermesi dünya endekslerinde sert düşüşleri beraberinde getirdi. ABD vadeli işlemlerde gün içerisinde yüzde 3'ü aşan kayıplar yaşanırken, Avrupa endekslerinde yüzde 4 ila 5 arasında düşüş gözlendi. ABD borsaları da güne satışlarla başladı. Olumsuz hava Bileşik Endeksin de seans içerisinde yüzde 6'nın üzerinde kayıpla 34668 seviyesine gerilemesine neden oldu. Borsa, günü ise 35 bin bölgesinden tamamladı.

Merkez Bankaları yaşanan olumsuz tablo karşısında alarma geçerken gözler yarın ABD Merkez Bankası'nın alacağı faiz kararı ve vereceği mesajlara odaklandı. Ancak, Fed'den gelecek olası bir faiz indirimin de uzun soluklu bir toparlanma sağlamaya yetmeyeceği öngörülüyor.

Meksa Yatırım Araştırma Müdürü Tuncay Turşucu'nun piyasaya yönelik değerlendirmesi ise şöyle:

"Endeksin 35.000'de tutunması satışlara bugün için doyulduğu şeklinde değerlendirilebilir. Algılamaların iyi olmaması nedeniyle düşüşün devan edeceğini düşünüyoruz. Fed'den gelebilecek faiz indirimi 1-2 günlük tepki hareketi sağlayabilir. Piyasaları rahatlatacak, toparlayacak gelişme ABD Merkez Bankası'nın faiz indirimi değil. Piyasalarda kan kaybının azalması, bir toparlanma sağlanması ancak ABD ekonomisinin iyiye gittiğine dair olumlu somut makro verilerin gelmesiyle mümkün. Bunun dışındaki hamleler ve değerlendirmeler, piyasaların kısa süreli tepki vermesinden öte geçmeyecektir."

Dolar yüzde 2 değerlendi; 1.27 YTL'yi gördü

Artan endişeler bugün dolara da talep gelmesine neden oldu ve dolar gün içerisinde 1.27 YTL'yi gördü. Bankalararası valörlü işlemlerde 1.2590-1.2690 YTL bandında hareket eden dolar, kapalıçarşıda 1.2630 YTL'den alıcı buluyor. Euronun serbest piyasa satış fiyatı ise 1.7880 YTL'de. Uluslararası piyasada euro/dolar 1.4185, dolar/yen 105.75 seviyesinde yer alıyor.

Faiz yüzde 19.3 bileşiği test etti

Tahvil-bono cephesinde de satıcılı görünüm etkili oldu ve gösterge tahvil yüzde 19.3 bandını test etti. Günü yüzde 19.26 bileşik seviyesinden kapatan 14 Nisan 2010 vadeli gösterge tahvilin faizi yarına valörlü işlemlerde yüzde 19.28 bileşik seviyesinde yer aldı. Gösterge kıymet cuma günü yüzde 18.81'den bugüne valörlü işlemlerde yüzde 18.87 bileşik seviyesinden kapanmıştı.